Her gün gümrüklere pek çok farklı eşya takılır. Kaçakçılık yoluyla ele geçirilen ya da gümrükten alınmayan ve burada kalan ürünler bir süre gümrük idarelerinin depolarında bekletilir. Ancak bir süre sonra yeni ürünlere yer açmak amacıyla depolar boşaltılarak bu ürünler tasfiye edilir.
Gümrük yoluyla el konulan mallar, yapılan iş için devlet tarafından geri ödenirse ve güvenli ürünlerde gerekli değişiklikler yapılırsa üreticinin parası ile hak sahiplerine iade edilir.
Gümrük ürünleri ya da halk dilindeki tabiriyle gümrük mallar; mevzuata uygun şekilde gümrük işlemleri yapılmayan, kaçakçılıkla mücadele kapsamında ele geçirilen ya da havalimanlarında unutulan ürünlerin genel adıdır. Bu mallar kâr amacı gütmeden ihale yöntemi ile satılabiliyor.
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
Çalışanlara bağlı maksimum 3-4 hafta sürer.
Buralardan alışveriş yapmak doğru mudur? Değerli kardeşimiz, Unutulmuş bir malın sahibi bulunamıyorsa, gümrük belli bir araştırmadan sonra bunu satabilir. Böyle bir malı satın almakta bir sakınca yoktur.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür.
Yurt dışına mal gönderildiği veya yurt dışından ülkeye mal getirildiği zaman uyulması gereken gümrük prosedürü belirli bir zaman alır. Bu süreçte ilgili malların bir depoda bekletilmesi ihtiyacı doğar. Bu ihtiyacı karşılamak üzere gümrüklere yakın şekilde konumlandırılan depolara “antrepo” adı verilir.
Gönderiler, ihracat veya ithalat gümrük düzenlemelerini karşıladığından emin olmak için tutulur.
İthalat, bir ülkenin devlet kurumları ve kuruluları firmaları, bir ülkenin haneleri tarafından satın alınan mal ve hizmet değerine ithalat denir.
İthal etmek istediğiniz eşyanın gümrük işlemlerini tamamlamadan önce kusurlu olduğunu fark edebilir ve iade etmek isteyebilirsiniz. İthalatçısı tarafından kabul edilmeyen eşyanın geldiği ülkedeki alıcısına iade edilmesi gümrük mevzuatında “mahrece iade” olarak ifade edilir.
Satın aldığınız ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 150 EUR üstündeyse, Eğer satın aldığınız ürün kitapsa ve ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 1500 EUR üstündeyse ürünleriniz gümrükte takılabilir.
Yurt dışından getirilen eşyaların brüt olarak 30 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Yurt dışından getirilen eşyaların brüt olarak 30 kilogramı geçmemesi gerekecek. Diplomatik eşya ve 58. madde kapsamı yolcu eşyasının posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi halinde kıymet ve ağırlık sınırı uygulanmayacak.
Yurtdışına çıkışlarda ise; Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerde 25.000 Türk Lirası, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarın yolcular tarafından Nakit Beyan Formu ile gümrük idaresine beyan edilmesi zorunludur.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Gümrük Vergisi Oranları 2023
Eşya bedeli 1.500 euroyu geçmiyorsa ve kişisel kullanım amacıyla satın alındıysa sabit vergiler uygulanır. Kitap gibi basılı yayın eşyalarının vergisi %0'dır, yani bedelsizdir. AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır.
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Gümrükten Ürün Almak
Gümrüğe takılan, işlemleri tamamlanamadığı için gümrükten geçemeyen ya da faturası eksik olan ürünler piyasadan daha uygun bir fiyata satışa çıkarılır. Bu ürünler halk arasında “gümrük malları” olarak bilinse de aslında bunlara “tasfiye” denilir.
Başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak câiz olmadığı gibi kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmek de câiz değildir. Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir.
İki farklı binada hizmet veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın merkezi Söğütözü'nde bulunuyor. İkinci binası ise Çankaya'da yer alıyor. Sormak istediğiniz diğer konularla ilgili müşteri hizmetlerine hızlı bir şekilde ulaşabilir ve 0312 444 8 483 No'lu telefondan arayabilirsiniz.
Yolcunun yanında getiremediği ve kargo veya posta ile gönderdiği (tüketim maddeleri hariç) giyim ve yolculuk eşyası, spor ve oyun aleti, elektronik/dijital eşya, sağlık cihazı, müzik aleti, mutfak eşyası gibi kişisel eşyasında 30 kg ağırlık limiti bulunmamakta olup herhangi bir vergi tahsil edilmemektedir.
Daha sonra alınan ek bir kararla, bir birey bir ayda yurt dışından en fazla 5 ürün, şirketler ise 5 adet numune sipariş edebiliyor. Özellikle dış ticaret yapan firmalar karşılıklı numuneler göndererek çalışmaktadırlar, gümrüklerden numunelerin çekimi gümrük vergileri yanında zamanda almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri