Satıcılar ya da markalar, bazı durumlarda Amazon barkod muafiyeti talep edebilir. Örneğin; GTIN'i olmayan ürünler, satıcı marka tarafından üretilen ancak barkodu olmayan ürünler, GTIN'i olmayan ürün parçaları ya da birden fazla ürün içerek paketler satılacaksa GTIN muafiyeti başvurusu yapmak gerekir.
Yeni ürün detay sayfaları oluşturmak için UPC, ISBN veya EAN gibi bir standart ürün numarası kullanmak, Amazon müşterilerine yüksek kaliteli bir alışveriş deneyimi sunmanın ilk adımıdır. Bu ürün numarası GTIN olarak da bilinir.
PAZARCILARA künye zorunluluğu getiren yeni Hal Kanunu ile pazarda satılan her malın üzerinde barkodlu etiketin bulunması zorunlu olacak. Trafiği kilitleyen pazaryerleri kapatılacak, farklı kalitedeki ürün aynı kaba konulamayacak.
Ürünlerin Global Ticari Öğe Numarası (GTIN) benzersizdir ve uluslararası düzeyde ürünün tanımlayıcısı olarak kabul görür. GTIN mevcut olduğunda, ürününüzün ambalajında veya kitap kapağında bulunan barkodun yanında yer alır.
GTIN, bir ürün için dünya çapında benzersiz bir kimlik numarasıdır ve ürünlerinizi herhangi bir paketleme düzeyinde tanımlamak için kullanılır. Ürünlerinizi benzersiz tanımlayarak ticari ortaklarınız ile ürün verinizi kolayca paylaşabilmeniz için aranızda ortak bir dil oluşturur.
İlgili 31 soru bulundu
GS1 Türkiye tarafından firmanıza özel tahsis edilen “firma öneki”, ürününüz için belirlediğiniz “ürün numarası” ve sistem tarafından hesaplanan “kontrol basamağı”nın birleşimiyle her yeni ürün çeşidi için tekil olarak yeni bir GTIN oluşturulur.
Barkod, temelde ürün tanımlayıcı bir koddur. Tüm dünyada kullanılır. Sekiz ila 13 rakamdan oluşan barkod, ticari ürün tanımlamalarında kullanılan “GTIN” yani “Global Ticari Ürün Numarası” olarak da bilinir.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon belgelerinde Karekod (QR Kod) bulunması zorunlu oldu.
Ürünlerinizin barkodu bulunmuyorsa, ürünü temin ettiğiniz üreticiden talep edebilir; üretici firma sizseniz ekrandaki web sitesi üzerinden ürünlerinize barkod tanımlayabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan 17/02/2023 tarihli duyuruya göre; 01/09/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek e-Faturalarda karekod bilgisinin zorunlu olarak bulunması gerekmektedir.
GS1 ABD tarafından yapılan sistem değişikliği nedeniyle UPC (Universal Product Number) olarak adlandırılan numaraların artık direkt GS1 ABD'ye başvuru yapılarak alınması gerekmektedir. GS1 Türkiye üzerinden yapılan UPC başvuruları 30 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kabul edilmemektedir.
Gerekli ürünün ASIN kodu, Amazon ürün bilgileri sayfasında bulabilirsiniz. Amazon'un ISBN barkodunu kullandığı kitaplar için unutulmamalıdır.
ASIN, ürünün URL'sinde yer aldığından Amazon'da arama yaparak hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. ASIN bilgisini ürünün Amazon ürün sayfasında da bulabilirsiniz.
Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
E DEVLET ŞİFRESİ SORGULAMA
barkod numarası sayesinde belgenin doğruluğunu kontrol etmeniz mümkündür. Vatandaşların sahte belge hazırlamaması amacıyla konulan barkod numarası üzerinden belgenin doğruluğunu kontrol edebilir ve belgenin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlayabilirsiniz.
Barkodu olmayan bir ürün, iade veya değişim işlemlerinde zorluk yaşamaya neden olabilir. Ürünün güvenliği hakkında bilgi edinmek zorlaşır: Barkodlar, ürünlerin güvenliği hakkında bilgi verir. Barkodu olmayan bir ürün, güvenliği hakkında bilgi edinmemizi zorlaştırabilir.
GTIN, ülkemizde “Barkod Numarası” olarak bilinen 13 rakamdan oluşan numaradır. Sıra Numarası – SN (Serial Number): GTIN ile tanımlanan ürünün her bir birimini tanımlamak için kullanılan numaradır. Bir ürün için kullanılan sıra numarası, aynı çeşit üründe bir daha kullanılamaz.
Barkod Numarası Nereden Alınır? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), barkod numaraları ile ilgili yetkili resmî kuruluştur. Dolayısıyla barkod numarası almak için bu kuruluşa bağlı bir hizmete başvurmanız gerekir. Önceden barkod başvuruları için Milli Mal Numaralama Merkezi (MMNM) kullanılıyordu.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.
Ürün numaraları, GTIN veya Global Ticaret Ürün Numarası olarak adlandırılan benzersiz tanımlayıcılar sisteminin bir parçasıdır. Amazon kataloğunda sayfa oluşturmak için kullanılan en yaygın GTIN'lerden biri Avrupa Ürün Numaraları (EAN)'dır. EAN 13 basamaklıdır.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri