Gri bebek sendromunun belirtileri karında gerginlik, kusma, diyare, karakteristik gri , solunum zorluğu, hipotansiyon ve ardından gelişen şoktur. geriliğe de neden olmaktadır. Isotretionin (Accutane) bir diğer teratojen maddedir.
Proteine bağlanmada azalma eriş- kinde emniyetli olan total vücut konsantrasyonlarında bağlı ol- mayan toksik drog düzeylerine neden olur. Bozuk drog elimi- nasyonu drogların toksik konsantrasyonlarda birikmesine yol açar, Kloramfenikol kullanımı ile gelişen "gri bebek sendromu" buna bir örnek oluşturur.
Gri trombosit (platelet) sendromu (GPS), trombositopeni ve ışık mikroskopunda soluk görünen kusurlu trombositlerle karakterize, otozomal resesif geçişli bir hastalıktır. Hastalarda kolay morarma, burun kanaması, menoraji ve uzun kanamalar görülmektedir.
Bebekler 22-23 haftadan sonra yaşam sınırına girmiş olur. Ancak 26 haftaya kadar gri bölge olarak kabul edilir. Bu dönem organ fonksiyon özelliklerinin henüz daha belirgin olarak gelişmediği bir dönem.
Toksik eritem, doğumdan sonraki 1-2 günde vücudun herhangi bir yerinde, özellikle yüzde gövdede, kol ve bacaklarda görülebilen, çevresi kırmızı-soluk sarı renkli geniş döküntülerdir. Genellikle bir haftada kendiliğinden kaybolur ve tedavi gerektirmez.
İlgili 40 soru bulundu
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bebeklerde alerjinin ilk belirtisi olan cilt kuruluğu en belirgin olarak yanaklarda kendini gösterir. Bebeğin yanaklarının sert ve pütürlü olduğu fark edilir. Bu bebekler alerjik (atopik) kabul edilirler. Bazı bebeklerde bu durum ilk 3 yaş içinde daha fazlayayılmadan geçerken; bazılarında tüm vücuda yayılabilir.
Bebeklerde gerinme hareketi bebeğin doğuştan getirdiği yaşamsal reflekslerden birisidir. Bebekler dünyaya geldiklerinde hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan reflekslerle doğarlar. Örneğin beslenme için kritik olan emme bu reflekslerden birisidir.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Griscelli Hastalığı otozomal resesif geçişli nadir bir hastalık olup, açık ten rengi, gümüş grisi saçlar, tekrarlayan ateş atakları ve enfeksiyonlarla karakterizedir. Sendromda ayrıca değişik derecelerde immun yetersizlik ve geniş bir spektrum içerisinde nörolojik bozukluklar görülebilir.
Aşırı büyüme sendromları prenatal dönemde veya erken çocukluk döneminde bulgu veren anormal büyüme ile karakterize bir grup genetik hastalıktır. Bu sendromlarda aşırı büyümeye genellikle zihinsel yetersizlik, davranış bozuklukları, nörolojik bulgular, organomegali veya konjenital anomaliler eşlik edebilir.
Good's sendromu (GS), timoma ve immün yetmezliğin birlikteliği ile karakterize oldukça nadir bir hastalıktır. Hastalarda B hücre yokluğu ya da azlığı, hipogamaglobulinemi, hücre aracılı immünite defekti bulunur. Bu nedenle bakteriyel, fungal, viral ve fırsatçı infeksiyonlara yatkınlık vardır.
MAVİ BEBEK SENDROMU NEDİR? Normal bebeklerin cildi pembe renkli bir görünüme sahip olurken, kalp hastalığı olarak bilinen mavi bebek sendromu bulunan bebeklerin cilt tonu mavi oluyor. Bunun nedeni ise organ, doku ya da hücrelerin oksijensiz kalmasıyla kan renginin değişmesidir.
Halk arasında mor bebek sendromu olarak adlandırılan fallot tetralojisi, kalpten pompalanan temiz kan ve kirli kanın birbirine karışması sonucu oluşmaktadır. Akciğere kirli kan gittiği için çocukta nefes daralması oluşmaktadır. Ayrıca vücut da ihtiyaç duyduğu temiz kanı alamaz ve çeşitli bölgelerde morarmalar görülür.
Fallot'lu bebeklerde ilk belirti çocuk doktoru tarafından kalpte duyulan üfürüm olabilir. Bebek büyürken akciğer kan akımı azalmaya başlar ve genellikle 6. aydan sonra morarma başlar. Başlangıçta ağlarken moraran bebek, bir yaşından sonra hep mor renktedir.
Bebek Tıkandığı Zaman Ne Yapılır? Bebek kısmi olarak tıkanma yaşıyor ise kendi kendine nefes alması ve öksürmesi için desteklenmelidir. Bunu yapmak için bebek kucağa alınarak başı yükseltilir veya gazını çıkarıyormuş gibi omza yaslayarak cismi çıkarması beklenir.
Bebeğinizin burnu tıkalı olduğunda anne sütü ile burun temizleme ideal bir doğal yöntem olabilir. İzotonik suya benzer şekilde anne sütü mukusu parçalayarak burundan daha kolay atılmasına yardımcı olabilir.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Doğumdan sonraki süreçte başlayan moro refleksi ilk üç aydan sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Beşinci aydan sonra refleksten alınan yanıt giderek azalır ve zamanla refleksten yanıt alınamaz. Moro refleksi altıncı ayla birlikte tamamen kaybolur.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
1918 yılında Avustralyalı doktor Ernst Moro tarafından tanımlanan moro refleksi, sıçrama veya irkilme refleksi olup, bebeğin elleri bükülü(yumruk) halindeyken, aniden irkilme, her iki kolun yana açılması, bacakların yukarı kalkması, boynun uzaması ve kolların tekrar yerine gelmesidir.
Dört boyutlu ultrasonlar sayesinde yapılan görüntüleme ile gebeliğin 20. haftasından itibaren, bebeğin yüz şekli ve hareketleri görülür. Gebelik ilerledikçe bebeğin bu özellikleri daha da belirginleşir.
Bebekler Neden Kendilerini Çizerler? Bebeklerin ilk aylarda el ve kol koordinasyonu yoktur bu da ellerini istemsiz olarak sallamasına neden olur ve çiziklere neden olabilir. Ayrıca eğer bebeğinizin cildi kuru ise bu durum kaşıntı yapar. Bebek de kendini kaşırken cildini çizebilir.
Yenidoğanın toksik eritemi
Doğumdan sonra 1-2 gün içinde ortaya çıkan ortalarında toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz ya da sarımsı, içi su dolu kabarıklıklar olan oluşumlardır. Birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Yüzde ve tüm vücutta görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri