Güncel borç olarak adlandırılan toplam borç tutarı, bir dönem içinde tarafınızdan yapılan taksitli ve taksitsiz harcamaların tutarını ifade eder. Son ödeme tarihi ise ilgili borç tutarının ödenmesi için verilen son tarihtir. Son ödeme tarihi, hesap kesim tarihinden en az 10 gün sonrası olarak belirlenir.
Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle kredi kartı ödemelerinin yapılması konusunda sorun yaşanıyorsa kredi kartı borcu yapılandırması yapmak avantajlı bir seçenektir.
Hesap özeti borcunuzun tamamını ödediyseniz alttaki bakiye “0” sıfır olarak görünecektir. Güncel Borç alanında ise bir sonraki hesap kesim tarihinize yansıyacak borcunuzu takip edebilirsiniz.
Hesap kesiminden itibaren 10 gün sonra yani son ödeme tarihinde kart borcunuzun asgari tutarının ödenmesi gerekir. Ancak öncesinde borcunu ödemek isteyenlerin avantajı, karttaki harcama limitinin artmış olmasıdır. Yatırılan tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödenmesi gereken borç azalacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
KREDİ KARTI BORCUNUZU VADESİNDEN ÖNCE ÖDEYİNÖdemelerin gecikmesi durumunda müşterisine ekstra faiz uygulayan bankalar, kredi borcu erken ödendiği halde indirim yapmazlarsa, gerekli indirim tutarını faiziyle birlikte müşterilerine ödemek durumunda kalacaklar.
Borcun başında '+' işareti olduğu zaman güncel borçta fazla para olduğu görülmektedir. Örneğin toplam kredi kartı borcu 5 bin lira olan bir kişinin güncel burcunda +2300 TL yazıyorsa eğer toplam borçtan 2300 TL düşerek borcunuzu görebilirsiniz. Ancak güncel borçta '-' işareti varsa eğer bakiyenizde fazla para yoktur.
Son ödeme tarihi ise kartın kesilen borcunun ödenmesi gereken son gündür. Kredi kartının son ödeme günü, hesap kesim tarihinden 10 gün sonrasıdır. Yani hesap kesildikten sonra, 10 gün içerisinde bu hesabın ödenmesi gerekir. Aksi halde borcun üzerine faiz işletilir.
Hesap Kesim Tarihinde Yapılan Harcama Ne Zaman Ekstreye Yansır? Hesap kesim tarihi, harcama döneminin sona erdiği gün olarak kabul edilir. Bu günden sonra yapılan harcamalar, bir sonraki dönemin ekstresine yansır. Yani o gün yaptığınız harcamanın ödemesini 40 gün sonra yaparsınız.
Güncel borç, son ekstreden kalanın ve gelecek ayın şuana kadarki ekstresinin toplamı.
Güncel borç olarak adlandırılan toplam borç tutarı, bir dönem içinde tarafınızdan yapılan taksitli ve taksitsiz harcamaların tutarını ifade eder. Son ödeme tarihi ise ilgili borç tutarının ödenmesi için verilen son tarihtir. Son ödeme tarihi, hesap kesim tarihinden en az 10 gün sonrası olarak belirlenir.
Ödeme Kolaylığı
Birden fazla borcunuz varsa her ay farklı yerlere ödeme yapmanız gerekir. Borç transferi yaparak birden fazla borcunuzu tek bir kredi altında birleştirebilir ve her ay tek bir ödeme yapabilirsiniz.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur? Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Kredi Kartına Kaç Defa Asgari Ödeme Yapılabilir? Kredi kartına asgari ödeme yapılmasının herhangi bir yasal sınırı yoktur. Önemli olan asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapmıyor olmaktır. Bir takvim yılı içinde asgari ödemesi üç defa geciktirilen kredi kartı nakit avans ve taksitli avans kullanımına kapatılır.
Limit tektir, aylık yıllık olmaz. Sen ödemeyi aylık yaparsın. Toplam limitin 1000TL olduğunu varsayarsak ve bir ayda 300TL harcadıysan önümüzdeki ay bu borcu ödemediğin sürece limitin 700TL olur.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Hesap kesim tarihini öğrenmek için; Bankanıza ait olan internet şubesinden almış olduğunuz şifre ile girişinizi yaparak, hesap kesim tarihlerine gelinerek bilgilenmiş olursunuz. Ayrıca bankanızın şubesine de uğrayarak hesap kesim tarihinizi öğrenmiş olursunuz.
KREDİ KARTI
Kredi taksit ödemelerinizi veya gecikmiş borçlarınızı kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.
Kredi kartı dönem borcu, kredi kartınızın hesap kesim tarihine kadar oluşan borç ve alacak kayıtlarının bakiyesi ve önceki dönem hesap özeti bakiyesinin toplamı şeklinde tanımlanabilir.
Kredi kartı dönem borcu, kredi kartı ekstresi içerisinde yer alan ve kullanıcıların bir önceki hesap kesim tarihinden son hesap kesim tarihine kadar yapmış olduğu harcamaların ve daha önceki dönemlerden gelen (taksit vb.) harcamaların ve geçmiş dönemden kalan borçların toplamını gösteren borç tutarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri