Her yıl Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Cumhurbaşkanı Kararı olarak Resmî Gazetede yayımlanmaktadır. Yürürlükteki gümrük vergisi oranları İthalat Rejimi Kararına Ek Kararda yer alır.
ğ) Türk Gümrük Tarife Cetveli: Cumhurbaşkanınca kabul edilen İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelini, ifade eder.
Gümrük Tarife Cetveli Neye Göre Belirlenir? Gümrük Tarife Cetveli, sınıflandırmaya konu olan eşyaların özelliklerine göre belirlenir. 12 haneli kodların her iki rakamı farklı bir özelliği tanımlamak üzere seçilir. En genel özellikler, fasıl numarası olarak bilinen ilk iki hane ile gösterilir.
Cevap: BTB, eşyanın Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı veya elektronik talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
Armonize Sistem (Tarife Cetveli) 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşmaktadır. Fasıllar 2'li kodlara, her bir fasıl 4'lü kod olan pozisyonlara ve her bir pozisyon ise 6'lı kod olan alt pozisyonlara ayrılmıştır. Her ülkenin tarife cetvelindeki 2'li, 4'lü ve 6'lı kodları tüm dünyada aynıdır.
İlgili 24 soru bulundu
İşte Türk Gümrük Tarife Cetveli de bu tür bir endeksleme sistemidir. Türkiye'nin dahil olduğu tüm dış ticaret süreçlerinde alınan veya satılan ürün ve malların sınıflandırılması bu sisteme göre yapılır. Gümrük alanındaki bir diğer önemli konu da Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemidir.
MADDE 11 – (1) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünde görevli bir başmüdür yardımcısı başkanlığında en az iki muayene memurunun katılımıyla oluşacak heyet tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde bilgi talebi konusu eşyanın sınıflandırıldığı GTİP tespit edilir ve tutanağa bağlanır.
BTB'nin başlıca yararı, ithal edilecek eşyanın doğru tarife kodu hakkında kesinliği temin etmesidir. Buna ek olarak, BTB, alan kişiye doğru tarife sınıflandırmasına göre yasal yükümlülükleriyle ilgili bilgiyi sağlar ve mükellefin vergiyle ilgili haklarının ve sorumluluklarının önceden bilinir olmasını temin eder.
BMB, gümrük idarelerini hak sahibine karşı yalnızca eşyanın menşeinin belirlenmesi konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu olan eşya için bağlar.
Bağlayıcı Menşe Bilgisi: Eşyanın tercihli veya tercihli olmayan menşeinin tespitine ilişkin olarak Gümrük İdaresince verilen ve veriliş tarihinden itibaren üç yıl geçerli olan idari karar.
İlk dört basamak Armonize Sistemde“eşyanın tarife pozisyonu” olarak adlandırılır. 6 basamaklıkodun son iki basamağı ise eşyayı biraz daha spesifik olarak tarif eden bir alt grubu gösterir. 6 basamaklı Armonize Sistem kodu, aynı zamanda eşyanın “tarife alt pozisyonu” olarak adlandırılır.
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde 12 haneli koda verilen isimdir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.
Tarife sınıflandırması, dış ticarete konu edilen eşyanın sistematik olarak ve aynı şekilde sınıflandırılmasını sağlar. Böylece, uluslararası ticarette yer alan tüm kurumların, gümrük idarelerinin ve diğer aktörlerin tek ve ortak bir dille konuşması mümkün olur.
Gümrük tarifesi, dış ekonomi politikasının en eski ve en çok kullanılan araçlarından biridir. Tanımda gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listelerdir.
Bunun için, beyan sahibinin gümrük işlemleri sırasında beyan edilen eşya ile verilen bilgide tanımlanan eşya arasında her bakımdan uygunluk bulunduğunu kanıtlaması zorunludur. BTB, veriliş tarihinden itibaren 6 yıl geçerlidir.
MADDE 29 – (1) Bağlayıcı Menşe Bilgisi, kişinin yazılı talebi üzerine Müsteşarlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından verilen ve eşyanın tercihli veya tercihli olmayan menşeinin tespitine ilişkin idari karardır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi (Myb) Nedir, Ne İşe Yarar Ve Nasıl Alınır?-Kahraman Belgelendirme.
"nb" teriminin diğer terimlerle kazandığı İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 4 sonuç nota bene (nb) expr.
2006 yılında Türkiye'de kurulan BMB Technology'de, Türk, Amerikan ve Fransız girişimcilerimizin yönetiminde, nano teknolojik su arıtma cihazları ve sistemleri üretiyoruz. Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde 100'den fazla global markaya özel üretim gerçekleştiriyoruz.
T.C. GÜMRÜKLERİ- BAĞLAYICI MENŞE BİLGİSİ
Bu BMB, 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 9 uncu maddesinin 4 ve 6 ncı fıkra hükümleri saklı kalmak koşuluyla 4 no.lu kutuda belirtilen tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir.
Eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişi veya kurumların yazılı talebi üzerine Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
BTB BAŞVURUSU VE BTB SÜREÇLERİ GENEL BAKIŞ
Ticaret işlemlerine konu olan eşyanın sınıflandırılması ve tarife cetvelindeki yerinin tespiti için yükümlülerin Ticaret ve Bölge Müdürlüklerine yapmış olduğu başvurularının değerlendirilmesi ve uygun bulunması sonucunda bağlayıcı tarife bilgisi (BTB) verilir.
TARİC NEDİR? Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan ihracatta uygulanan vergi ve tarifeler sistemidir. AVRUPA BİRLİĞİ TARİC WEB SAYFASI? Avrupa Birliği tarafından hazırlanan, üye ülkelere yapılacak ihracatta ürün bazında, ülkelere göre uygulanan vergi ve tarifelerin en güncel biçimde yayınlandığı web sitesidir.
5300 farklı ürün grubu içinden daha detaylı bilgi almak istediğiniz ürünün adını ya da biliyorsanız GTIP kodunu arama kutusuna girerek girerek arama yapabilirsiniz.
GTIP numaraları eşyanın pozisyonuna, eşyaya uygulanan çeşitli vergi uygulamalarına ve Dünya Gümrük Örgütü ya da Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı Kombine Nomanklatür kodları ile belirlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri