İlçenin tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır. Sırası ile Asurlular, İranlılar, Mısırlılar, Romalılar hüküm sürmüştür. İlçenin bugünkü halkı 1230 yılında Orta Asya Bolkaş gölü kıyısındaki Gülnar'dan göç ederek bu çevreye yerleşmiş Türkmenlerdir.
Yaşamı Gülnar 731 yılında günümüzde Türkmenistan'da bulunan Merv kentinin Dörtkuyu köyünde Yahşi Bey ve eşi Duru'nun kızı olarak doğmuştur. Bir iddiaya göre Göktürk hakanlarının akrabasıdır. Türkeş kağanı Suluk Çor'nun ölümünden sonra Gülnar'ın yaşadığı bölge Arapların denetimine girmişti.
“Gülnar” A.B.Ercilasun'un 1998 yılında Ötüken Neşriyat tarafından basılan “hatırat romanı”nın adı.
Osmanlı coğrafyasında Anadolu'da ve Rumeli'de geniş bir alanda yayılmış olan Yörüklerin 19. yüzyılın ilk yarısında en yoğun bulundukları yerlerden birisi İçel sancağına bağlı Gülnar kazasıdır.
Tarıma elverişli olan arazide tarla tarımı, bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır. Dağlık bölgelerde tahıllardan buğday ve nohut ekilir; bağcılık da önemli bir geçim kaynağıdır. Son yıllarda elma, armut ve şeftali de yetiştirilmektedir. Sulak alanlarda turfanda sebzecilik ve seracılık yapılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Gülnar isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Nar çiçeği.
Alanın Tanımı: Gülnar Önemli Doğa Alanı, Mersin'in Gülnar ilçesinden güney doğrultusunda uzanarak Aydıncık ilçesine kadar olan tepelik bölgeyi ve Sıraç Dağı'nı içine alır.
Bunlardan birincisi, civarda yetişen ve Akdeniz ikliminin tanıtıcı bir bitkisi olan Arapların da Hambales dedikleri Myrtus-Mersin ağacı nedeniyle bölgeye Mersin adı verildiğidir. İkincisi ise Mersin adının bu bölgede yaşayan “Mersinoğulları veya Mersinoğlu” adındaki bir Türkmen ailesinden geldiğini kabul eden görüştür.
Varsaklar (Farsaklar, Varsak Türkmenleri, Varsak Yörükleri, Varsaklılar, Tarsus Türkmenleri), adını Varsak adlı bir Türkmen beyinden alan, geçmişte Tarsus Sancağı'nde, güney Anadolu'da Mersin iline (eskiden: İçel iline) bağlı Tarsus ilçesinde ve Adana (Feke, Kozan, Saimbeyli) ile Osmaniye (Düziçi, Osmaniye Merkez) ...
Anamur'un bazı köyleri Tahtacıdır. Tahtacılar geçimlerini orman ürünleri ve kerestecilikle kazanan ve Alevi inancına sahip Türkmenlerdir.
İlçe Kaymakamımız Sayın Musa AYYILDIZ Elazığ/Kovancılar da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kovancılarda tamamladı.
Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı.
Kayrak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı bir köydür. 36.3492°K 33.5238°D koordinatlarındaki köy Gülnar'ı Mersin'e bağlayan yol üzerinde olup Gülnar'a 15 ve Mersin'e 135 kilometre uzaklıktadır.
COĞRAFİ DURUMU
Doğusunda Silifke, Kuzeyinde Mut, Kuzeybatıda Ermenek, Batısında Bozyazı-Anamur, Güneyinde Aydıncık İlçesi ile çevrilidir.
Vali Ali Hamza Pehlivan Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar'ı Ziyaret Etti. Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Gülnar ilçesi ziyaretleri kapsamında Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan Ünüvar'ı makamında ziyaret etti.
Mersin, M.Ö. 1700 yılından itibaren Kizzuvatna Krallığı, Frigler, Pers Satraplığı, Selevkoslar, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Araplar, Bizanslılar, Anadolu Selçuklu Devleti, Ermeni Krallığı, Karamanoğulları, Ramazanoğulları ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır.
1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl'in ismi yeniden Mersin olmuştur.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
Mersin'de yaşayan Şanlıurfalılar 71 bin 828 kişiyle birinci sırada yer alırken, ikinci sırada 66 bin 833 kişiyle Diyarbakırlılar, üçüncü sırada ise 55 bin 307 kişiyle Adanalılar yer aldı. Mersin'i en az tercih edenlerin başında ise Yalovalılar geliyor.
Bunların ardından sırasıyla, Tunceli, Erzincan, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Bingöl, Amasya, Erzurum, Malatya, Adıyaman, Yozgat, Hatay, Elazığ, Muş, Balıkesir, Mersin, Kars, Adana, Ankara, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kırıkkale, Kütahya ve Ordu illeri gelmektedir.
Kilikya ve Mersin, erken 7. yüzyılda Emeviler tarafından fethedildi. Ardından Mısırlı Tolunoğulları, Bizans İmparatorluğu, Klikya Ermeni Krallığı, Karamanoğlu Beyliği, Memlûk Devleti ve 1473 yılında Ramazanoğulları Beyliği tarafından fethedildi.
Türkiye'nin kuş üzümü Gülnar'danMERSİN'in Gülnar ilçesinde, ülke ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan, kendine has tadı ve aroması ile bilinen kuş üzümünün hasadı başladı. MERSİN'in Gülnar ilçesinde, ülke ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan, kendine has tadı ve aroması ile bilinen kuş üzümünün hasadı başladı.
Dün, saat 18.00 sıralarında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Kavakoluğu Mahallesi'nde çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü.
Kuş Üzümünün Anavatanı Anadolu'dur. Özellikle Gülnar ve Senirkent'te üretilir. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da da yetişir. Avrupa'da üretimi 1500′lü yıllarda başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri