Gündüz farının var olma amacı, sürücünün yoldaki yayaları ve diğer araçları, yoldaki yayaların ise araçları daha kolay fark etmelerini sağlamaktır. Gece yaşanılan kazalar bozuk farlar sebebiyle yaşanmaktadır. Bu durum yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.
Farları yakmanın sebebi bellidir: Görülemeyen yolun aydınlatılması. Sisli havalarda ise yalnızca sis farları yakılır. Ülkemizde son yıllarda gündüz far yakılmasını teşvik etmek için, sebebi bir türlü anlatılamayan bazı kampanyalar yürütülmektedir. Gerekçesi de “aracın iyi görünmesi” imiş.
Zaman zaman, gün içerisinde birbirini fark etmeyen araçlar, ciddi kazalara sebebiyet veriyorlar. Boş alanlarda yapılan deneyler sayesinde, gündüz farının kullanılmasıyla, kazaların aza indirgenmesi saptanmıştır.
Gündüz farı, yolda giden bir motorlu taşıt veya bisiklette bulunan bir otomotiv aydınlatma cihazıdır. Genellikle, aracın el freni aşağı çekildiğinde veya sürüş halindeyken otomatik olarak devreye girer ve beyaz, sarı veya kehribar rengi ışık verir.
Yorum Yap. Görüş mesafesi hava koşulları nedeniyle ciddi şekilde kısıtlanmışsa – yağmur, sis, kar yağışı nedeniyle – gün içinde araba kullanırken bile öngörülen ışıklandırmaları, yani özellikle de kısa huzmeli farları, kullanmanız gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Gündüz farları araç motoru çalıştırıldığında otomatik olarak devreye girer. Gün ışığında net olarak görülebilecek kadar parlak olan gündüz farları, kapalı hava koşullarında göz kamaşmasına neden olabilir. Sahip oldukları parlaklık seviyesi nedeniyle gece kullanılmazlar.
Far Asistanları İle Sürüş Kolaylaşıyor
Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır.
Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 108 TL'dir. Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir" denildi.
Gündüz ledi beyaz gün ışığı Kelvin değeri ile birbirine en yakın olan renklerdir. Renkler aynı zamanda karşınızdan gelen araçların ve yayaların gözünü almayacak derecede olmalıdır. Işık şiddeti güçlü olan turuncu gündüz ledi sinyal vermek için kullanılan renk olmaktadır.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Dış aydınlatmanın yetersiz olduğu yollarda karşıdan araç gelmediği durumlarda uzun farların açılması karanlıkta güvenli sürüş tekniğinizi artırır. Diğer sürücülerin görüşünü etkilememek adına gece sürüşlerinde uzun farlar yalnızca karşıdan araç gelmediği durumlarda kullanılır.
Ön sis farlarınızın yanısıra kısa hüzmeli farlarınızı yakmayı unutmayınız. Sisli havalarda sürücülerin yaptığı diğer bir yanlış ise tüm farların kapatılıp sadece ön sis lambalarının yakılmasıdır. Bu durum karşıdan gelen sürücülerin aracın boyutlarını tam olarak görmesini engelleyecek ve kazalara neden olabilecektir.
Far sürmeden önce baz uygulamak, farın daha iyi görünmesinde etkilidir. İyi bir baz uyguladıktan sonra gündüz makyajı için açık tonlarda far seçebilirsiniz. Açık tonlar, günlük makyajda en çok tercih edebileceğiniz tonlardır. Göz kapaklarınıza ve kaş kemerinize far sürebilirsiniz.
Otomatik farlar, arabanın önüne alacağınız diğer tüm farlar gibidir. Ancak araç açıkken ve hava karanlık olduğunda kendiliğinden devreye girer. Sürücünün manuel bir düğmeye basmasına gerek kalmadan otomatik olarak etkinleşirler. Hava açıkken ve gündüz kapalı kalmasıdır.
Araç farlarının kalitesiz olması, çabuk ısınması, soğumaması gibi durumlardan hafif hasarlı görünmesi normaldir. Ancak bunlar dışında muayenede hafif kusurlu olarak görünmek herhangi açıdan araç kullanımına engel olmayacaktır. Bundan dolayı led farlar muayeneden geçerken herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Kısa farlar yakıldığında gösterge panelinde yeşil renk lamba yanar. Uzun farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta uzun farlar 100 metreyi aydınlatır. Uzun farlar yakıldığında gösterge panelinde mavi renk lamba yanar.
Araç farlarının dış kısımları, sürekli olarak hava ile temas etmesinden dolayı zaman içerisinde sararır. Bu sararma sonucunda ise özellikle gece sürüşlerinde farlarınızdan eski verimini alamazsınız.
En açığa göre bir ton koyu olan farı kirpik diplerinizden göz kapağınızın katlanma çizgisine kadar uygulayın. Orta tondaki farı crease fırçası ile göz kapaklarının katlanma çizgisi boyunca uygulayın. Daha koyu renkteki farı yine crease fırçası ile göz kapaklarınızın dışa bakan son kısımlarına uygulayın.
LED aydınlatmaya sahip bu far sistemi; gün ışığında da işe yarayabilecek şekilde tasarlanır. Bu sistem sayesinde sisli, bulutlu ve yağmurlu havalarda sürücüler birbirlerini daha rahat bir şekilde ayırt edebilir. Düşük enerji tüketen gündüz farı teknolojisi, ilk olarak Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası ise 4.064 TL'dir.
Sis farının güçlü ve yoğun aydınlığı, karşıdan gelen sürücünün gözünü alması sonucuyla kazalara neden olmaktadır. Bu sebeple sis farları yağmurlu, karlı ve sisli hava durumlarında kullanılmalıdır. Gereksiz yere sis farı yakmaktan kaçınmalıyız.
Karşıdan gelen yağmur, sis, kar damlacıklarından geri yansıyan beyaz far hüzmesi sürücünün önünde görüşü engelleyen bir ışık duvarı oluşturur ve görüşü daha da berbat hale getirir. Bu nedenle sırf aksesuar niyetine takılmayıp esas işi siste yol göstermek olan sis farlarında sarı hüzme verecek ampül takılır.
Yoğun bir yağışta hem yolu ve diğer araçları görebilmek hem de diğer araçların sizin aracınızı görmesini sağlamak için kısa farların mutlaka açık olması gerekir.
Uzun farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta uzun farlar 100 metreyi aydınlatır. Uzun farlar yakıldığında gösterge panelinde mavi renk lamba yanar. Farların bakımında, arıza giderme veya far değişimi olduğu zaman far ayarı yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri