Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
Rektal ölçümlerde 40 derece ve üzeri vücut ısısının tespit edilmesi güneş çarpmasının ana belirtisini oluşturur. Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Güneş çarpması nedeniyle tedavi görenlerin merak ettiği noktalardan biri güneş çarpması kaç gün sürer sorusudur. Hastaların hastaneye yatışları ve sıvı terapisinin uygulanması ortalama 1 gün sürmektedir. Vücut sıcaklığı sürekli kontrol edilmekte ve herhangi bir komplikasyonun oluşmadığından emin olunmaktadır.
Sıvı alımı: Sıcak çarpması durumunda vücuttaki sıvı kaybını telafi etmek için bol miktarda sıvı tüketmek önemlidir. Terleme ile kaybedilen sıvıyı yerine koymak için su, elektrolit içecekleri ve sporcu içecekleri tercih edilebilir. Serinletici etkisi olan hafif renkli ve gevşek kıyafetler tercih edilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu durumda yapılacak ilk işlem, kişiyi serin ve gölgeli bir yere almak ve vücudun sıcaklığını düşürmek için soğuk bir kompres uygulamaktır. Ayrıca bol miktarda su içmek ve tuzlu yiyecekler tüketmek de yardımcı olabilir. Ciddi durumlarda ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin olan bir yere alınarak üzerinde sıkı giysiler varsa gevşetilir ve kusma riskine karşı yan yatırılır. Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına göğsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir.
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Hasta serin ve havadar bir yere alınır, Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.
Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.
1- Su içmeyi ihmal etmeyin. Güneş çarpmasından korunmak için bol sıvı tüketmeniz çok önemli. Bunun nedeni ise suyun insan vücudunun yüzde 60-80'ini oluşturması. Aşırı sıcaklarda vücutta terleme mekanizması bozuluyor, bunun sonucunda terleme ve buharlaşma yoluyla sıvı ile mineral kaybı oluyor.
Sıcak çarpmasının en çok bilinen bulguları; mide bulantısı, baş ağrısı, şiddetli kusma, yüksek ateş, terleme azlığı, psikolojik bozukluklar ve bilinç kaybı olarak sıralanmaktadır.
Serin bir yere gitmek: Güneş çarpması belirtileri gösteren kişi hemen gölge veya serin bir yere götürülmelidir. Vücut sıcaklığını düşürmek: Vücut sıcaklığını hızla düşürmek için ıslak bir bez veya soğuk su ile cildi silmek veya soğuk bir duş almak yardımcı olabilir.
Hasta serin yere alınır. Güneş çarpması geçiren kişiyi hemen güneşten uzaklaştırarak serin ve gölgeli bir alana götürün. Bu, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olacaktır. Başa, göğse, koltuk altı ve kasıklara soğuk su ile ıslatılmış bez konur varsa soğuk ve ıslak çarşafa sarılır.
Güneş Çarpması Tedavisi
Güneş çarpmasının ardından ilk 30 dakika hastalar için oldukça kritiktir. Vücut sıcaklığı çok yüksek olan hastaların en az 38.5°C'ye kadar sıcaklığının düşürülemediği durumlarda hastalar hayatını kaybedebilmektedir.
Kuru cilt. Nabız yavaşlaması Bayılma. Vücut ısısının 40 derece ve üstü görülmesidir.
Hipertermi (sıcak çarpması), vücutta çeşitli semptomlara neden olabilir, bunlar arasında ateş, terleme, baş ağrısı, halsizlik, hızlı solunum ve kalp atışı sayılabilir. Hipertermi, ciddi durumlarda vücutta organ hasarına ve hatta ölüme yol açabilir. Bu nedenle, hipertermi durumunda hemen tıbbi yardım almak önemlidir.
Yanan bölgeye yapılan soğuk kompres veya soğuk su tatbiki yanığın ağrısını azaltıp iltihap riskini önleyecektr. Burada dikkat edilmesi gereken yanık bölgeyi buz veya buzlu su kullanılmaması gerektiğidir.
Soğuk uygulama şart. Sıcak çarpması durumunda erken müdahale, geri dönüşü olmayan böbrek ve kalp yetmezliğine ilerleyişi engellemektedir. Bunun için sıcak çarpmasında hasta serin bir ortama alınmalı ve soyularak soğuk duş yaptırılmalıdır. Ayrıca ıslak havlu ile soğuk kompres uygulanmalıdır.
Ateşin 40 derece olması, terlemenin olmaması, deride kızarıklık, kuruluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, uygun olmayan davranışlar, akciğer ödemi, böbrek yetersizliği, şeker düşüklüğü, koma ve ölüm gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Sadece güneşte kalmak değil, aşırı sıcaklar beyinde damar genişlemesi yaptığı için; migren ağrıları, sıcak çarpmasına bağlı baş ağrıları şiddetli artış gösteriyor. Baş ağrısı dışında; bulantı, kusma, hatta sıcak çarpmasında bilinç bozuklukları gibi çok daha ciddi bulgular ortaya çıkabiliyor.
Yaz mevsimi çocuklar için açık havanın tadının çıkarıldığı, yılın en eğlenceli dönemidir. Kemik gelişimini sağlayan D vitamini her ne kadar güneş ışınlarından karşılansa da tedbirsiz güneşe çıkmak, güneş çarpmasına neden olabiliyor.
Terleme yoluyla vücuttan tuz ve su kaybı, halsizlik ve aşırı yorgunluk, tansiyon düşmesi kalbin çalışmasını olumsuz yönde etkiler; göğüste ağrı, çarpıntı, kalpte ritm bozuklukları, nefes darlığıyla acil ünitelerine gelen hastaların sayısı çoğalır' açıklamasında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri