Kuzey yarım kürede 21 Haziran'la beraber güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 90°lik açı ile düşer. Yaz mevsiminin başlar. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne 90° lik açı ile gelir. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Oğlak Dönencesi'nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
21 Haziran'da güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Bu gün, Kuzey Yarımküre'de yazın, Güney Yarımküre'de de kışın başlangıcı olarak sayılır, Güney Kutup Dairesi'nde (66° 33′ G - 90° G) en az 24 saat gece yaşanır.
Türkiye'mizin koordinatları ise 36-42 Kuzey parelelleri, 26-45 doğu meridyenleridir. Türkiye Dönenceler arasında kalmadığı için, Güneş ışınları hiç bir zaman dik bir biçimde ülkemize gelmez.
21 Aralık günü güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. Bu tarihte kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır, bu tarihten sonra ise geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar.
İlgili 34 soru bulundu
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbahar aylarında ise bir saat geri alınır. 21 Aralık'tan itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder.
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
Açı ne kadar küçükse, güneş ışınlarının yayıldığı yüzey alanı o kadar büyük olur ve doğal olarak bu etki, bir noktadaki güneş ışığı yoğunluğunu azaltır. Örneğin, 45 derecelik bir geliş açısında, güneş radyasyonu yüzde 40 daha büyük bir alanı kaplar ve 90 derecelik maksimum geliş açısına göre yüzde 30 daha az yoğundur.
21 Haziran'dan sonra güneş ışınları Yengeç Dönencesinin kuzeyinde bulunan noktalara dik olarak düşer. II. Güneş ışınları yılda birer kez dönencelere dik düşerken, yılda iki kez de dönenceler arası bölgeye dik düşer.
Dünya'nın en sıcak yerleri, üzerinden Yengeç Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımlarıdır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü), Güney Yarımküre'de ise uzamaya (kış gündönümü) başlar.
Güneş ☀ ışınları yılda bir kez dönencelere (21 haziranda yengeç dönencesi 21 aralıkta oğlak dönencesi) yılda iki kez dönenceler arasındaki noktalara dik açıyla (öğle vakti) tam tepeden gelir. (Ekvatora da iki kez bir kez 23 eylül bir kez 21 martta).
İşte, en uzun gündüz hakkında bilgiler... EN UZUN GÜNDÜZ NE ZAMAN? 21 Haziran'da kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlıyor. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor.
Dönence 23° 27' kuzey ve güney enlemlerinin ismidir. Burada güneş ışınları kuzey ve güney yarım kürelerde yeryüzüne dik açı ile geldikleri son enlemdir. 2 tane dönence vardır. Kuzey yarım küredeki dönence Yengeç Dönencesi, güney yarım küredeki dönence ise oğlak dönencesi olarak isimlendirilmektedir.
📍Neden "Yengeç" ve "Oğlak" Dönencesi denmiş? ✔Güneş 21 Haziran'da Yengeç Dönencesi'ne dik gelince Yengeç Burcu, 21 Aralık'ta Oğlak Dönencesi'ne dik gelince Oğlak Burcu başlar, burçlardan dolayı bu isimler verilmiş.
yani ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yıllık ortalama sıcaklık dereceleri düşer. güneş ışınlarının geliş açısının daralmasıdır. oranla 11 kat artar ve kayıp oranı % 99'a ulaşır. arttıkça sıcaklık düşer.
Dünyanın kendi etrafındaki dönüş ekseni eğik olduğundan (23.5o) güneş ışınlarının geliş açısı yıl boyu değişiyor. Mevsimler de işte tam bu yüzden oluşuyor.
Dik açı ile gelen ışınlar, kısa yoldan fazla ışın enerjisi ile yeryüzüne erişerek fazla sıcaklık meydana getirmektedir. Eğik açı ile gelen ışınlar daha az sıcaklık meydana getirir.
Güneş ışınlarının geliş açısı artarsa havanın sıcaklığı artar, azalırsa hava soğur. Açıklama: Güneş Işınlarının gelme açısı 0-90 derece arasındadır. Gelme açısı arttığında ışınlar daha dik geleceği için sıcaklık artar, gelme açısı azaldığında ışınlar daha eğimli geleceği için sıcaklık azalır.
Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması anlamına geliyor. Bu doğa olayı 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor. Peki, 23 Eylül ekinoksu nedir? Sonbahar ekinoksunda doğada neler oluyor?
21 Mart 23 Eylül 21 Haziran 21 Aralık tarihleri neyi ifade eder? Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması durumuna verilen addır. Yılda iki defa olur. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor.
Dünya'nın hareketi yavaşlamaya başladığı zaman Kuzey yarım küre için yaz mevsimi demektir. Dünya'nın Güneş'ten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya'nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir.
21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer. 21 Haziran: Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
Bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.
21 Aralık tarihinde güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesi nedeniyle günler bu tarihten itibaren uzamaya başlar. 21 Haziran'a kadar devam eden bu süreçte gündüzler daha uzun sürer. İşte ayrıntılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri