Amalgam dolgu; gümüş tozlarının, civa içinde eritilmesiyle hazırlanan bir dolgu çeşididir. Gri renkte olmaları ve basınca karşı dirençli olmalarından dolayı arka dişlerde kullanılır.
Amalgam dolgu, neredeyse 150 yıldır diş çürümesinin neden olduğu boşlukları doldurmak için kullanılan bir malzemedir ve halk arasında gümüş dolgu diye de bilinir. Amalgam dolgunun neredeyse %50'si cıva, %22-32'si gümüş, %14'ü kalay ,%8'i bakır gibi elementlerdir.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
Amalgam, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir metal olan civa ile katı halde bulunan gümüş, kalay, bakır, çinko gibi diğer metal tozlarının karıştırılmasıyla elde edilen özel bir alaşımdır.
Diş dolgusu amalgam malzemeden yapılırsa gri, kompozitten yapılırsa beyaz, altından yapılırsa sarı bir renge sahip olur. Tedavi edilecek dişin ağızda bulunduğu yere ve durumuna göre diş hekimleri bu materyallerden uygun olanını dolgu işlemi sırasında kullanır.
İlgili 26 soru bulundu
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Kalsiyum Hidroksiapatit de hyalüronik asit gibi vücudumuzda, özellikle kemiklerde doğal olarak bulunan bir madde olmaktadır. Kalsiyum dolguları hyalüronik asit dolgularına göre ciltte daha uzun süre kalmaktadır ve doğal olarak etki süreleri daha uzun olmaktadır.
Amalgam dolgular hekim tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı müddetçe ağız kokusu yapmaz.
Hazırlanmış kök kanallarını doldurmak için gutta percha ismindeki dolgu malzemesi kullanılır. Gutta Percha dolgu yalıtkandır ve ısı verilerek mühürleme işlemi yapılır. Bu sayede kanallar tıkanmış olur. Bakterilerin yeniden enfekte olmasını önlemek için kanalların sızdırmazlığına azami derecede dikkat edilir.
Amalgam Dolgu Yaptırabilir Miyim? Dünya sağlık örgütü bu konuda kesin bir yasak koymuş değildir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Amalgam dolgular, metal ve cıva içeriği ile ileride çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca görünüm bakımından estetik sayılmazlar. Amalgam dolgunun tek avantajı yıllar boyu dayanıklılığını kaybetmeden kullanılmasıdır. Başarılı bir şekilde uygulanan dolgu 5 – 20 yıl kalabilmektedir.
Artış oranı sene başına göre %46, Ağustos ayına göre %8 oldu. Bir Yüzlü Kompozit Dolgu; 2022 Ocak ayında 500 TL, Ağustos ayında 680 TL iken; 2023 yılı için 845 TL olarak belirlendi. Artış oranı sene başına göre %69, Ağustos ayına göre %24 oldu.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Doktor tecrübesi, kullanılacak olan dolgu miktarı, dolgu markası gibi durumlar fiyatlar üzerinde etkilidir. Geçmiş yıllara ait veriler incelendiğinde 1 ml dolgu fiyatı 1000 TL ile 2000 TL arasında değişir.
Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Bu tür diş dolgularına “AMALGAM” dolgu adı veriliyor. İçerik olarak bir çeşit metal karışımı. Bu karışım içinde de en büyük sağlık riskini oluşturan metal “CİVA”. Amalgam dolgunun hazırlanma yöntemine göre dolgu yapısının %40-50'si civadan oluşuyor.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
1- Amalgam Dolgu ile MR Çekilir mi? Amalgam dolgu ile MR çekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Dolgu yapılmış dişler, zamanla yıpranabilir veya aşınabilir, bu da dolgunun dişin yüzeyine doğru aşındığını veya kenarlarının kırıldığını gösterir. Ayrıca dolgular, dişe uygun olmayan şekillerde yapılırsa veya dişle yeterince uyumlu olmazsa, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri