İlkbahar ve yaz aylarında daha fazla güneş ışığına maruz kalındığı için alerjinin görülme sıklığı artar. Bu nedenle gün içinde her zaman yüksek faktörlü NIVEA güneş kremlerini kullanabilirsiniz .
Güneş alerjisini iyileştirmenin en kolay yollarından biri aloe vera jeli kullanmaktır. Aloe vera, anti-inflamatuar özellikler içerdiğinden yüzyıllardır bir çare olarak kullanılmıştır. Güneş alerjisinin neden olduğu kaşıntı ve yanmayı gidermeye yardımcı olur.
Alerjiye eğilimli olan çocuk ve yetişkinlerin özellikle titanyum dioksit ve çinko oksit gibi fiziksel UVF içeren güneş koruyucu kremler kullanmak daha doğru olur. hem ciltten emilmemesi hem de alerji yapma potansiyelleri düşük olması nedeniyle tercih edilmesi gerekir.
Güneş alerjisinde ağır vakalarda, prednizon gibi hap formundaki kortikosteroidler, daha hafif vakalarda ise Kortikosteroid içeren kremler cilt reaksiyonlarını rahatlatmaktadırlar. Bazı güneş alerjilerinde (aslında bir sıtma ilacı olan) hidroksiklorokin (Plaquenil) yararlı olabilmektedir.
Güneş alerjisi tedavisi aşamasında ilk kural elbette güneşten kaçınmaktır. Kendini güneşten yeteri kadar muhafaza edemeyen kişilerde ya da ileri boyuttaki hastalarda fototerapi, antihistaminik kullanımı, montelukast kullanımı, kortikosteroid kullanımı ve kaşıntı giderici bazı kremler yardımcı olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Hafif güneş alerjisi vakalarının tedavi edilmesi gerekmez. Daha şiddetli vakalarda ise bazı steroid türevi kremler ya da haplarla tedavi edilebilir. Şiddetli güneş alerjisine sahip olan kişilerin mutlaka koruyucu önlemler alması ve kendisini zararlı güneş ışınlarından koruyacak giysiler giymesi önerilir.
Vitamin D eksikliği yapan en temel sebep yeteri kadar güneşe maruz kalamamaktır.
Güneş alerjisinin belirtileri; kaşınma, batma hissi, döküntü ve ciltteki kırmızımsı lekelerdir. Kurdeşen cildin büyük bir bölümüne yayılırsa farklı belirtiler de görülebilmektedir. Düşük tansiyon ortaya çıkabilir. Şiddetli baş ağrısına neden olabilir.
5- Beta karoten takviyesi alın. Cildimize sıktığımız parfüm ve kolonya da güneşe maruz kalınca leke bırakabilir. Ayrıca bazı kişiler güneşe karşı hassas olur ve alerjik reaksiyonlar geçirebilir. Bu nedenle cildiniz leke oluşumuna yatkınsa veya güneş alerjiniz varsa, beta karoten tavsiye edilir.
Tedavi Edilmezse Ne Olur? Güneş ürtikerinin tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonundan kaynaklandığı düşünüldüğünden, şiddetli güneş ürtikeri atakları bayılma nöbetlerine, nefes sıkışmasına ve hatta ciddi alerji belirtilerine yol açabilir.
Güneş alerjisi, bazı durumlarda kendiliğinden azalabilir veya geçebilir. Ancak, bazı kişilerde güneş alerjisi ömür boyu sürebilir. Güneş alerjisinin tamamen geçip geçmeyeceği, kişinin alerjiye yatkınlığı, alerji türü ve cilt reaksiyonlarının şiddetine bağlı olarak değişebilir.
Güneş alerjisine karşı doğal bir koruma sağlayan en etkili yöntemlerden birisi de kabak çekirdeği yağı sürmek olacaktır. İşe yaraması için düzenli bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. Kabak çekirdeği yağını dışarıdan hazır alabileceğiniz gibi aynı zamanda evde kendiniz de yaparak kullanabilirsiniz.
Güneş alerjisi olarak da bilinen güneş ürtikeri, güneşe maruz kalan ciltte kurdeşen oluşmasına neden olan güneş ışığına karşı nadir görülen bir alerjidir. Kaşıntılı, kırmızımsı lekeler veya şeritler genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Kısa bir süre veya saatlere kadar sürebilirler.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Halk arasında, güneş yanığı sebebiyle oluşan yanma ve ağrı hissinin giderilmesi için yoğurt veya diş macunu sürmek halen devam eden yanlış uygulamalardır. Cildin hava almasının bu gibi ürünlerle engellenmesi, cildi daha fazla tahriş eder.
SPF 30 veya üzeri olmalı ve 50 olması faydalı olacaktır, Hem ultraviyole (UVA) A hem de UVA B ışınlarından “geniş spektrumlu” koruma sağlamalı, Suya karşı en az 40 dakika dayanıklı olmalıdır. Cilde zarar vermemek için koku ve kimyasal filtreler içermeyen “mineral” olarak adlandırılan formülleri tercih edin.
Alerjik kaşıntıya ne iyi gelir Saraçoğlu tarafından masaya yatırılan bir soru olmuştur ve yulaf samanını önermektedir. Yulaf samanını suda 5 dakika kaynatın. Ilımış yulaf samanı suyunu 12 saat boyunca kaşıntılı bölgelere pamukla uygulayarak kullanabilirsiniz.
Güneş ışığına direkt olarak maruz kalındığında ortaya çıkan yanma, kaşıntı ve döküntü gibi farklı şekillerde kendini gösteren güneş alerjisi, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir.
Güneş yanığını ve yanıktan dolayı oluşan kaşıntıyı geçirmek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu tedavi yöntemleri arasında; güneş kremleri, kaşıntı geçirici merhem ve kremler, deri jelleri, ağrı kesiciler, antibiyotikler ve iltihap önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Düşük D veya B-12 vitamini seviyeleri bazı insanlarda mide bulantısına neden olabilir. D vitamini eksikliği kaşıntı yapar mı? D vitamini eksikliği nedeniyle kırmızı, kuru ve kaşıntılı bir cilt yaşayabilirsiniz. D vitamini alımı ile bu tür cilt problemlerini azaltabilirsiniz.
D vitamini eksikliği özellikle besin alerji riskini arttırıyor. Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç.
Alerjilerin tedavisi ve kontrol altına alınması mümkündür. Bazı alerjiler mevsimseldir ve her mevsimde tekarlamaktadır. Bu tip alerjilerde ise dönemsel tedaviler uygulanmakta ve hasta rahatlatılmaktadır. Fakat deri hastalığı olarak seyreden alerjik reaksiyonlar ise ilaç ve lazer tedavileri ile çözümlenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri