Yeteneklerimiz ve güçlü yanlarımız bizi tanımlar, seçimlerimizi etkiler, belirli eylemlerde bulunmamız için bizi motive eder, neden bazı şeylerde diğerlerinden daha iyi olduğumuzu açıklar ve dünyayı nasıl gördüğümüzü şekillendirir.
Güçlü yönlerinizin farkında olduğunuz zaman özgüveniniz ve bununla beraber genel performansınız artar. Bir görevi tamamlarken ya da kariyerinizi planlarken iyi olduğunuz konuları bilmek, doğru seçimleri yapmanızı kolaylaştırır. Diğer taraftan zayıf yanlarınız da kişisel gelişiminizin önemli bir parçası.
İlk olarak, insanın güçlü yönleri denildiğinde aklımıza gelen ilk şey, genellikle iletişim yetenekleri, problem çözme becerisi veya liderlik özellikleri gibi genel kavramlardır. Ancak bunların yanı sıra, empati, takım çalışmasına yatkınlık, öğrenmeye açıklık gibi soft beceriler de oldukça önemlidir.
Danışanların güçlü yanları, ruhsal problemlerinin çözümünde tampon görevi üstlenmektedir. Cesaret, özgürlük, iyimserlik, kişiler arası beceriler, güven, erdem, umut, azim, akış kapasitesi ve içgörü bu güçlü yanlardan birkaçıdır. Bu güçlü yanlar pozitif psikolojinin tamamlayıcı parçalarıdır.
Zayıf yönlerinize odaklanmaktan vazgeçin
Zayıf yönlerinize odaklanmak sürekli bir düşüş yaşamanıza neden olur. Ayrıca özgüveninizi azaltır ve vizyonunuzu köreltir. Hatta, yanlış yöne odaklanmanıza bile neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Özgüvenin en büyük kaynağı, kendini kabullenmedir.
Kendini kabul etmek ve kendine güveni arttırmak hem düşünceleri hem de davranışları içeren bir süreçtir.
“Güçlü yön”, belirli bir alanda sürekli olarak kusursuza yakın performans demektir.
Başarılı Yön
Kişinin en başarılı olduğu yönü güçlü yönüdür. Örneğin kararlılığı güçlü yönü olan bir kişi yaptığı işlere başlamakta kararlıdır ve aynı şekilde hedefi doğrultusunda da kararlı adımlarla ilerler.
İş yaşamında profesyonel olma konusunda ele alacağımız ikinci yetkinlik “Gelişime Açık Olmak” İşverenlerin, patron veya yöneticilerin beklentisi; çalışanların hem kendilerini hem de işlerini geliştirmeleri, büyümeye odaklı bir zihin yapısıyla hareket etmeleri ve ileriye doğru gitmeleridir .
✦Çizimleri iyi olan bir öğrencinin başarılı olduğu alan: Ressam.
Bir işletme için yapılan Swot analizine örnek olarak bu verilebilir: Güçlü Yönler: Personel yetkinliği, pazar payı büyüklüğü ve ürün çeşitliliği. Zayıf Yönler: Rakip fazlalığı, sağlık trendleri. Fırsatlar: Dijitalleşme.
SWOT analizi incelenen kuruluşun, tekniğin, sürecin veya durumun güçlü ve zayıf yönlerini belirlemekte ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri tespit etmekte kullanılan bir tekniktir(9).
Özgüven Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Özgüven eksikliğinin belirtileri arasında kişinin fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak kendine güven duymaması, kendini yetersiz, başarısız ve değersiz hissetmeleri, karar vermekte ve sorumluluk almaktan kaçınmaları, başkalarına hayır diyememeleri sıralanabilir.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Güçlü insanlar, geçmişte kalarak ve bazı şeylerin farklı olmasını isteyerek zaman harcamazlar. Geçmişi kabul eder ve aldığı tecrübeleri yaşamlarında uygularlar. Sürekli kötü tecrübeleri tekrarlamaz ya da görkemli günlerin hayalini kurmazlar. Onun yerine, anı yaşayıp geleceği planlarlar.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Kişisel gelişim alanları beş ana kategoride toplanmıştır. Bunlar zihinsel, sosyal, ruhsal, duygusal ve fiziksel gelişimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri