50 faktör kremler kadar güçlü cilt koruma özelliği ile ahududu yağı, havuç yağından sonra güneş koruması için en sık kullanılan yağlar arasında yer alıyor.
UVA filtresi için soğuk sıkım bitkisel yağlardan faydalanabiliriz. Hindistancevizi , susam , havuç tohumu , avokado , ahududu çekirdeği , shea, buğday tohumu gibi bitkisel yağlar ile doğal UVA koruması sağlayabiliriz. Bitkisel yağlar ile UVA koruması sağlarken, güneşin faydalı etkilerini de engellememiş oluruz.
Ahududu yağıyla cildinizi nemlendirerek güneşe karşı koruyabilirsiniz. Pek bilinmese de ahududu ve dolayısıyla ahududu yağı da güneşe karşı verdiğimiz savaşta bize yardım edebilir aslında. E vitamini var bir kere ahudududa. E vitamininin antioksidan özelliği sonuna kadar etkili kısacası.
Zeytinyağı ise tamamıyla doğadan gelen, doğal bir cilt nemlendirme ürünüdür. Bu sebepten dolayı herhangi bir cilt kremi türevi kullanmak yerine zeytinyağı kullanmak oldukça mantıklı olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Zeytinyağını direkt teninize uygulayabileceğiniz gibi ev yapımı güneş kremi tarifini de uygulayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan iyi bir Öz Köyüm zeytinyağını aloe vera yaprağı, 1 yemek kaşığı pirinç nişastası ile karıştırıp blenderden geçirdiğinizde harika bir güneş kremi elde edeceksiniz.
Kantaronun hafif güneş yanıklarına kullanılabileceğini ancak güneş kremi yerine kantaron yağı kullanımının doğru olmadığını söyleyen Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Satıl, "Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneşin zararları ve güneş lekeleri olacaktır" dedi.
Cilde dair birçok olumlu etkisiyle gündeme gelen zeytinyağı ise güneşten korunmaya yardımcı olabilecek etkili bir bakım iksiri olarak görülüyor.
Kimyasal ihtiva eden güneş kremlerinden farklı olarak, doğal güneş kremleri UV ışınlarını cilde emmek yerine yansıtarak ve saçarak çalışır. Tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşük olduğundan, bu onları hassas cilde sahip kişiler için daha iyi bir seçenek haline getirir.
Lavanta yağı antioksidan bakımından zengindir ve cildi UV ışınlarına karşı korur. Dolayısıyla cilt hem güneşin zararlı etkilerinden korunur hem de böylece ciltte kırışıklıkların ve derin çizgilerin oluşumu engellenmiş olur.
Kuru, yağlı ve sivilceli yüze iyi gelen yağları derledik. Kuru yüz iyi gelen yağlar zeytinyağı, argan yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Yağlı yüze aspir yağı, üzüm çekirdeği yağı ve kuşburnu çekirdeği yağı iyi gelir. Sivilceli yüzlerin ise kekik yağı ve jojoba yağı kullanması önerilir.
Yapılışı: Bir yemek kaşığı ceviz yağı, bir yemek kaşığı kakao yağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağını bir şişeye ekleyerek güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımı 11:00-15:00 dışındaki saatlerde cildinize yedirerek uygulayın ve yarım saat güneşlenin. Bu yağı düzenli olarak kullanarak kısa sürede bronzlaşabilirsiniz.
Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneş zararları olacak, güneş lekeleri olacaktır. Bunun uygulanmaması lazım. Yanık ve yara tedavilerinde, akşamdan sürerek, gece boyunca onun etkisini kullanıp, sabah da yıkayarak o şekilde gün yüzüne çıkmamız gerekir.
Cildinize uyguladığınız bir miktar hindistan cevizi yağı güneşin sağladığı UV ışınlarına karşı koruyuculuk sunar. UV ışınlarının yaklaşık %20'sini bloke edebilen hindistan cevizi yağı böylelikle cilt kanseri, kırışıklık ve leke gibi sağlık risklerine karşı önlem almanızı sağlar.
Güneşlenmeden önce cildinize uygulayacağınız bebe yağı sayesinde hızlı ve sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak mümkündür. Zeytinyağının da tıpkı kahve telvesi gibi cilt için birçok önemli faydası vardır. Sırada bronzlaşmaya sağladığı katkıda.
Koyu ten sevenlerin sağlıklı bir tene sahip olmalarını sağlayan ceviz yağı bronzlaştırır mı diye sorgulamanıza gerek kalmaz, zira ceviz yağı hem güneşe karşı korur hem de bronzlaştırır.
Ciltte hasar oluşumunu önlemek için zararlı güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Eğer çıkmanız gerekiyorsa güneş koruyucu krem kullanmayı asla ihmal etmeyin. Yaz aylarında kullandığınız ürünün güneşten koruma faktörünün 50 (SPF) olmasına da dikkat edin.
Koruyucu yağlar ve kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve her 2 saatte bir, ayrıca yüzdükten ve terledikten sonra tekrarlanmalıdır. En az 30 koruma faktörlü olan güneş koruyucular tercih edilmelidir. Alınan ürün hem UVB hem de UVA içeren bir koruyucu olmalıdır. Her santimetrekareye 2 mg uygulamak gerekir.
Tatlı badem yağı aynı zamanda cildin iyileşmesine ve çatlamalarının önlenmesine yardımcı olur. Bu yağ, cildin pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlar ve cildin doğal pH dengesini düzenler. Tatlı badem yağının aynı zamanda anti-aging etkisi vardır ve cildi güneş hasarına karşı koruyucu etkisi bulunur.
Bu uygulamayı haftada 1-2 defa yapabilirsiniz. Cildimiz, güneşin zararlı ışınları, sivilce problemleri gibi nedenlerden dolayı lekelenebilir. Zeytinyağı ciltte meydana gelen lekeler için birebirdir.
Zeytinyağı en hassas cildi bile zarar vermeden korur ve nemlendirir. Özellikle sızma zeytinyağı (yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduğu için) hem yüz hem de vücudunuzu nemlendirirken aynı zamanda besleyici özellik de gösterir. İçeriğinde A ve E vitaminlerinin yanı sıra, D ve K vitaminleri de bulunur.
Zeytinyağı ve limon karışımı, cilt sağlığına da fayda sağlar. Zeytinyağı, cildi nemlendirir, besler ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Ciltteki kızarıklığı ve tahrişi azaltır, akne ve sivilce problemlerini hafifletir. Limon ise cildin pH dengesini düzenler ve cilt tonunu dengelemeye yardımcı olur.
Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın. Eğer kuru bir cilde sahipseniz gönül rahatlığı ile kantaron yağını kullanabilirisiniz.
Kantaron yağı yüze faydaları olan bir yağ türüdür. Yağın antibakteriyel ve antienflamatuar etkisi cilt sağlığını destekler. Cilde uygulanan kantaron yağı ile cilt üzerinde bulunan patojenik bakterilerin yok edilmesinde yardımcı etkisinden faydalanılır.
Evet, kantaron yağı tabii ki cilt bakımında kullanılabilir. Özellikle enfeksiyon, akne, egzama ve sedef tedavisinde kullanılabilir. Yara iyileşmesine yardımcı olur. Cilt bakımında etkisini gözlemlemek için belirli bir düzende kullanılmalı ve devamlılık sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri