Gün ve Arapça kökenli olan Şems kelimeleri güneş eş anlamlısı kelimeler arasındadır. Güneş yerine cümle içinde kullanılabilirler.
Şems, güneş kelimesinin eş anlamlısı olup, Arapça şms kökünden gelen ve aynı anlama sahip şams (شمس) sözcüğünden alıntıdır.
Birçok mitle ilişkilendirilen Güneş'e, Yunanlar "Helios", Romanlar ise "Sol" adını vermiştir. Güneş Sistemi'nin İngilizce ismi olan "Solar System" adı da, bu Sol kelimesinden gelmektedir.
Ay Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Kamer ve ay aynı anlamı ifaden eden kelimelerdir. Cümle içinde ay ve kamer aynı anlamı ifade ederek kullanılabilir.
GENİŞ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Geniş kelimesinin üç eş anlamı bulunmaktadır. Bunlar "enli","ferah" ve "kalabalık" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde geniş kelimesi yerine kullanılabilmektedirler.
İlgili 28 soru bulundu
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Talih sözcüğü baht ve yıldız ile eş anlamlıdır.
Irmaktan daha küçük, dereden daha büyük akarsu olarak tanımlanan çay kelimesinin ise iki eş anlamlısı vardır. Bunlardan biri Akarsu diğeri ise nehirdir. Kişiler çay kelimesi yerine bu iki kelimeyi de rahatlıkla kullanabilir.
Güneş deyince tüm yıldızların başı , güneş sistemi , uzay , o muhteşem düzen akla gelmektedir. Güneş denilince aklımıza güneş enerjisi de gelmektedir. Güneşin sıcaklığı yaz mevsimini hatırlatır. Yapılan tatiller ,geziler, piknikler, oyunlar , eğlenceler gelir aklımıza...
Türkçe kökenli bir isim olan Güneş, Kur-an'ı Kerim'de geçmemektedir. İçerdiği anlam güzelliği sayesinde hem kız hem de erkek çocukları için tercih edilen isimler arasında yer alır.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Gülünç kelimesinin eş anlamlısı olan ifadeler komik, matrak, eğlenceli, kepaze ve rezil ifadeleridir. Bu terimler sorunsuz bir şekilde gülünç kelimesi yerine kullanılabilir. Gülüncün eş anlamlısı olan kelimeler eğlenceli, komik ve matrak kelimeleridir.
Güneşin bu denli sıcak olmasının en temel nedeni onun bir yıldız olmasıdır. Güneşimiz hidrojen ile dolu bir yıldızdır. Güneş'te ki hidrojen atomları helyuma füzyonlanır ve bunun sonucunda devasa bir enerji ve ısı açığa çıkar. Bu füzyon tepkimeleri sonucunda oluşabilecek en ağır element demirdir.
Peki, gökyüzü kelimesinin eş anlamlısı nedir? İşte bu kelime hakkında detaylar. Göğün görünen yüzeyi olarak bilinen gökyüzü, 'sema' eş anlamlısı ile ifade edilmektedir.
Çiçek kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler: Bitki. Cici.
meteor, göktaşı i.
Yağmur kelimesinin ise birden fazla eş anlamlısı bulunur. Bereket, yağış ve rahmet yağmur yerine kullanılabilecek anlamdaş sözcüklerdir.
- Ev, - Mesken, - İkametgah, Her bir ile olarak eş anlamlı şekilde konut kelimesi üzerinden karşılık buluyor.
Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Renk dünyasının saflığı ve temizliği simgeleyen beyaz kelimesi, ak kelimesi ile eş anlamlıdır. Ak kelimesi beyaz kelimesinin yerine kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri