KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Katma Değer Vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının üçer aylık dönemleridir. Ancak, Maliye ve Gümrük Bakanlığı mükelleflerin yıllık gayrisafi hasılatlarına göre üç aylık vergilendirme dönemi yerine birer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yetkilidir.
Vergi borçlarını ödemek için vergi dairesine bireysel olarak giderek, banka veya internet bankacılığı aracılığı gibi birkaç yöntem bulunmaktadır. Günümüzde zamanın oldukça kıymetli olduğundan dolayı en çok tercih edilen yöntem İnternet Vergi Dairesi üzerinden online olarak ödeme işlemini yapmaktır.
KDV Ne Zaman Ödenir? İşletmeler açısından, mal ve hizmet satışı esnasında müşterilerden tahsil edilen KDV, takip eden ayın 28. günü sonuna kadar KDV Beyannamesi ile beyan edilir. Son ödeme günü de beyan edilen ayın 28'i gün sonuna dek devam eder.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Katma Değer Vergisi, ürün ve hizmet satışlarında satıcı tarafından hesaplanıp alıcıdan tahsil edilerek vergi dairesine ödenen bir vergi türüdür.
2023 Yılında Katma Değer Vergisi (KDV) Ne Zaman Ödenir? 2023 yılı mevzuata göre katma değer vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 26'sında verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26'sında ödemesinin yapılması gerekiyor.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Buna göre Kasım 2022 dönemi KDV beyannamesi, 28 Aralık 2022 Çarşamba günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir. Aralık 2022 ve müteakip vergilendirme dönemine ilişkin KDV beyannameleri de ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir.
Mükellefler ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takibeden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdürler.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir. İşlemin türüne göre KDV %1,%8 ya da %18 oranında olabilir. Mal ve hizmet alışları ve satışları KDV'nin konusuna girer.
Aslında şahıs şirketi ve limited şirketi için ödemeniz gereken vergi oranları birbirine benzer. Her iki şirket türünde de %1 ile %18 arası KDV vergilendirmesi mevcut.
2 No.lu KDV Beyannamesi sadece tevkifata tabi işlemlerin olduğu dönemlerde verilecektir.
Katma Değer Vergisi
İzleyen ayın 28'si (VUK 149 No.lu Sirküler ile 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken KDV Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar uzatılmıştır.)
KDV dahil hesaplama; Kullanılan formüle göre; (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 20 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 20/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,20 = 1200. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1200 Türk Lirasıdır.
KDV'nin Amacı ve Önemi Nedir? Katma Değer Vergisinden elde edilen gelirler, devlet gelirlerinin artmasına yardımcı olmakla beraber, kamu harcamalarının finanse edilmesini sağlamaktadır. Tüketim üzerinden alınan bir vergi türü olduğu için KDV, her zaman tüketiciye yansıtılmaktadır.
Yasaya göre her ay sonunda yapılan alış ve satışlara göre KDV Tahakkuk hesabı yapılmalı ve hesaplanan miktara göre ödenmeli ya da sonraki aya devredilmelidir.
Erken kesilmiş faturalara ve benzeri belgelere ilişkin KDV'nin durumu çok nettir. KDV Kanunu'nun 10/b maddesi uyarınca faturanın kesildiği ay itibariyle KDV doğmuştur. Satıcı bu KDV'yi söz konusu aya ilişkin KDV beyannamesinde hesaplanan KDV olarak göstermek zorundadır.
Yapılan belirleme ile, 26 Aralık 2022 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2022 Kasım ayına ait 1, 2, 3, 4 ve 5 no'lu Katma Değer Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Aralık 2022 Çarşamba günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Bu kapsamda, 1 Aralık 2022'den başlayarak 26 Aralık 2022'ye kadar verilmesi gereken KDV beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri yeni bir belirleme yapılıncaya kadar 28 Aralık olarak tespit edildi.
17 Mayıs 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
26 Nisan 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken Muhtasar ve Prim Hizmet, Konaklama Vergisi ve Damga Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Nisan 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri