"günaydın" teriminin diğer terimlerle kazandığı İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 17 sonuç günaydın! good morning ünl. günaydın!
Günaydın kelimesi hem sözlü konuşmalarda hem de yazılı iletişimlerde yaygın olarak kullanılan bir sözcüktür.
Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır.
GÜNAYDIN. ünl. (< gün aydın “gününüz aydın olsun”) (Fr. bonjour'dan çeviri yoluyle) yeni. Gündüz söylenen selâmlaşma sözü.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir. 19. yy sonlarına dek Türkçede eşdeğer bir selamlama sözü kaydedilmemiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.
Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.
Sabahları insanlara “Günaydın!” diyoruz. Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz.
Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Sizede sözcüğünün mutlaka "size de" olarak yazılması gerekir. Aynı kelimenin birleşik olarak "sizede" şeklinde yazılması, dil kurallarına göre yapılan bir yazım yanlışıdır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır.
İyi güne başlangıç ifadesi olan bu sözcük iyi sabahlar anlamında kullanılır.
Gün doğmaya gelmiş zaman.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
[1] Öğleden sonra, akşamdan önce kullanılan bir selamlama ünlemi.
Öğle veya öğlen, gün ortasına denk gelen zaman dilimi. Güneşin en tepede göründüğü zamandır ve genellikle saat 12 civarına denk gelir. Sabah ile öğle arasındaki zamana öğleden önce, öğle ile akşam arasındaki zamana ikindi veya öğleden sonra denir.
Günaydın aslında sihirli bir kelime olabilir. Gün'ün açtığını, yeni bir günün başladığını haber vermez sadece birine “günaydın” dediğinizde onun günü de aydınlatabilirsiniz aslında. İşte sihirli gücü buradan gelir. Benzer güç “özür dilerim” ve “teşekkür ederim” de de vardır mesela.
Türkiye'de, günümüzde yaygın biçimde kullanılan alışılagelmiş selamlaş- ma sözcük ve ifadelerini ise; merhaba, selamünaleyküm, selam(lar), günay- dın(lar), iyi sabahlar/hayırlı sabahlar, iyi günler/hayırlı günler, iyi akşam- lar/hayırlı akşamlar, iyi geceler/hayırlı geceler, iyi yolculuklar, hoş geldiniz, Allah'a ...
Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).
Selam verirken hafif baş hareketiyle birlikte, yerine ve zamanına göre “günaydın, iyi günler, merhaba, selamünaleyküm, hoş geldiniz, saygılar, iyi akşamlar” vb. ifadeler kullanılır. “Günaydın”, “iyi günler”, “iyi akşamlar”, “merhaba” demek sosyal; “selamünaleyküm” dinî ve örfi; “saygılar” resmî selam biçimidir.
Selamın önemini bilmeyene, her zaman günaydın diyene günaydın demek caiz olur. Hello demek gibi bir şey. Selamı beğendiği halde, bir ihtiyaca mebni başka şeyler söylemek de caiz oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri