GPS yani Küresel Yer Belirleme Sistemi, uydularla insanlar arasındaki mesafeyi ölçerek, dünya üzerinde bulunduğu konumu belirlemeyi mümkün kılıyor. Bu sistem, dünyanın çevresini saran uydu ağını kullanarak ve uydular arasında bulunan mesafeleri hesaplayarak yapılıyor.
Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.
GPS Konumlandırma: Araç takip sistemleri genellikle GPS teknolojisini kullanır. GPS alıcısı aracın tam konumunu belirler ve bu bilgiyi merkezi bir sunucuya ileterek aracın gerçek zamanlı konumunu tespit eder. GPS alıcısı, uydu sinyallerini alarak aracın enlem ve boylam koordinatlarını hesaplar.
Günlük hayatta kişilerin birbirlerine konum göndermesini sağlar. Jeoloji alanında yer kabuğunun hareketlerini inceleyerek deprem analizlerinde bulunabilir. Harita yapımında da kullanılan GPS takip cihazı, harita çizimlerinin doğru şekilde tamamlanmasını sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Taşınabilir bir cihaz olan GPS cihazı, kullanıcıların bir nesnenin tam konumunu izlemesine imkan sağlar. Bu cihazlar bilindiği üzere en çok ambulans, tren, uçak, araç, takip sistemlerinde kullanılmaktadır.
GPS anlık enlem-boylam mevkiinizi verir ve her yerde kullanılabilir.
Android Mobil Cihazında bir GPS anteni bulunur, dolayısıyla istediğiniz anda gerçek zamanlı konum bilgilerinizi izleyebilirsiniz.
Uzay bölümü, en az 24 uydudan (21 aktif 3 yedek) oluşur ve sistemin merkezidir. Uydular, "Yüksek Yörünge" adı verilen ve dünya yüzeyinin 20.200 km üzerindeki yörüngede bulunurlar.
Aracınızın internet bağlantısı zayıf olduğunda güvenilir navigasyon ve güvenlik özellikleri için çevrimdışı haritaları kullanabilirsiniz. Çevrimdışı haritalar, mevcut konumunuza ve seyahat alışkanlıklarınıza göre otomatik olarak indirilir ve güncellenir.
Genel olarak montajlar torpidonun iç kısmı, ön konsol teyp arkası, sigorta kutusu üstü ve sürücü koltuğu altı, bagaj dahil olmak üzere aracın gözükmeyen bölmelerine koyulabilir.
GPS izleme cihazları ayrıca genellikle ön veya arka tampon, tekerlek yuvaları, paspasların veya koltukların altına veya torpido gözü gibi başka yerlere de monte edilir.Takip cihazları aracın içinde kimsenin göremeyeceği bir yere kurulur.
3. Araç Üzerindeki Cihaz
Araç takip sistemi cihazı, aracın ön camında veya arka camında bulunabilir. Bu cihazlar genellikle küçük ve siyah bir kutu şeklindedir. Bu kutuların üzerinde, araç takip sistemi markası ve modeli yazabilir. Eğer aracın üzerinde bu tür bir kutu varsa, araç takip sistemi olması muhtemeldir.
Temelde bir araç takip sistemi; araçların yerlerini izlemede size yardımcı olmak için araçlarınıza veya iş makinelerinize yerleştirilen küçük bir elektronik cihazdır. Araç takip sistemleri, aracın yerini saptamak için genellikle Global Konumlandırma Sistemi (GPS) kullanır.
GPS nasıl çalışıyor? GPS, trilaterasyon adı verilen bir teknikle çalışır. Konum, hız ve yüksekliği hesaplamak için kullanılan trilaterasyon tekniği, konum bilgilerini elde etmek için uydulardan gelen sinyalleri toplar. Bu teknik, açıları değil de mesafeleri ölçmek için hizmet veriyor.
Araç takibi yapmak için GPS cihazı taktırmak sanıldığı gibi kolay ve yasal değil. Dolandırıcılık amacıyla araç takip hizmeti verenler tamamen para tuzağıdır, çünkü yasal olan kuruluşlar, araç takibinin mahkemede delil kabul edilmediğini bilir.
Araç takip sistemleri GPS veya GLONASS uyduları ile çalışırlar. Araçlara takılan mobil veri cihazları uydulardan alınan tüm bilgileri şebeke üzerinden veri merkezlerine aktarır. Böylelikle, internete bağlı bir bilgisayar, telefon veya tablet benzeri bir cihaz üzerinden aracınızın takip ve kontrolü sağlanır.
Üç tip GPS uydusu mevcut olup bunlar; BlockI, BlockII ve BlockII-R olarak sınıflandırılmışlardır.
Gelişen teknolojiyle birlikte araç kiralama şirketleri de filolarındaki araçların durumlarını daha yakından takip edebilmek adına araçlarını GPS ile takip ediyorlar. Böylelikle faturalandırma sürecinde aracın gerçek kullanım miktarını tespit edebiliyorlar ya da olası hırsızlık vakalarının önüne geçebiliyorlar.
Google Konum Doğruluğu'nu kapattığınızda telefonunuz konumu belirlemek için GPS'i ve ivme ölçer gibi sensörleri kullanır. GPS, diğer kaynaklardan daha yavaş ve doğruluğu daha düşük olabilir. Google Konum Doğruluğu kapalı olduğunda GPS, kablosuz, ağ ve sensör verilerini kullanmaz veya toplamaz.
GPS sinyallerini kullanarak Dünya üzerindeki konumumuzu tespit eden ve bu bilgi ile gitmek istediğimiz noktaya ulaşmamızı sağlayacak olan yazılım ve haritanın çalıştığı sistemdir. Genellikle dokunmatik ekran üzerinden çalışmaktadır. PND, inCar ve Mobile versiyonları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri