Poodle ve benzeri köpekler yetişkin ağırlıklarına ulaştıkları 6-10 ay süresinde ergenliğe girerken Mastif ve benzeri iri ırklarda ergenlik yetişkin ağırlığına ulaştıkları 14-18 aylara kadar uzayabilir.
Köpekler Kaç Yaşından Sonra Sakinleşir? Köpeklerin sakinleşme yaşları, orta yaşları gelmesinden sonradır. Köpeklerin ortalama ömürlerine göre kaç yaşında iken bu yaşta olacakları değişebilir. Ortalama ömürleri 10- 12 yıl olan köpekler 4 yaşlarından sonra sakinleşmeye başlayacaklardır.
Ergenlik çağı
Yavru köpeğinizin gelişiminde genç erişkinlik dönemi yaklaşık olarak 8-18. aylar arasını kapsamaktadır. Yavru köpeğiniz hala genç ve heyecan dolu olacağından, ergenlik genellikle harika bir dönemdir; ancak ergenliği 'pürüzlü kenarlarının' biraz törpülenmesi gerekecektir.
- Artan testosteron hormonuna bağlı olarak erkek köpeklerde genital organlar gelişmeye ve genital bölgeler tüylenmeye başlar. - Ergenlik süreciyle birlikte erkek köpekte arka bacağı kaldırarak çiş yapma ve işaretleme davranışları gözlemlenir. - Bu dönemle birlikte erkek köpeklerde kas ve kondisyon gelişimi hızlanır.
Çoğu köpek, bir yaşına kadar tamamen büyürken bazı ırkların tam olarak büyümesi bir buçuk yıl sürer. Köpeğinizin yavru halinden üç aya, altı aya veya bir yıla kadar büyümesini grafik haline getirmek, tamamen büyüdüğünde ne kadar büyük olacağını daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
İlgili 23 soru bulundu
Aslında insanlarda olduğu gibi köpeklerde de eğitimin yaşı yoktur ve özel bir dönemi yoktur. Ancak köpeklerde aynı bizler gibi yavruluk dönemin de iletişim başladığı andan itibaren eğitimin temelleri uygulamaya başlamak çok önemli ve gereklidir.
Amerikan Veteriner Hekimler Birliği, köpeklerin yaşı hesaplanırken yaşamlarının ilk bir yılının yaklaşık 15-16 insan yaşına denk geldiğini; ikinci senede köpeklerin insan yaşına göre 9 yıl daha aldığını ve sonraki senelerde de yine 1 insan yaşında 5 yıl yaşlandığını ifade etmektedir.
Bu hesaba göre 1 yaşındaki bir köpek insan yaşına göre 7 yaşına gelecek iken 4 yaşındaki köpeğin 28 yaşında olması beklenir. 10 yıl bakılan bir köpeğin ise yapılan araştırmalar ile elde edilen sonuçlara göre 70 yaşında olması ve artık ömrünün sonlarına yaklaşması beklenir.
Köpekler pupertasa (ergenliğe ) genel olarak 6-24 ayda erişir. Pubertasa erişme yaşını başta ırk olmak üzere birçok faktör etkiler. Özellikle köpeklerde cüsse farklarının çok büyük olması, bunda en etkili faktördür. Küçük ırkların ilk kızgınlıkları 6-10 aylarda görülürken, büyük ırklarda 18-20 aya kadar uzayabilir.
Kızışma döngüsü 6 ya da 8 aylık periyotlarda gerçekleşir. Erkek köpeklerde karşı cinse olan ilgi yaklaşık 18 gün sürer.
Dişi köpekler, üreme döngülerinin doğurganlık aşamasına geldiklerinde "kızgınlık" dönemine girmektedir. Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir.
Yavru köpekler çok hızlı olgunlaşır ve ırk ne kadar küçükse, olgunluğa da bir o kadar hızlı ulaşır. Küçük ırklarda ergenlik 5 ay gibi erken bir dönemde başlayabilir. Daha büyük ırklarda ise ergenlik 9 ya da 10 aylık gibi daha geç dönemde başlar ve dev ırklar 12-18 aylık oluncaya kadar ergenlik dönemine girmeyebilir.
Yaklaşık üç ila altı aylıkken yoğun şekilde dişleme ve çiğneme yanında artan saldırganlık, yetişkin dişlerinin çıktığı anlamına gelir diyor Cuteness. Bu, yavru köpeğinize bir çiğneme oyuncağı vermek ve ayakkabılar ile diğer değerli eşyaları köpeğin uzanamayacağı bir yere kaldırmak için iyi bir zamandır.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
Yetişkin ve Yaşlı Köpekler Evde Ne Kadar Yalnız Kalabilir? Yavruluk dönemini geride bırakan ve evde yalnız kalmaya göreceli olarak alışmış yetişkin köpeklerin 4-8 saat boyunca yalnız kalabilecekleri kabul edilir.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz. Aşılar korunma sağlayarak köpeğinizin çevreden ve diğer köpeklerden bulaşıcı hastalık kapmasını engeller.
6 aylık olduklarında kızgınlık dönemine girse dahi köpeğinizin çiftleşmesi için yaşını doldurmasını beklemelisiniz. Kızgınlık dönemine giren dişi köpeklerde fark etmeseniz de kanama periyoduna girer. Bu dönemde aşırı sinirli ve içine kapanık olabilirler. Fiziksel ve davranışsal olarak farklı belirtiler gösterebilirler.
Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir. Peniste, bulbus glandis denilen bir bölgenin şişmesi yüzünden oluşur. Kilitlenme sırasında, erkek köpek, dişi ile arka arkaya duracak şekilde dönebilir. Köpekleri ayırmaya çalışmayın, aksi takdirde onları yaralayabilirsiniz.
Kızgınlığın önlenmesi, hem yumurtalıkların hem de rahmin alındığı, dişi köpeğin kısıtlaştırılması (kastrasyon) ile mümkündür. Her halükarda, kısırlaştırma işlemi için en az bir veya iki kızgınlık döneminin geçirilmesini beklemeniz tavsiye edilir.
Bobi adlı 30 yaşındaki bir köpek, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği ilan edildi. Bobi, bir asırdır ayakta kalan bir rekoru kırdı. Rafeiro do Alentejo ırkından gelen Bobi, yaşayan en yaşlı köpek rekorunu da, ABD'de yaşayan 23 yaşındaki Chihuahua cinsi Spike'tan aldı.
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre bilinen en uzun yaşayan köpek 29 yıl yaşamıştır. Bluey ismindeki Çoban Köpeği, ihtimalleri haksız çıkararak 29 yaşına kadar hayata tutunmuştur. Köpeklerin ömrünü uzatmak mümkündür.
İlerleyen dönemlerde yavaşlayan bu gelişme süreci 7 yaşına ulaşan bir köpeğin insan yaşındaki karşılığı 62 olurken aynı köpek 8. yılına girdiğinde 64 insan yaşına eşit tutulur.
Genel olarak küçük ırk köpekler hemen hemen 9. ayda yetişkin sayılırken dev ırk köpeklerde bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir. Dev ırk köpeklerde kemik gelişimi genellikle iki yıla kadar devam eder.
Eğer 10 yaşında bir köpeğiniz varsa, bu, 70 yaşındaki bir insanla eşdeğerdir.
Köpekler iki ya da dört ayaklı fark etmeksizin bir yakınlarını kaybettiklerinde yas tutarlar ve hayatlarında meydana gelen değişikliklere bir tepki verirler. Köpeklerde yas tutarken görülen davranışların insanların davranışlarına oldukça benzer olduğunu söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri