Bir işletmenin gün içerisinde aldığı tüm pos işlemlerini kart bazında gösteren belgeye ”gün sonu raporu” adı verilir. Gün sonu raporları ”detay” ve ”toplam” olmak üzere ikiye ayrılır. Gün sonu raporları, işletmenin gün içindeki tüm işleri detaylı ve detaysız olarak iki şekilde gösterir.
Gün Sonu Raporu Nedir
Peki neden bu kadar önemli bir rapordur. Günlük yaptığınız kredi kartı ile satışları saklayan ve bankalara iletilen rapor olarak adlandırabiliriz. işletmenizde gün sonu raporu almazsanız anlaşmalı banka bildirim gitmez ve kredi kartı ile yaptığınız satışlar banka hesabına geçmez.
Bu raporlardan "X" raporunda gün içi, "Z" raporunda gün sonu, "Mali Hafıza" raporunda ise geçmiş günlere dair (günlük, aylık, yıllık veya belirli tarih aralıkları itibariyle) bilgiler yer almaktadır.
Z raporu bir şirketin günlük olarak yaptığı ciroyu bildirmektedir. Özellikle bu rapor alınırken bazı durumlara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu raporun şirket tarafından mutlaka saat 24'e kadar alınması gerekmektedir. Özellikle Z raporunun bir gün sonra alınması bazı cezalara sebep olabilmektedir.
Günsonu işlemi gün içinde yapılan satışların toplu olarak Bankamıza gönderilmesini ve hesap kayıtlarının yapılmasını sağlayan işlemdir.
İlgili 21 soru bulundu
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır.
POS cihazından çıkan satış slipleri ve gün sonu raporlarında adres bilgisinin sol alt tarafında "işyeri no" ibaresinin yanında yer almaktadır. Gün sonu almadan yapılan ürün geri alınması işlemi "İptal"; POS cihazı üzerinden gün sonu alındıktan sonra yapılan ürün geri alımı işlemi ise "iade" dir.
POS cihazıyla gün sonu işlemi yapmak için:
Satış işlemlerinin bankaya gönderilerek kayıtlara geçmesi için her gün en az bir kez gün sonu raporu almalısınız. Rapor alınmadığı takdirde ertesi gün işlemleri için POS cihazı satışa izin vermiyor.
''Z' raporu zorunluluğu kaldırıldı
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanan mükelleflerin "Z" raporlarını kağıda basma ve bu şekilde muhafaza etme zorunluluğu kaldırıldı. Maliye Bakanlığı'nın, bazı Vergi Usul Kanunu genel tebliğlerinde değişiklik yapılmasına dair tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Z raporu alma şekilleri bu markalara göre farklı olabiliyor. Fakat çalışma mantığı genellikle aynıdır. Z raporu alabilmek için kasa anahtarı KSYR tuşuyla ok işaretleri z konumuna getirilmesi gerekir. Daha sonra 4 adet sıfır yazılarak, iki defa olmak üzere nakit tuşuna basılır ve bu şekilde Z raporu çıktısı alınabilir.
Z raporu Yazar Kasa Pos'un içinde bulunan bankalar ile yapılan kredi kartı işlemleri ve nakit işlemlerinin Maliye Bakanlığına raporlama şeklidir. Banka gün sonu ayrı bir rapordur.
Her gün mesai bitiminde ya da en geç saat 24.00'te alınması gerekir. Alınmadığı takdirde cihaz, yeni bir satış yapmadan önce uyarı verir. Tatil günlerinde yani cihaz üzerinde hiç işlem yapılmayan günlerde Z raporu alınmasına gerek yoktur.
günlük z raporu aldıktan sonra aynı gün içine tekrar satış fişi kesebilirsiniz. tabiki sonraki z raporunu tekrar almanız gerekir.
Müşteri şifreyi onayladığında bir fiş çıkar. İlk çıkan fiş iş yerine aittir, ardından herhangi bir tuşa basılır ve ikinci fiş çıkar. İkinci fiş kart ile birlikte çıkarılır ve müşteriye verilir. İkinci fiş müşteri içindir.
öKC'lerinizin mali bilgilerinde geriye dönük bilgiler istenmeyecektir. öKC (Z) raporlarına ait mali bilgilerin dönemi aylık dönem olarak sabitlenmiştir.
Kart bu tip işleme izin vermiyor veya kartın kredisi yetersiz. Kartı veren bankayı arayın. Kart bilgilerinden ( KK No, SKT, CVV) biri yada birkaçı hatalı girilmiş veya World'ler için bankaca tanımlanmış günlük limitler aşılmış olabilir.
1. Basit usule tabi mükellefler tercih bildiriminde bulunmayacaklardır. Bu mükelleflerin Defter Beyan Sistemine yaptıkları (Z) raporu kayıtları yeterli bulunmaktadır.
Z raporum kayıp, tekrar alabilir miyim? Z raporu alındıktan sonra, ilgili güne ait satış ayrıntıları mali bellekten silinir. Dolayısıyla alınan bir Z raporu tekrar alınamaz. İlgili güne ait özet satış bilgilerini aylık Z raporunda görebilirsiniz.
Günlük Z Raporu
Yazarkasadan yapılan günlük perakende satış tutarını gösterir.
Pos hesabındaki paranın bir sonraki gün hesaba geçmesi dışında herhangi bir problem olmaz..
POS cihazı için öncelikle bankalara şubeden ya da internet bankacılığı üzerinden ön başvuru yaparsınız. Başvurunuz ardından bankanız, sizden vergi levhası, işletme ruhsatı, imza sirküleri, kimlik gibi ilgili evrakları talep eder.
POS cihazı üzerinde bulunan ana menüyü açan tuşa basınız. Aşağı ve yukarı yön ok tuşları ile menüden “ şyeri Menü”yü seçip G R Ş (yeşil) tuşuna basınız. Aşağı ve yukarı yön ok tuşları ile menüden “Fiş Tekrarı”nı seçip G R Ş (yeşil) tuşuna basınız. Bu menüden Son şlem veya Son Günsonu slipleri alınabilir.
Aşağı ve yukarı yön ok tuşları ile menüden “Fiş Tekrarı”nı seçip G R Ş (yeşil) tuşuna basınız. Bu menüden Son şlem veya Son Günsonu slipleri alınabilir. şlem sırasında oluşan bir hata nedeni ile slip çıktısının alınamadığı durumlarda en son işlem ve/veya gün sonu slibinin tekrar basılması için kullanılır.
POS cihazı kullanmak için vergi mükellefiyetine sahip olmalı ve ticari bir faaliyet sürdürüyor olmalısınız. Yasal olarak ticaret faaliyeti sürdürmeyen işletmeler ve şahıs şirketleri yetkilileri herhangi bir POS cihazı alamaz. POS cihazı kullanmak için bankalardan sağlanan hizmeti satın almak gerekir.
İade işlemleri, kredi kartları ile yapılan ödemelerde 1-3 iş günü içerisinde, debit (bankamatik) kartlar ile yapılan ödemelerde ise 7-14 iş günü içerisinde kart hesabına yansımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri