İmam Gazali (r.a), eşari mezhebindendir.
Gazzâlî'nin felsefeye yönelik olumsuz tutumuna karşın mantığın birçok yanını İslam din bilimlerine sokmada önemli katkısı olmuştur. Gazzâlî İslam inanç felsefesi olan Kelâm'ın daha çok akaid kısmına önem vermiş ve akıl yerine sezgiyi ön planda tutmuştur. Mantık ve münazara ilkelerini kullanmıştır.
Peygamber'i müslümanların imamı sayma anlayışı hem Gazzâlî'nin hem de bütün Ehl-i sünnet'in ortak inancıdır; ancak bu anlayış, İmâmiyye'nin imam telakkisinde olduğunun aksine onu bilginin mutlak ve yanılmaz kaynağı sayma anlamına gelmez.
Gerçek ve yüce varlık olarak Allah'ı kabul etmektedir. Onun dışında bulunan her şeyin varlığının bu asıl varlığa bağlı olduğunu belirtir. Özellikle Gazali felsefeye ve filozoflara olan yargısını Tehafütül Felasife adlı eserinde açıkça ortaya koymuştur.
İmam-ı Gazali'nin tasavvufta mürşidi, Ebu Ali Farmedi'dir. Zahir ilimlerinde eşsiz bir alim olarak bilenen Gazali, tasavvuf ilimlerinde de mürşid olarak tanımlandı. Nizamiye Medresesi'nde ders verdikten sonra doğduğu yer olan Tus'a dönen Gazali, 53 senelik ömrünün son yıllarını Tus'ta geçirmeyi tercih etti.
İlgili 26 soru bulundu
İlmî kişiliğinin gelişmekte olduğu sıralarda mutasavvıflarla ilişki kurdu. Gazzâlî'nin tasavvufta rehberinin Abdülkerîm el-Kuşeyrî'nin öğrencisi olan ve Nakşibendiyye tarikati silsilesi içinde gösterilen Ebû Ali el-Fârmedî olduğu nakledilir.
Bir toplantıda verdiği cevaplarla diğer bilginlerden üstünlüğünü kanıtlayarak 1091 yılında Bağdat'taki Nizamiye Medresesi'nin Baş Müderrisliği'ne tayin edildi. Burada kısa sürede büyük bir saygınlık kazanan Gazzali Sufizm'e yönelerek bu alanda yoğunlaştı.
Gazali de, “Sebe' suresi 3. Ayette; 'Ne göklerde ne yerde zerre ağırlığında bir şey bile O'ndan gizli kalmaz' buyrulduğu üzere “Allah hem küllileri hem de cüz'ileri bilir” diyerek onları eleştirir.
İmam Gazâlî, İslam'ın temel inanç esaslarından olan haşrin yalnızca ruhaniliğini kabul ederek cesetlerin haşrini inkâr ettikleri iddiasıyla Meşşai ekole mensup Müslüman filozofları tekfir etmiştir.
İmam Gazali (r.a), eşari mezhebindendir.
Ehli Sünnet, peygamber ve sahabesinin yolundan gidenler ve onun sünnetini birebir uygulayanlar demektir. Bu kelime aynı zamanda Sünni mezheplerin tamamını içine alan geniş kapsamlı bir terimdir. Dört büyük Sunni mezhep, sırasıyla Hanefi, Hanbeli, Şafii ve Maliki mezhebidir.
İslâm tarihinde ortaya çıkmış çeşitli mezhep ve gruplar açısından genel olarak bakıldığında itikadî mezheplerden Selef alimleri, Mâtürîdî ve Eş'arîler, fıkhî (amelî) mezheplerden Hanefî, Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelîler ehl-i sünnet ve'l-cemaatin ana temsilcileridir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerine bağlıdırlar.
Önce çağdaş âlimlerden Hâfız et-Ticânî ile, onun vefatının ardından Seyyid Muhammed Sâlim ile evlenen, ancak hiç çocuğu olmayan Zeyneb el-Gazzâlî 3 Ağustos 2005 tarihinde vefat etti.
Ahmet Akın Çığman Hocamın ifadesiyle, “İman'ın gönülde aşka dönüşmesi”dir. Dolayısıyla Gazâlî, Cibril hadisi çerçevesinde ihsan makâmıyla diğer iman ve İslam boyutları arasında kurulan bir bütünlükten bahseder. Bu da hem onun hem de sünnî ulemânın ekseriyetinin şeriat merkezli tasavvuf anlayışını ifade eder.
Ebû Bekir er-Râzî dışında nasları açıkça inkâr eden bir İslâm filozofu bulunmadığına göre filozofların söz konusu üç meseleyle ilgili nasları te'vil ederken ileri sürdükleri görüşler Gazzâlî tarafından dinî nasların ve hükümlerin inkârı şeklinde yorumlanmış ve filozoflar bu yüzden tekfir edilmiştir.
Farabi, Kindi'nin kurucusu olduğu kabul edilen ve İslam felsefesi içinde rasyonal/Aristocu eğilimi ifade eden Meşşaîlik akımının ikinci kurucusudur.
Gazâlî'ye göre insanın bedeni cisimdir; onda his ve hareket kaynağı, latif bir cisim olan hayvanî ruh bulunur.
'' Gazali İslam'da bilimi, felsefeyi bitirdi (!)'' ( Filozofların Tutarsızlığı ) - YouTube.
İbn Sînâ'ya göre Tanrı, eşi ve benzeri olmayandır. Âlem, ontolojik anlamda, Tanrı'nın eşiti veya benzeri değildir. Gazzâlî ise; sebep-sebepli ilişkisini, zamansal ve mekânsal anlamda Tanrı ve âlem birlikteliği kabulü üzerinden filozofları eleştirmiştir.
Gazali, zahir ilimlerde eşsiz bir alim olarak tanındı
Zahir ilimlerinde eşsiz bir alim olarak bilenen Gazali, tasavvuf ilimlerinde de mürşid olarak tanımlandı. Nizamiye Medresesi'nde ders verdikten sonra doğduğu yer olan Tus'a dönen Gazali, 53 senelik ömrünün son yıllarını Tus'ta geçirmeyi tercih etti.
Kadirilik veya Kadiriyye, Sünni İslam'ın Hanbeli mezhebine mensup olan ve Abdülkadir Geylani tarafından kurulan bir sufi/tasavvufî tarikattır.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri