Güneşte ve sıcak havada yoğun sıcak ve terlemenin etkisiyle sıcak çarpması yaşamamak için sıvı almalısınız. Etkili bir güneş koruması için güneş koruyucu kreminizi 4 saatte bir yenilemelisiniz. Güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasını tercih etmelisiniz.
D vitamini için en yararlı güneş saatleri
Özellikle yaz aylarında, gün ortası (10.00- 16.00 saatleri arası) güneş ışığı almak için en uygun zaman dilimi. Bildiğiniz gibi öğle saatlerinde güneş en yüksek noktasındadır, bu yüzden UVB ışınları da en yoğun haliyle yeryüzüne düşer.
Takip edilmesi gereken yol galiba şu olmalı: En sağlıklı güneşlenme zamanı öğleden sonra 14.00-18.00 saatleri arası.
Sağlığınız için Güneşten Faydalanmanın Ana Prensipleri
Sağlık için güneşlenme zamanı, UVB nin dünya yüzeyine en dik geldiği zaman aralığı olan 10:00 -1 5:00 saat aralığında olmalıdır. Bu saat aralıkları Türkiye'de Temmuz ve Ağustos ayları için geçerlidir.
Güneşten uzak durulmalıdır. Özellikle güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatler olan 10-16 arasında mümkünse güneşe çıkılmamalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Öğle saatleri UVB ışınlarının en yoğun olduğu saatlerdir. Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin sentezlenmesi için öğle saatlerinde güneşlenebilir, çok daha kısa sürede D vitamini sentezlenmesini sağlayabilirsiniz.
Dr. Canan Karatay, bilinenin aksine en ideal güneşlenme zamanının öğle vakti saat 12.00'de olduğunu söyledi.
Güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasını tercih etmelisiniz. Ultraviyole ışınlarından korunmak için bulutlu havalarda da güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Sıcak çarpmasından ve gözlerinizi güneşten korumak için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanmalısınız.
Akılcı güneşlenme; özellikle saat 10-16 arasında, kollar ve bacaklar açık kalacak şekilde, haftada 3-4 kez, 10-15 dakika güneşlenmektir. Ancak daha uzun süre güneşlenmek isteniyorsa güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden kaçınmak için belirtilen süreden sonra koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır.
Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Güneşin cilde etkisinin, coğrafi bölgelere, mevsimlere ve yüksekliğe bağlı olarak da değiştiğine de işaret eden Amato, güneşin bu etkilerini şöyle sıraladı: "Sabah güneşi: Güneş ışınları sabahları 10:00-15:00 saatleri arasında daha dik ve etkilidir. Bu ışınların şiddeti yaz aylarında artar.
KAÇ DAKİKA GÜNEŞLENELİM? - Eğer mayoyla güneşleniyorsanız D vitamini üretimi için 15-20 dakika –bilemediniz 30 dakika- güneşlenmeniz yeterli. Araştırmalar bu şekilde güneşlenen birinin vücudunda bu süre içinde 10 bin ila 25 bin ünite civarında D vitaminini rahatlıkla üretilebileceğini gösteriyor.
D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yumurta sarısı, yağlı balıklar ve karaciğer bulunur. D 3 formu: Kolekalsiferol denen D3 vitamini, takviyeli gıdalar, hayvansal gıdalar ve vitamin takviyelerinden alınır, ultraviyole ışınları etkisiyle deride sentez edilebilir.
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
Ultraviyole B (gün ışığı vitaminidir) öğle üzeri, temiz bir havada yazın, gölgenizin en kısa olduğu zaman gelir. Yani 12.00-13.00 civarında… 15-20 dakika vücudunuza geldiği zaman, vücudunuzun güneşe açık olan oranına göre (çıplak ya da sadece el kol da açık) vücut günde 10 bin-25 bin ünite D Vitamini üretiyor.
D vitamini Sentezi için İdeal Güneşlenme
Uzmanlar cildinizin yaklaşık üçte birini güneşe maruz bırakmanızı öneriyor. Güneş kremi olmadan, güneş tam tepedeyken 20 dakika kadar, haftada ortalama 3 gün güneşlenmelisiniz.
(11,000 de 6 dakikada olan yanık deniz seviyesinde 25 dakikada oluşmaktadır.) Solaryum lambalarından uzak durun. Buralarda çoğu zaman yüksek UVA ışını mevcuttur. Bazı uzmanların inancına göre 15 - 30 dakikalık solaryum tüm gün güneşlenmek kadar tehlikeli.
Ciltte D vitamini sentezi hemen başlamadığı için güneşlenildikten sonra en az 1-2 saat duş alınmamalıdır. Duş alınması gerekiyorsa; sabun ve şampuan kullanmadan ılık suyla duş alınmalıdır. Bronzlaşmak için güneşlenilmemelidir. Cilt hasarına neden olan aşırı güneşlenme cildi yaşlandırır ve kansere zemin hazırlayabilir.
Ancak son yıllarda gündemde tutulan D vitamini sentezi, insanların güneşten korunmasını engelliyor. Oysa avuç içi kadar bir alanın 15-20 dakika güneşe maruz kalması, D vitamini sentezi için yeterli.
Mümkün olduğunca gölgede kalın, ve güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10:00 – 16:00 saatleri arasında güneşte kalmayın. Dışarı çıkmadan yarım saat once açıkta kalan vücut kısımlarına güneş koruyucu krem uygulayın. Kremi gözkapaklarına sürmeyin ve gözlere kaçırmamaya dikkat edin.
Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri yüksek güneşlenme süreleri ile takip eden bölgelerdir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
Ciltte yapılan D vitamini vücudun gereksinimini karşılayan temel kaynaktır. Güneşli günlerde stoklanan D vitamini depoları, genelde kışın boşalır ve eksikliği kemiklerde mineralizasyonun azalmasına neden olur bu durumda erişkinlerde osteomalasi (kemik yumuşaması) ve osteoporoz gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri