Güçlü sorular, hakkında konuşmakta olduğunuz konudan ziyade, kişi odaklıdır. Örneğin “Bu noktada tam olarak ne yapmak isterdin?”, “Burada önem verdiğin konu nedir?” gibi sorular sorulabilir. 2. Güçlü sorular, genellikle “Ne”, “Neden”, “Nasıl” gibi ifadelerle başlayan açık uçlu sorulardır.
Açık uçlu soruların sorulma şekli genelde geçmiş ve geniş zaman kipleriyle soruların sorulmasına dayanır. Neden şeklinde sorulan sorulara kısa kısa cevap verdiğinizde, sizden daha fazla detaylı bilgi istenir. Yani açık uçlu sorularda soru, başka soruları doğurur.
Sorularımızı sorarken kısa ve net cümleler kullanmaya özen göstermeliyiz. Aklımıza takılan şeyleri direk bir şekilde sormak, daha net cevaplar alma ihtimalimizi de artırır. Ayrıca, bütün soruları aynı anda sormaktansa her soruyu teker teker sormak da tatmin edici cevaplar almamıza yardımcı olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Etkili (güçlü) soru, danışanın düşüncelerini, hislerini, değerlerini ve hedeflerini derinlemesine anlamasına ve farkındalık kazanmasına yardımcı olan bir sorudur. Etkili sorular, açık uçlu, keşfetmeye teşvik edici, yargısız, kişisel ve derin düşünmeyi gerektiren sorulardır.
Retorik soru, soruyu soran kişinin karşı taraftan doğrudan bir cevap beklemediği sorudur.
Bir ifadenin doğru olup, olmadığının sorulması için sorulan sorulara evet-hayır soruları (veya kutup soruları) adı verilir ve prensipte bu sorulara "evet" ya da "hayır" (veya diğer dillerde benzer sözcükler) şeklinde yanıt verilir.
Klasik soru, şıkları olmayan sorular olmakadır. Kağıtta sorular bulunmakla birlikte cevaplar ayrıntılı bir şekilde yazılmaktadır. Sayısal dersler için sorulan klasik sorularda, formül yazılmakta olup işlemler atlamadan yapılmaktadır.
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir.
İnsanların soru sormaları için merak etme, ilgi duyma ve anlama isteğinin var olması gerekmektedir. Gelişen, değişen ve soru soran insan fark eden, farkındalığı olan insandır. Soru sormak, soru soracak duruma gelmek bir gelişimdir. Aydın insan, inceleyen, soran, sorgulayan, araştıran ve sonuç çıkaran insandır.
Açık Uçlu Sorular ve Kapalı Uçlu Sorulardır. Bunlardan açık uçlu sorular: Belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. 2. ( ) Açık uçlu sorular çoğunlukla kapalı uçlu sorulardan önce sorulur.
Nedir bu açık uçlu sorular? Açık uçlu sorular, yanıtlayanlardan soruları kendi sözcükleriyle cevaplamalarını ister ve çoktan seçmeli sorulara veya diğer kapalı uçlu formatlara kıyasla daha fazla bilgiyi ortaya çıkarmak üzere tasarlanmıştır.
Açık uçlu sorular, tek kelimeden fazla yanıt gerektiren, birkaç seçenek arasından seçim yapmayı, düşünmeyi ve ayrıntılı cevaplar vermeyi zorunlu kılan sorulardır.
Oyunculardan biri soru soran diğeri de cevap veren kişi olur. Cevap veren oyuncunun hiçbir soruya “EVET” ya da “HAYIR” şeklinde cevap vermemesi gerekir. Örneğin, “Okula gidiyor musun?” sorusuna “EVET” derse yenilir.
Sorular sayesinde maddenin tanımı, eylemin görüntüsü ve kritiği yapılır. Bilmediğiniz bir durumu en kısa ve en rahatça ele alma durumu soru sormaktır. Belki de sizin bir konuyu anlamanız için sorunsuz yol soru sormaktan geçer. Verimli soru sormak olayları bağlamanızı ve yeni fikirler ortaya çıkarmanızı sağlar.
Kapalı uçlu soruların tanımına gelecek olursak, cevapları önceden belirlenmiş ve yanıtlayacak olan kişinin seçim yapmasına imkan tanıyan kısa ve net soru türleridir. Daha çok dijital ortamlarda, anketlerde karşılaştığımız hızlı ve net veriler elde etmemizi sağlar.
Ölçülebilir verilere ihtiyacınız varsa
İstatistiksel olarak anlamlı veriler arıyorsanız, kapalı uçlu soruları tercih edebilirsiniz.
Retorik kelimesinin anlamı üzerinden retorik soru kısaca 'soru niteliği taşımayan ve cevap alma amacı gütmeyen bir soru' şeklinde tanımlanmaktadır. Aynı zamanda üstüne üstlük cevabı bilinen soruları desteklemek amacıyla dile getirilen bir soru olduğunu söylemek mümkün.
Her sorun veya fikir için ayrı ayrı soru sorulmalı, birkaç konuyu kapsayan genel sorulardan kaçınmalıdır. Belirsiz ve karışık cevaplar düşündüren bir soru, sınıfta problem çıkartabilir. Sorular dağınık olmamalı; dersin hedefine uygun, tutarlı, konu ile uyumlu olmalıdır. "Merak soruları"ndan kaçınmalıdır.
Sorular odağı kişiye özel çözümde toplar.
Soru sayesinde beynimiz uyarılır ve serotonin salınmasına neden olur. Bu serotonin salınımı beynin gevşemesini, beynin tüm alanlarından istihbarat toplamasını, böylece yanıtları en detaylı şekilde bulmasını ve çözümler geliştirmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri