Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.
Dünyanın kendi ekseninde dönüşü 24 saatte tamamlanmasından dolayı, bir gün 24 saattir. Bu 24 saatinin kaçının gece ve kaçının gündüz olacağı, mevsimine bağlı olarak değişmektedir. Kışın gündüzler daha kısayken, geceler uzundur. Yazınsa gündüzler uzun, geceler kısadır.
sorusunun yanıtı, Kış Gündönümü'nün gelmesiyle birlikte merak ediliyor. 21 Aralık tarihinde güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesi nedeniyle günler bu tarihten itibaren uzamaya başlar. 21 Haziran'a kadar devam eden bu süreçte gündüzler daha uzun sürer. İşte ayrıntılar.
Günler ne zaman uzayacak sorusunun bilimsel açıklamasına göre, 21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder.
Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzun olmaya devam eder. 23 Eylül'de gece-gündüz eşitliği (12 saat gündüz-12 saat gece) yaşanır. 23 Eylül günü ise Güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yer 0° enlemi olan Ekvator'dur.
İlgili 22 soru bulundu
Ülkemizde en uzun gündüz süresi, bugün en kuzeydeki Sinop yaşanırken; bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak. Böylece, Sinop'ta 21 Haziran'da 15 saat 29 dakika gündüz yaşanmış olacak.
Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
Dünya kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber aynı zamanda güneş sistemi etrafında dönmeye devam eder. Bu doğrultuda dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamlar. Böylece gece ve gündüz oluşumu meydana gelmektedir.
Dünya'nın Güneş etrafında 1 tur dönmesi 1 yılı tanımlarken, kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda ise gece gündüz oluşur. Gece gündüz, aslında 1 günlük süreyi ifade eder. Dolayısıyla, buradan Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamladığı sonucu çıkar.
Ekvator'da gece gündüz süresi eşittir ancak Ekvator'dan kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Şurada Paylaş! Güney Yarımküre'de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre'de ise en uzun gece yaşanır. Bu tarihten sonra (21 Aralık) Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.
Kış gündönümü 21 Aralık'ta yaşanıyor. Bu tarihte ise en uzun gece, en kısa gündüz yaşanmış oluyor. Kusey Yarımkürede geceler uzarken, Güney Yarımkürede ise gündüzler uzamış oluyor.
Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
Güneş ışınlarının geliş açısı yeryüzünde farklı açılarla düşer.Ekvator ve çevresine güneş ışınları geniş açılarla alırken güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara gittikçe azalmaktadır (küçülmektedir.) Bunun sonucunda ise gece ile gündüz arasındaki zaman farkı kutuplara doğru gidildikçe artar.
23 Eylül Durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre , güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°lik açı ile düşer. gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
21 HAZİRAN'DA KUZEY YARIM KÜRE
Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Türkiye'de ve Dünya'da 12 saat gece 12 saat gündüz yaşanır.
21 Aralık'ta Güney Yarımkürede yaz, Kuzey Yarımkürede de kış mevsimi başlangıcı olarak bilinir. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. İstanbul'da 21 Aralık'ta güneş 08:27'de doğacak, 17:40'da ise batacak.
Bunun sebebi Dünya'nın kendi etrafında dönmesidir. Dünya, hem Güneş'in etrafında hem kendi etrafında dolanır. Küre şeklindeki gezegenimiz kendi çevresinde döndükçe Güneş ışınları da her yerine ulaşır. Ancak her yerine aynı anda ulaşması mümkün değildir.
Dünyamızın gece ve gündüz sürelerinin eşit olmaması eksen eğikliğinden kaynaklanmaktadır. Dünya yaklaşık 23° eğik bir biçimde durmaktadır. 21 Haziran tarihinde Yengeç dönencesi Güneş'e en yakın olan kısım iken, 21 Aralık tarihinde Oğlak dönencesi Güneş'e en yakın kısımdır.
TÜRKİYE'DE EN UZUN GECE EN KUZEYDEKİ SİNOP'TA YAŞANACAK
21 Aralık'ta, ülkenin Kuzey'indeki Sinop'ta en uzun gece olacak.
21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer. 21 Haziran (yengeç ekinoksu): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
Bu gibi hoş inançlar 21 Aralık ekinoksunu daha da anlamlı hale getirir. 21 Aralık ile Kuzey Yarım Küre'de kış başlangıcı yaşanır ve Güney Yarım Küre ise yaz başlangıcına geçer. Kuzey Yarım Küre'de artık gündüzler uzamaya başlar ve gittikçe geceler kısalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri