Hipnoz, bilinçli sedasyon, genel anestezi diş hekimi korkusunu yenemeyen kişilere uygulanan yöntemlerden bazılarıdır. Bilinçli sedasyon, halk arasında “gülme gazı” olarak da bilinen “azot protoksit” gazının bir maske yardımıyla uygulandığı, kişiyi rahatlatmaya ve sakinleştirmeye yönelik bir yöntemdir.
Gençler gülme gazını bir süreliğine kafa yaptığı için kullanıyorlar. Ayrıca bu gaz insanı güldürür de. Gazın etkisi sadece birkaç dakika sürer.
Hasta, tedavi için koltuğa oturduğunda burnuna bir maske takılır. Bu maske aracılığıyla hastaya azot protoksit, yani gülme gazı verilir. Akciğerler tarafından gaz emilir ve gazın etkisi başlar. Tedavi esnasında hastanın bilinci tamamen açık olur, hekimin verdiği komutları yerine getirebilir, hatta konuşabilir.
Halk arasında “Gülme Gazı” olarak bilininen Azot-protoksit, nitröz oksid ve oksijen (N20/02) gazlarının karışımıdır. Bu karışım solunduğunda, akciğerler tarafından emilir ve sakinleştirici etkisini gösterir. Gaz kesildiğinde ve normal nefes alınmaya başladığında etkisi derhal ortadan kalkar.
İlgili 27 soru bulundu
Örneğin, kan yapıcı sistemde uzun süreli hasara yol açabilir ve bunun sonucunda hasta, koordinasyonunu, ayakta durma yeteneğini, dengeli yürümesini kaybedebilir. Gülme gazı dolu balonlarının serbestçe ve yasal olarak satıldığı ve teslimatlarının neredeyse yıldırım hızında yapıldığı ortaya çıktı.
Azot protoksit, bu ilk aşamalar sırasında duyulan ağrıyı engellediği için, tedavi uygulamalarında oldukça fazla kolaylık sağlar. Azot protoksit, basitçe iki tüp halinde bulunan gazların hastaya solutulması yoluyla uygulanır.
Her bir kişisel kahkaha terapisi seansı, grup veya kişisel olarak “yoğun olarak gülmeyi” sağlamalıdır. Abdominal baskı, uygun ses tonu olmalıdır ve en az 3 dakika sürmelidir. Bireysel oturumların süresinin minimum 20 dakika maksimum 2 saat, en az 8 hafta ve haftada 2 seans olması önerilmektedir.
Nitröz oksit, N2O formülüne sahip, diazot monoksit ve azot protoksit de denen, anestezide kullanılan bir gazdır. "Güldürücü gaz" olarak da bilinmektedir.
Helyum gazı, birçok farklı alanda kullanılabilen bir soygaz çeşididir. Doğadan bulunan hiçbir bileşik ile reaksiyona girmeyen, renksiz ve kokusuz bir gazdır.
Doktorlar bağımlılık yapmayan bu gazın aşırı kullanılması durumunda vücudun yeterince oksijen alamamasına neden olduğunu ve baygınlıklara hatta kalp krizlerine yol açabildiğini söylüyor.
Hollandalı uyuşturucu uzmanları gazın doğrudan kartuştan çekilmesi durumunda bunun ağzınızı ve nefes yolunuzu dondurabileceği uyarısında bulunuyor. Baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabildiği gibi diğer uyuşturucularla birlikte alındığında panik atağa neden olabiliyor.
Elde etmesi çok kolay olan gülme gazının uzmanlara göre zararları; tekil olarak solunduğunda etkisi birkaç dakika sürdüğü için uzun süreli kullanılan gülme gazı, nefes alımını engelleyerek akciğerlere yapılması gereken hava tedarikini etkileyerek beynin hasar görmesine neden oluyor.
Bağırdak gazını koklamanın faydalı olduğunu söyleyen Küçükusta, "Çünkü bağırsak gazında bulunan Hidrojen Sülfit, hücrelerin mitokondri adı verilen enerji santrallerinin DNA'larının korunmasında son derece önemli bir etkiye sahiptir" dedi. Prof. Dr.
Yüksek kısmi basınçlarda solunduğunda nitrojen narkozuna neden olur, bu da nitröz oksit zehirlenmesine benzer, geçici bir zihinsel bozukluk oluşturur.
Gaz çoğunlukla; yiyecek veya içecek tüketirken hava yutma veya bu yiyeceklerin sindirimi esnasında oluşur. İçeride biriken gaz, kişiyi rahatsız edeceği veya da sancıya ve karında şişkinliğe yol açabileceği için vücuttan atılması gerekmektedir.
Halk arasında 'kahkaha gazı' olarak da bilinen Hippy Crack uyuşturucu bir madde. Bu madde genellikle teneke bir kapsülün içinde yer alıyor. İçinde madde bulunan kapsül ile balon şişiriliyor. Balonun içine dolan hava içine çekilerek kullanılıyor.
Narkotik özellik gösterir. Düşük konsantrasyonlarda merkezi sinir sistemi üzerinde deprasyon meydana getirirken, yüksek konsantrasyonlarda anestezik özellik gösterir. Sıvı protoksit d'azot gazı ile temasta deride don yanığı oluşur. Tüpler, 45 °C 'nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir.
Azot oksit ya da azot monoksit, kimyasal formülü NO olan bir bileşiktir. Bu gaz, -insanlar da dahil olmak üzere- memelilerin vücutlarında önemli bir sinyal molekülü olmasının yanı sıra kimyasal endüstride de önemli bir ara üründür.
PGA, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur12. PGA'nın özelliği gülme ve ağlamanın sürekliliği ve spontan olmasıdır. Hastalarda gülme ve ağlama her ikisi birden görülebildiği gibi, gülmeden ağlamaya geçiş ya da ağlamadan gülmeye geçiş şeklinde de görülebilmektedir.
Gül hastalığı ciltte görülen iltihaplı kızarıklıklar, sivilce benzeri kabartılar, yüzeysel damar genişlemeleri şeklinde ortaya çıkan, daha çok yüzde, burun çevresinde görülen bir hastalıktır.
Çok gülmek, kahkahayla gülmek, yapmacık gülmek, boş yere gülmek, alay edici, incitici ve küçümseyici gülmek ve boş ve batıl şekilde güldürmek ise derece derece yasaklanmıştır. Başkasını küçük düşürücü ve alay edici olmamak ve ölçüsüz olmamak kaydıyla ise, normal gülmeler mübahtır.
Azot zehirli değildir, fakat toksik etkisini yüksek konsantrasyonlarda basit bir boğucu gaz olarak gösterir. Boğulma belirtileri; hızlı ve güçlükle teneffüs, hızlı yorulma, mide bulantısı/kusma ve muhtemelen bilinç kaybının ardından ölümdür. Azot , havanın sıkıştırılması ve ayrıştırılması yöntemiyle elde edilmektedir.
Azot noksanlığının belirtileri önce yaşlı yapraklarda görülür. Yapraklar önce açık yeşil bir renk alır; azot eksikliği ilerledikçe sarı ve giderek kırmızıya dönüşür. Noksanlığın devam etmesi halinde yaşlı yapraklardaki sararma genç yapraklara da sirayet eder.
Azot gazı kendiliğinden toksik değildir, ancak solunan havada bulunan yüksek yoğunlukda azot gazı vücudun yaşamı sürdürmesi için gereken oksijenin yetersiz olmasına neden olur. Normalde soluduğumuz havanın %78'i azot gazı olup, geri kalanı büyük ölçüde oksijen gazıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri