Bir noterin çok sayıda onay verdiği durum vardır. Bunlardan birkaçı; taahhütname, evlenme sözleşmesi, vasiyetname, beyanname, vakıf senedi, temlik, kira sözleşmeleri, ifade tutanağı, muvafakatname, sükna hakkı sözleşmesi ve şirket sözleşmesi olarak sıralanabilir.
NOTER, resmi bir kamu görevlisidir ve hukuki işlemlere aracılık eder. Noterler, sözleşmeler, vekaletnameler, imza beyannameleri, taşınmaz satışları ve diğer hukuki belgelerin düzenlenmesi ve tasdik edilmesi gibi birçok işlem için gereklidirler.
Resmi makamlara sunulmak üzere belgelerinizi, resmi işlem hükmü taşıyan bütün evraklarınızı alanında yemin zaptı bulunan uzman mütercim tercümanların tercüme edilip, noter tarafından onaylanmasına denir.
Noterlik işlemlerinde onaylama, iş sahiplerinin isteğine bağlı olarak veya yasal zorunluluk nedeniyle yapılır.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Noter onayı istenilecek belgelerin arasında kimlik kartı, okul diploması, evlilik cüzdanı, ve pasaport bulunur. Bu onay yalnızca yeminli çevirinin yapıldığı bürolara bağlı olan noterlerde yapılabilir çünkü belgeler notere ulaşmadan önce yeminli çevirinin yapıldığı kişi tarafından imzalanmalıdır.
Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alınır. Madde 3 - Noterler, her ne suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 23,76 TL yazı ücreti alırlar.
Noter tasdiki, tercümesi yapılan belgeleri vereceğiniz makam, resmi onay istediğinde noterler tarafından yapılan onay işlemidir. Ülkemizde tasdik işlemleri Adalet Bakanlığı tarafından noterlere verilmiştir. Belgeler noter tasdikinin ardından yasalar önünde hukuki geçerlilik kazanır.
Noterlerin yaptığı işlemlerden dolayı zarar gören kişiler noterler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Noterin bir “işi yapmaması”, “hatalı yapması” veya “eksik yapması” nedeniyle oluşan her türlü zarar, maddi ve manevi tazminat davasına konu edilebilir (Noterlik Kanunu m.162/1).
İhtarname ise “Resmî ihtar yazısı, protesto” anlamında kullanılır. İhtar sözlü,faks,iadeli taahhütlü mektup,kargo,telgraf yoluyla gönderilebileceği gibi noter yoluyla da gönderilebilir. Ispat bakımından noter kanalıyla ihtarname tercih edilmektedir. Bazı hallerde de noter ihtarnamesi yasal zorunluluktur.
“ O noterlikte yapılmış bir işlemin ilgilisinin isteği üzerine yeteri kadar örneği çıkartılıp aslına uygunluğu onaylandıktan sonra ilgiliye verilmesine, daireden örnek verme denir.
Muvafakatname ve vekâletname gibi resmi belgeleri hazırlama yetkisi noterlere aittir. Aynı zamanda orijinal belgelerin fotokopilerine aslına uygunluk kazandırmak için de noter onayına ihtiyaç vardır.
Noter Onayı Olmadan Apostil Olur mu? Apostil tasdiklerinde kesinlikle noter onayı ve noterin bağlı olduğu kaymakamlık tarafından mührün olması gerekir. Bu işlemler yapılmadığı takdirde apostil tasdiki mümkün değildir.
Noter; resmi belgelerin hukuki geçerliliğini sağlama ve taraflar arasında gerçekleşen işlemleri kaydetmekle görevlidir. Noterler; gayrimenkul devirleri, miras işlemleri, onaylanması gereken evraklar ve satış sözleşmeleri gibi pek çok işlemi gerçekleştirir.
Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Araç satış belgelerin tamamının hazır olduğu durumlarda araç satışı noter işlemleri 20-30 dakika içerisinde tamamlanır.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
Madde 24 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Hükümleri uygulanır. Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan D grubuna dâhil tüm noterlik işlem kâğıtları 75 yıl saklama süresine tabi olacaktır.
Senetler kişiler arasında imzalandıklarından dolayı geçerlilikleri açısından herhangi bir noter onayına ihtiyaçları yoktur. Önemli olan senedin niteliği itibariyle sahip olduğu kurallara uygun olarak hazırlanmış olmasıdır.
Noter tasdiki, Noter onayı; Tercümesi yapılan belgeleri vereceğiniz makam, resmi onay istediğinde, Türkiye'de noterler tarafından yapılan tasdik, onay işlemidir. verilmiştir.
Madde 39 - Noter Odalarında aşağıda gösterilen defterlerin tutul ması zorunludur. 1 - Noter odası üye kayıt defteri, 2 - Noter odası karar defteri, 3 - Stajyer defteri, 4 - Noter k sicil defteri, 5 - Noterlikler ortak cari hesap defteri, 6 - Diğer defterler.
Noterlik Ücreti, bir noterlik işleminde 17,32 TL'den az olamaz. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz.
NOTER VEKALET ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri