Genel görelilik teorisi, gravitasyonel dalgaları uzayzaman dokusunda ışık hızında serbestçe yayılan "dalgalanmalar (ripples)" olarak öngörmektedir. Genel göreliliğin temeli olan
Yerkeçimsel dalgalar birbiriyle çarpışan kara delikler ve yıldız çekirdeklerinin çökmesi gibi evrendeki şiddetli olaylar nedeniyle zaman-mekan dokusunda görülen kıpırtılara denir. İki kara deliğin bir araya gelmesi nedeniyle uzayın bükülmesi ilk olarak 2015'te ABD'deki Ligo Laboratuvarı tarafından gözlemlenmişti.
Hem enine hem de boyuna yayılan dalgalar deprem, su ve yay dalgaları olmaktadır. Bu dalgaların ortak özelliği hepsinin maddesel ortamlarda meydana gelmiş olmasıdır. Yay dalgaları yayda, su dalgaları suda, ses dalgaları ise maddesel katı, sıvı ve gaz ortamlarında oluşmaktadır.
Elektromanyetik dalgalar bir ortama ihtiyaç duymazlar. Bunun yerine yüklü parçacıklar tarafından, elektrik ve manyetik alanların periyodik titreşimlerinden meydana gelirler. Ve böylece boşlukta ilerlerler.
Mekanik dalgaların en yaygın örnekleri ise su dalgaları, ses dalgaları ve sismik (sismoloji) dalgalardır. Yatay yönde elastik bir ortamda yayılan basit (düzlem) bir enine dalganın çizimi. Tüm dalgalarda olduğu gibi, mekanik dalgalar da enerji taşır. Bu enerji dalga ile aynı yönde yayılır.
İlgili 16 soru bulundu
Elektromanyetik radyasyon başlıca yedi kategoride incelenir. Bunlar düşük frekanstan yüksek frekansa doğru radyo dalgaları, mikrodalga, kızıl ötesi, görünür ışık, mor ötesi, X-ışınları ve Gama ışınlarıdır.
Elektromanyetik dalgalar, yüklü bir parçacığın ivmeli hareketi sonucu oluşan, birbirine dik elektrik ve manyetik alan bileşeni bulunan ve bu iki alanın oluşturduğu düzleme dik doğrultuda yayılan, yayılmaları için ortam gerekmeyen, boşlukta c (ışık hızı) ile yayılan enine dalgalardır.
Sismik dalga, Dünya veya başka bir gezegensel cisim içinden geçen akustik enerji dalga'sıdır. Deprem, volkanik patlama, magma hareketinden, büyük heyelan ve alçak frekanslı akustik enerji üreten büyük insan yapımı bir patlama'dan kaynaklanabilir.
Deprem sırasında açığa çıkan enerji, ses veya su dalgalarına benzeyen ve sismik dalgalar adı verilen dalgalar ile yayılır. Bu dalgalardan Cisim Dalgaları, P dalgaları ve S dalgaları olarak ikiye ayrılır. P dalgaları, en hızlı yayılan bu yüzden deprem kayıt aletlerinde (sismograf) en önce görülen dalgalardır.
Ses dalgaları, sarmal bir yaydaki dalgalara benzeyen mekanik dalgalar, yer sarsıntısı ya da deprem dalgaları, ses hızını geçen uçakların oluşturduğu şok dalgaları, televizyon ve telsiz sinyalleri, X ışınları gibi dalgaları içeren elektromanyetik dalgalar ile yayılır.
Yayılabilmek için maddesel ortama ihtiyaç duymayan dalgalar elektromanyetik dalgalardır. Elektromanyetik dalgalar boşlukta da yayılabilir. Elektromanyetik dalga olan güneş ışığı, uzay boşluğundan geçerek bize ulaşır. Radyo dalgaları, mikro dalgalar, X ışınları, cep telefonu dalgaları, ışık elektromanyetik dalgalardır.
Dört çeşit deprem dalgası vardır. Bu dalgaların her birinin hareket hızı birbirinden farklıdır. Ama tüm deprem dalgaları maddesel dalgalardır. Bu dalgalara P Dalgaları ve S Dalgaları, Yüzey Dalgaları: Love ve Rayleigh Dalgaları adı verilir.
Birimi saniyedir. Dalganın periyodu, sadece kaynağa bağlıdır. Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
Keskin dalga: 70-200 milisaniye süreli paroksizma. Diken-ve-yavaş-dalga: Diken ve onu izleyen yavaş dalgadan oluşan paroksizma. Keskin-ve-yavaş-dalga: Keskin dalga ve onu izleyen yavaş dalgadan oluşan paroksizma.
Tsunami su bilimlerinde ve dalga mekaniği çalışmalarında teknik olarak uzun dalga olarak tanımlanır. Burada uzunluktan kasıt dalga boyunun su derinliğine oranla çok daha büyük olmasıdır. Bu koşulu sağlayan dalgalar için sığ su dalgaları tabiri de kullanılır.
dalga - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe talkaġ veya talkan “denizde çırpıntı, dalga” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Türkçe yazılı örneği bulunmayan *talka- “çırpınmak, çalkalanmak” fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe tal- “çarpmak, çırpmak” fiilinden türetilmiştir.
Yer kabuğunun yatay yönlü hareket eder. Hareket yönüyle cisim dalgası olan S dalgasına benzer. Deprem sonrası dışarıya çıktığımızda yerlerde çatlaklar görürüz bazen ise derin yarıklar oluşur. Bu yarıkların oluşmasına Love dalgaları sebep olur.
Şiddetli bir sarsıntı anında yerin altında hareket eden kayalar kırılır veya fay hattı boyunca kayar. Bu sırada meydana gelen sismik dalgalar, birbiriyle temas eden kayaların içinden geçer ve bu da uğultuya sebep olur. Bu ses, sarsıntıyı hisseden bina, köprü gibi yapıların titremesiyle daha da büyür.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Prof. Dr. Kadıoğlu, “Bilimsel olarak baktığımız zaman günümüzün teknolojisiyle deprem oluşturabilecek bir yapı söz konusu değildir” dedi.
GÖKYÜZÜNDE OLUŞAN IŞIKLAR DEPREMLE İLİŞKİLİ Mİ? Yüzeye çıkan çok sayıda yüklü atom bir araya gelerek hava moleküllerini iyonize eder ve ışık yayan bir plazma oluşturur. Araştırmacılar bu olayı "sanki yer kabuğunun yapısında bir batarya var da, o devreye giriyor" diye bir benzetmeyle açıklıyor.
Bunun anlamı şudur: Depremlerin çoğu 0.5 ile 5 hertz frekansları arasındadır. 2 hertz frekanstaki bir deprem, en çok 5 katlı binaları etkiler. Çünkü 5 katlı binaların salınımları, bu depremin frekansına uy- maktadır.
Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk kırmızıdır (700 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyu en küçük olan renk mor-mavidir (380 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyları sıralaması küçükten büyüğe; mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır.
ışınımı dalga boylarına göre sıralanır ve aşağıda verilen temel gruplar ile ifade edilir. Bunlar; 1- Gama Işınları 2- X- Işınları 3- Ultraviyole Işık 4- Görünür (Visible) Işık 5- Kızıl Ötesi (Infrared) Işık 6- Radyo Dalgaları'dır.
Not: Elektromanyetik dalgalar enine, Ses dalgaları boyuna ,Deprem, Yay ve Su dalgaları hem enine dalga hem de boyuna dalga sınıfına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri