Gümrük vergilerinin tahsili aşamasında yükümlülüklerce bilerek ya da bilmeyerek ihlaller söz konusu olabilmektedir. Bu durumlarda gümrük vergilerinin yanı sıra vergi kaybına neden olunduğu ya da usulsüzlüklere sebebiyet verildiği için idari para cezası gibi ek bir yükümlülük ortaya çıkmaktadır.
Gümrük vergilerini ödemek yasal bir zorunluluktur. Zamanında ödenmeyen vergiler için ekstra ceza bedelleri ortaya çıkar. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un hükümleri gereğince vergilerin ödenmemesi durumunda, gecikme zammı da uygulanır. Gümrük vergisi ödenmezse zamlı olarak ödenmesi gerekir.
Vergilerin ödenmesi
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Usulsüzlük Cezaları (GK-Md.241)
4458 sayılı Gümrük Kanununa ve bu Kanunda tanınan yetkilere dayanılarak çıkarılan ikincil düzenlemelerle getirilen hükümlere aykırı hareket edenlere söz konusu düzenlemelerde açıkça öngörülmüş olması kaydıyla 173 TL usulsüzlük cezası uygulanır.
Rejim İhlali
Bu ceza daha önce vergilerin 2 katı şeklinde uygulanmaktaydı. Bununla beraber, getirilen yeni hükme göre, işlenmemiş ya da işlenmiş halde rejimin öngördüğü yerde bulunan eşyanın 60 gün içinde gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veya kullanıma tabi tutulması gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Gümrük Yükümlülüğü, vergilerin ödenmesi, kaldırılmasına karar verilmesi, gümrük beyannamesinin iptal edilmesi, eşyanın bir gümrük rejimi kapsamında tesliminden önce zapt ve müsadere edilmesi veya imha edilmesi, mücbir sebep nedeniyle telef veya kayıp olması ve müsadere edilmesi hallerinde sona erer.
2023 yılı için 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usulsüzlük cezası 523,00 TL olarak uygulanacaktır.
4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen usulsüzlük cezası 523,00 TL olarak uygulanacak.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Hem ithalat hem de yapan tarafı ilgilendirir. Bu vergiyi, ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke alır. Vergiyi doğuran yurt dışına ürün satmak değil, almaktır. Dolayısıyla yurt dışından ürün satın alan kişiler tarafından ödenmesi gerekir.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
Yurt dışından 1.500 Avroya kadar olan alışverişte gümrük vergisi, mal ÖTV tabi bir mal ise ÖTV ve gümrük sunum ücreti ödenmektedir. Buna göre çeşitli bedeller için yurt dışından posta yoluyla alışverişteki vergi yükü aşağıdaki gibi olmaktadır.
150 Avroyu aşan gönderimler için ne kadar vergi ödenir? 150 Avroyu aşan gönderimler için ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.
Gümrük vergisi hesaplama işlemlerinde şirketler; ithal ve ihraç edilecek malların piyasa bedeli, sigorta bedeli, taşıma bedeli, ürüne özel oranlar ve diğer vergi türlerini göz önünde bulundurmalıdır. Değeri 1500 € sınırını aşan ürünlerden vergi alınır.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
1.Ürünün Gümrüğe Takılması
Aldığınız ürün gümrüğe takılırsa gelen paketin gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı adresinize gönderilir. Bu yazıyı aldıysanız ürününüz gümrüğe takılmış demektir.
Böylece yurtdışından ürün getirme limiti de böylece tarih oldu. Diğer taraftan Resmi Gazete'de yayınlanan ve 14 Temmuz'da yürürlüğe giren karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti de 5 olarak belirlendi. Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almanıza izin veriliyor.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Kaçakçılık Kanununun 3/1 maddesine göre, bir eşyanın gümrük işlemlerine tabi tutulmaksızın ülkeye sokulması suçtur. Bu suç aynı zamanda ithalat kaçakçılığı suçu olarak da bilinir. Bu suçun oluşabilmesi için yurt dışından gümrük işlemleri yapılmadan getirilen eşyanın ithalinin yasak olmaması gerekmektedir.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Madde 3/7 inde “İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Diğer taraftan, gümrük vergisinin geç ödenmesiyle ilgili olarak gecikme faizi veya ceza ödenmesi durumunda, ödenen gecikme faizi ve cezaların gider yazılamayacağı tabiidir.
Gümrük vergisi, ithalatın gerçekleştiği tarihteki gümrük yükümlülüğündeki tarifeye göre CIF Kıymet (Eşya Bedeli + Navlun (Uluslararası taşıma bedeli) + Sigorta) formülü üzerinden hesaplanmaktadır.
1 Temmuz 2021'e kadar 22 Euro olan gümrük sınırı bu tarihten itibaren 0'a indirilmiştir. Yani AB'ye giriş yapan tüm ürünlerin gümrük işlemlerine tabi olması ve KDV ödemesi gerekmektedir. 22 Euro ve 150 Euro arasındaki ürünlerine ekstra bir gümrük vergisi uygulanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri