Çünkü yapılan araştırmalara göre insanlar günde ortalama 2 kirpik dökermiş. Bu da yılda 730'a denk geliyor.
Her gün birkaç kirpik kaybetmek normaldir. Ancak kirpiklerinize hızlı bir dökülme problemi bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Kirpiklerin kadınlar için ayrı bir önemi vardır çünkü uzun ve hacimli kirpikler gözlerin daha güzel, çekici görünmesini ve bakışların daha vurgulu olmasını sağlar.
Hatta çok döküldüğünü hissediyorsanız endişelenip dökülen kirpikler yeniden çıkar mı diye soruyor olabilirsiniz. Kirpikler bazen doğal sebeplerle bazen rahatsızlıklar yüzünden dökülebilir. Doğal sürecinde kirpikler tıpkı saçlarımız gibi uzar, dökülür ve tekrar çıkarlar.
Hamilelik gibi hormonal değişimlerin olduğu dönemde, kirpiklerin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Ayrıca kirpik dökülmesinin yaygın sebepleri arasında, stres, demir, çinko gibi minerallerin eksikliği, kemoterapi, tiroit bezi rahatsızlıkları, yanlış kozmetik ürünlerin kullanılması gibi sebepler yer alır.
Aslında tıpkı saçlarınız gibi, kirpiklerinizin dökülmesi de oldukça normal. Belirli dönemlerde kirpikler zayıflıyor, dökülüyor ve yenileniyor. Ancak kirpikleriniz normalden daha fazla dökülüyorsa bu probleminin derinine inmekte fayda var.
İlgili 15 soru bulundu
Kirpikler kaç günde uzar diye merak ediyorsanız, bu sürecin yaklaşık 1 ay olduğunu belirtebilirsiniz. Ortalama 100 günlük süreçte yavaş yavaş dökülen ve 30 günde yeniden çıkmaya başlayan kirpikler, bu sayede yenilenmektedir.
Hint yağı, fındık, ceviz, lanolin ve buğday özünde yer alan vitaminler kirpiklerin dökülmesini önleyecektir. Bu kürü uyguladıktan 1 hafta sonra kirpiklerin güçlendiğini fark edebilirsiniz. Yeşil çay sadece midenizi değil kirpiklerinizi de rahatlatacaktır.
Kirpik dökülmesi hem görüntü açısından olumsuz bir etki yaratır hem de gözlerimizi koruma işlevini yerine getiremez. Doğal bir döngü olarak kirpikler 2-3 ayda bir dökülebilir. Daha sonrasında köklerinden yenileri büyümeye başlar.
Kirpik Dökülmesinin Sorumlusu “BLEFARİT” Hastalığı Olabilir
İşte bu hastalıklardan biri de “Blefarit”. Konjonktivit, miyop ya da astigmat kadar bilinmese de en az onlar kadar sık görülüyor; kuru göz, arpacık, şalazyon gibi hastalıkların yanında kirpik dökülmesine de sebep oluyor.
Kirpikler 3 aylık dönemlerde dökülerek tekrar yenilenirler. Uzamaları ise 2 ay gibi bir sürede gerçekleşir. Kirpiklerin sağlıksız olması bu sürenin uzamasına ve kirpik çıkmamasına neden olabilmektedir. Peki, kirpiklerin dökülmesi nasıl önlenir ve ne yapılabilir?
Bilmeniz gerekenler. İnsanlar yanma ya da kemoterapi gibi birçok sebepten kirpiklerini kaybeder. Uzun zaman alsa da kirpikler tekrar uzar.
Özellikle, kıl köklerini besleyen yağ asitleri ve vitaminler içeren yağlar kirpiklerin sağlıklı büyümesini destekler. Jojoba yağı kirpiklerin uzaması için gerekli bileşenleri sağlar ve kirpikleri güçlendirir. Tatlı badem yağı yüksek miktarda vitamin ile kirpikleri besler ve hızlı uzamasını destekler.
Üst göz kapağında ortalama 300– 400, alt göz kapağında 100–150 kirpik bulunmakta. Üst göz kağağında kirpikler 20-30 lu guruplar halinde ve yukarı uzayaraka bir piramid oluşturacak şekilde yapılanmakta.
Kaş ve kirpik dökülmesi eksilme veya tam dökülme şeklinde, tek taraflı ya da çift taraflı, skarlı- skarsız olabilir. Bu durum her şeyden önce yaşa bağlı fizyolojik bir fenomen olabildiği gibi birçok doğumsal durumun ve edinsel hastalığın da belirtisidir.
İkinci bir hata ise kirpik kıvırıcının bantlarının arasına kirpiklerini bir kere sıkıştırdıktan sonra, etkisini artırmak için kıvırıcıyı üst üste açıp kapatmak. Bu hareket hem kirpiklerinin dökülmesine hem de kırılmasına neden olabilir.
Badem Yağı;
Badem yağı saç ve kaş bakımında olduğu gibi kirpik bakımında da akla gelen ilk doğal yağdır. A, B ve E vitaminlerini yüksek miktarda içerdiği ve bir protein kaynağı olduğu için kirpikleri besler ve sağlıklı büyümesi için teşvik eder.
Yaklaşık 4-6 hafta arasında değişen bir sürede değişimi fark edeceksiniz. Badem yağını serin yerde saklamaya özen gösterin. Işık ve sıcak kolayca bozulmasına neden olacaktır. İlk kez açıldığında şişesinde 1 yıl boyunca bozulmadan kalabilir ancak iyi muhafaza edilmelidir.
Vazelini kirpik fırçanıza sürüp ve kirpiklerinizi fırçalayın. B, D ve E gibi vitaminlerin kirpik büyümesini arttıran bir maddeye sahip olduklarından emin olun. Bu vitaminler, kirpiklere uygulanan maskaranın veya kirpik kıvırıcının verdiği zararı korumak için kullanılır.
İpek kirpik kullanım süresi azala azala ortalama 4-5 haftadır. Ancak ara bakımlarla kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.
Kirpilerin dünya genelinde on dört cins vardır ve dört türü bulunmaktadır. Ortalama 4-9 yıl yaşamaktadırlar. 40 güne kadar gebe kalabilen bu sürüngenler 4-9 yavru yapma kapasitesine sahiptir.
Vazelin, kuru ve çatlamış dudaklarınıza sağladığı etkiyi kirpiklerinize de sağlar ve onları nemlendirir. Bu özelliği ile dolaylı yoldan gürleşmelerine fayda sağlayabilir. Kirpik dipleriniz kuruyor, kirpikleriniz bu kuruluktan dolayı dökülüyürsa vazelinden yardım alabilirsiniz.
Normal bir şekilde bir kirpiğin yaşam döngüsü iki ya da üç ay şeklide olmaktadır. Bu süre boyunca dökülmekte olan kirpiklerin yerine kirpik kökleri içerisinde yenileri çıkmaktadır.
Kirpik dökülmesine hastanelerde bulunan cildiye ya da dermatoloji bölümü bakmaktadır. Dermatologlar, dökülmeye sebep olan hastalıkları teşhis ettikten sonra gerek görürse başka bölümlere de yönlendirebilir.
Temel malzemelerimiz şunlar: Zeytinyağı, Hint Yağı, Hindistan cevizi yağı, tatlı badem yağı, avokado yağı, lavanta yağı, aloe vera jeli, E vitamini yağı veya ampulleri, yeşil çay. Bu malzemelerin her birini tek başına uygulamanız da kirpik ve kaşlarınızı güçlendirmeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri