Ay ve güneş tutulması esnasında namaz kılmak sünnettir. Güneşin ve ayın tutulmaları, küsuf ve husuf namazları denilen iki özel ibadetin vakitleridir. Yani; gece ve gündüzün nurani âyetlerinin perdelenmesiyle Allah'ın büyüklüğünü ilana sebep olduğundan, Cenab-ı Hak kullarını o vakitte bir nevi ibadete davet eder.
“Hiçbir insanın ölümüyle Güneş ve Ay tutulmaz. Bunlar Allah'ın kudretinin bir nişanesi olan ayetlerinden iki ayettir. Bu olayları gördüğünüzde namaz kılın.” Peygamberimiz (asm), Güneş tutulması esnasında Mescid'e çıkarak dört rekat, bazı rivayetlerde ise iki rekat namaz kılmıştır.
Güneş tutulması
Güneşten gelen ışık demetlerinin dünyamıza ulaşmasına Ay engel olursa, Dünya üzerinde belli bölgelerde gölge oluşur, bu gölge içerisinde kalan gözlemci için güneş tutulmuş olur. Gündüz dediğimiz aydınlık tarafın kısa bir süreliğine ışık alamaması durumudur.
Bu gök cisimlerinin, kötülüklerle mücadele etmesi, Tanrı'nın verdiği kötülüklerin anası kabul edilen karanlığı kovan ışığı getirmesi, bereketi getirmesi, huzuru temin etmesi gibi özelliklerinden dolayı kutsal kabul edilmişlerdir.
Gözlem. Çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir. Retina acıya duyarlı olmadığından, bu hasarın oluşma hissi algılanmaz.
İlgili 25 soru bulundu
Tutulmanın yaşandığı sırada Güneş'e bakmak tutulma körlüğü adı verilen geçici ya da kalıcı bulanık görmeye ve gözde kör noktaların oluşmasına neden olabilir. 25 Ekim 2022 tarihinde yaşanacak güneş tutulması gibi parçalı güneş tutulmalarında Güneş'in bir kısmı kapandığı için yoğun ışık gelmeye devam edecek.
Güneş tutulmasında dışarı çıkılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak çıplak bir gözle güneşe ve gökyüzüne bakmak, gözün zararlı ışınlarla doğrudan temasına neden olacağı için retinada olumsuz bir etkiye sebebiyet verebilecektir.
Güneş ve ay tutulması gerçekleştiği zaman Allah'a karşı ibadette olmamızı buyuran Peygamberimiz (SAV)'in bu konuda sahih hadisleri vardır.
Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin.” (Buhari, Küsuf, 1, 15).
Bunları (güneş veya ayın tutulduğunu) gördüğünüz zaman Allah'ı zikredin, tekbir getirin, namaz kılın ve sadaka verin...” Bunun yanı sıra Allah'ı bolca zikretmek, günahların bağışlanmasını dilemek, tekbir getirmek ve sadaka vermek Hz. Peygamber'in tavsiyeleri arasında yer alır.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
Uzmanlar güneş tutulması sırasında güneşe özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözle asla bakılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.
UG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık ise Güneş Tutulması'na kesinlikle çıplak gözle bakılmaması gerektiğini söyledi. Özışık, “Çünkü Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si kapanacak ve geri kalan ışık göz için doğrudan zararlı.
Ancak tutulma zamanlarında, aksi takdirde Güneş'e çıplak gözle bakmayacak kişiler bile tutulmanın çekimine kapılarak Güneş'e bakabilirler ve bu, tutulma körlüğü adı verilen, geçici ve hatta kalıcı bulanık görmeye ve gözde kör noktaların oluşmasına neden olan, tehlikeli bir göz hasarı ile sonuçlanabilir.
"Sübhânallâhi ve'l-hamdü liltâhi ve lâ ilâhe illâhü vallâ- hü ekber Li havle ve lâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l-azîm."denir. Ayrıca bu esnâda dua edilir, tekbir getirilir, Allah'tan af dilenir, sadaka verilir ve Allah'a sığınılır.
Sure (Yâsîn Suresi), 37. Ayet.
Bilim adamları, bugünkü tam güneş tutulması sırasında akıllı telefonlardan selfie çekilmemesi uyarısında bulundu. Tam bu anda çekilecek selfielerin körlük riskini de beraberinde getirebileceği belirtildi.
Güneş tutulduğu zaman ezansız ve kametsiz olarak cemaatle iki rekât namaz kılınır. Ve her rekâtta imam fazla miktarda kıraatte bulunur. Bu kırâeti İmam Azam'a göre gizlice, İmameyn'e göre ise cehren yapar. Namazdan sonra da Güneş açılıncaya kadar kıbleye doğru ayakta ve insanlara karşı oturarak dua eder.
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
Neredeyse her iki yılda bir, dünya'nın bir köşesinde tam bir güneş tutulması gerçekleşiyor. Türkiye'de en son tam tutulma 1999'da gerçekleşmişti. Eğer The Washington Post'un aracına bakacak olursak, Türkiye'den izlenebilecek olan bir sonraki tam tutulma, 21 Nisan 2088'de gerçekleşecek.
Tutulmanın Türkiye'de gözlemlenebileceği en iyi yer ülkemizin kuzeydoğusu. Burada, güneşin yaklaşık yüzde 60'ı örtülecek. Ülkemizin güneybatısındaysa bu oran yüzde 30 civarında olacak."
2023 GÜNEŞ TUTULMASI TARİHLERİ
2023 yılı güneş tutulması ilk olarak 20 Nisan 2023'te gerçekleşti. İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te yaşanacak.
Tutulma sırasında ışık şiddeti azaldığı için güneşe direk olarak bakabilmek mümkündür. Ancak direk olarak güneşe bakmak, gözün ultraviyole ışınlara maruz kalmasına neden olur. Bu ışınlar, insan gözündeki sarı benek olarak adlandırılan 'makula'daki fovea bölgesinde yanıklara yol açar.
GÜNEŞ TUTULMASININ BURÇLARA ETKİSİ...
Akrep burcunun ilk derecelerinde gezegen yerleşimleri olanlar bu tutulmadan en fazla etki alacak. Öte yandan Boğa, Aslan ve Kova gibi diğer sabit burçlar da etki altında olacaklar.
Güneş tutulmasını en güvenli izlenme yöntemi, projeksiyondur. Bu yöntem, Güneş görüntüsünün, dürbün, teleskop ya da dip kısmında yaklaşık 1 mm çapında bir delik açılmış bir karton kutu kullanılarak beyaz bir kağıda düşürülmesi ile gerçekleştirilebilir. Güneş'in bu şekilde yansıtılmış görüntüsü güvenle izlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri