1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir. 19. yy sonlarına dek Türkçede eşdeğer bir selamlama sözü kaydedilmemiştir. Bir zaman bonjur dedikti sonra günaydın dedik / Kaldı lâkin böyle sözler lehçemizde pek silik.
Günaydın kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
26 Kasım 1968 yılında kardeşi Erol Simavi'nin sahibi olduğu Hürriyet gazetesindeki ortaklığından ayrılan Haldun Simavi tarafından kurulmuştur.
ünl. (< gün aydın “gününüz aydın olsun”) (Fr. bonjour'dan çeviri yoluyle) yeni. Gündüz söylenen selâmlaşma sözü.
Türkçe bir sözcükten türetilen; gününüz aydın olsun, güzel olsun anlâmında sabahtan öğleye yakın zamana kadar esenlik dilemek gibi güzel ve içimizi ısıtıcı bu kavram cahiliye dönemi Arap âdetleriyle nasıl özdeşleştirildi; bilmiyoruz ve sizlere bravo demek geliyor içimizden.
İlgili 39 soru bulundu
Horhor'da dünyaya gelen Hamdullah Suphi Bey, çok özel bir yetenekti. 24 yaşında profesör olan Suphi Bey, Türkçe'deki "Günaydın" ve "Tünaydın" kelimelerini dilimize ekleyen kişi olarak tarihe geçti.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.
Merhaba kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Türkçede yaygın olarak kullanılan bir kelime türüdür. Anlamı ise selam ya da selamlaşma olarak ifade ediliyor. Merhaba kelimesinin bir diğer anlamı da geniş ve ferah bir yere geldiniz demektir.
Arapça marḥaban (bikum) مرحباً (بكم) “«(size) ferahlıkla» (karşılama sözü)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça rḥb kökünden gelen marḥab مرحب “ferahlık” sözcüğünün zarfıdır. Bu sözcük Arapça raḥaba رحب “ferah ve geniş idi, rahat etti” fiilinin +an ekiyle mafˁal vezninde masdarıdır.
Dilimizde var olan sözcükleri yazım kurallarına uygun bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Yazım kurallarına uyulmadan yazılan kelimeler, cümlelerde anlam bozulmasına sebebiyet vermektedir. Günaydın sözcüğü de yazımında yaygın olarak imla hatası yapılan kelimelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
GÜNAYDIN ET VE RESTAURANTLAR GRUBU
Anadolu yakasının en popüler et lokantarının başında gelen Günaydın Et, bugün her biri öz sermaye ile kurulmuş olan 51 şube, 1 merkez lojistik ve 1 merkez depo olmakla birlikte restoran sektöründe Türkiye'nin devleri arasındadır.
Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz.
Yatırımcıların yakın takibe aldığı Günaydın Et Restoranları'nın yüzde 70'ini Ferit Şahenk ve Mansimov aldı.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
Cemâl, (Arapça: جَمَال) bir erkek ismidir ve kökeni Arapça olup, "yüz güzelliği" anlamına gelmektedir. İsim olarak Arap ülkeleri dışında birçok ülkede özellikle Afrika ve Amerika gibi ülkelerde de sıklıkla kullanılmaktadır.
- İbranice şalom ve Arapça selam, ortak atadan türeyen kelimeler. İki dil de Sami dil grubundan. - Çağdaş Türkçe etimolojisi üzerine çalışmaları olan Sevan Nişanyan'a ait sözlüğe göre selam Sami dillerine Sümerce'den geçti. Kelime MÖ 3000'den bu yana nice metinde görüldü.
Esen, sağlık, afiyet, sağlıklı, 2. (Selamlaşma sözü) merhaba, esenlikle, sağ- lıkla.” şeklindedir. Ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen ezen bolzın ise “güle güle” demektir.
Köken. Osmanlı Türkçesi كون, Eski Türkçe kün (kün).
Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).
Yolda bir tanıdı- ğa rast gelindiğinde veya birinin yanına, bir meclise, bir topluluğa girildi- ği zaman el göğsün üzerine konulup “selamünaleyküm” yahut “merhaba” denirdi. Selam ve merhabayı alan kimse de karşılık olarak “ve aleykümse- lam” yahut “merhaba” derdi.
Türk toplumunda, selamlaĢma için Ġslamiyet‟in kabulüyle birlikte “selâmün aleyküm, esselâmü aleyküm, aleyküm selâm, Allahın selâmı üzerine olsun” gibi dini kullanımlar yaygınken sonraki dönemlerde “merhaba, selam, günaydın, n‟aber, ne var ne yok ?” gibi dini olmayan kullanımların da yaygınlaĢtığını görmekteyiz.
Arapça tmm kökünden gelen tamām تمام “1. bitme, bitim, bitiş, tamlık [isim], 2. bitmiş, bütün [sıfat]” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça tamma تَمَّ “bitti” fiilinin faˁāl vezninde masdarıdır.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "Günaydın yerine 'Essalamü aleyna ve ala ibadillahissalihin' demek gerekiyor."
Günümüzde kullanılan "hayırlı sabahlar", "hayırlı akşamlar", "iyi günler", "iyi akşamlar", "günaydın" veya "tünaydın" gibi deyimler, selam verilenler üzerinde huzur, güven ve esenlik meydana getirebilirse de "İslam'a ait selam"ın yerini tutmadığında açıklık vardır.
Gününüz aydınlık olsun anlamında, sabahtan öğleye yakın zamanlara değin söylenebilen, bir esenleme sözü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri