Yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan 2023 Perşembe günü saat 07.12'de gerçekleşecek, Avustralya, Güneydoğu Asya, Hint ve Pasifik okyanusundan izlenebilecek, ülkemizden izlenemeyecek.
Tutulmanın Türkiye'de gözlemlenebileceği en iyi yer ülkemizin kuzeydoğusu. Burada, güneşin yaklaşık yüzde 60'ı örtülecek. Ülkemizin güneybatısındaysa bu oran yüzde 30 civarında olacak."
Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den gözlenebilecek. Havanın açık olması durumunda Türkiye'den de izlenecek. HANGİ ŞEHİRLERDEN İZLENEBİLECEK? Türkiye'den ışığın olmadığı, şehir merkezlerinden uzak yerlerde izlenebilir.
2023 yılında beklenen Güneş tutulmaları Türkiye'den maalesef tam olarak gözlemlenemeyecek. Türkiye'den bu tutulma kısmi olarak görülebilecek. Güneş tutulması, Türkiye saati ile 20 Nisan 2023'te ve 14 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde gerçekleşecek olup tutulmanın en yoğun olduğu saatler 10:51-11:09 arasında olacak.
Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den gözlenebilecek. Tutulmanın Rusya'dan görülecekği maksimum noktada, Güneş'in tam olarak yüzde 82'si Ay tarafından tutulacak. Avrupa'da ise yüzde 15-30 oranında kısmı görünecek.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye saatiyle 15.05'e kadar sürecek Güneş tutulması 12.40'ta başladı. Bugün gerçekleşen ve 'parçalı tutulma' niteliğinde olana tutulma, Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından izlenebiliyor. 3 saat sürecek olan tutulma TÜBİTAK'tan canlı yayımlanıyor.
Parçalı tutulma, Afrika, Asya, Avrupa ve Birleşik Krallık'ta Guernsey'de kuzey yarımkürede görülebilecek ve en uç noktasında kuzey kutbu ve Rusya'da olacak. Güneş tutulması Türkiye'den de görülebilecek.
Özel Güneş Gözleri Kullanılır
Güneş tutulması, 20 Nisan 2023'te ve 14 Ekim 2023'te gerçekleşecek; özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerinde gözlemlenebilir. Bu bölgelerde, Güneş tutulması tam veya kısmi olarak gözlemlenebilir.
Yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan 2023 Perşembe günü saat 07.12'de gerçekleşecek, Avustralya, Güneydoğu Asya, Hint ve Pasifik okyanusundan izlenebilecek, ülkemizden izlenemeyecek.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
HİBRİT GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖZÜKECEK Mİ? Dünyanın her yerinden farklı açılarla görülen Güneş tutulması ne yazık ki ülkemizden görülemeyecek.
GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ? Parçalı Tutulma; Amerika Kıtası, Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus'ta izlenecek. Halkalı Tutulma; Brezilya, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, Belize, Meksika'nın doğu ucu, Amerika Birleşik Devletleri'nde izlenecek, ülkemizden ise izlenemeyecektir.
Güneş tutulması ilk olarak 12:33'de Çanakkale'de görülecek. Daha sonra İstanbul, Bursa, İzmir'den görülecek. Ankara'da Güneş tutulması saat 12:40'ta başlayacak. Erzurumda 12:49, Gaziantepte 1250 ve Hakkari'de 12:57'de Güneş tutulması gözlemlenebilecek.
2023 yılı gök olayları takvimine göre bu yılın güneş tutulması tarihleri belli oldu. Buna göre; 2023 yılı güneş tutulması 20 Nisan 2023'te gerçekleşti. İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te yaşanacak.
HATAY. Ay'ın Güneş ve Dünya'nın arasına girmesiyle oluşan doğa olayı parçalı güneş tutulması, Hatay'da gözlemlendi.
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
Bu yılın en önemli gök olaylarından birisi olan yılın ilk güneş tutulması, 20 Nisan 2023 Perşembe günü meydana gelecek. 29 derece Koç burcunda gerçekleşecek olan Güneş tutulması, saat 06.13'te başlayacak. Bazı kaynaklarda ise saat 07.12'de başlayacağı söylenen güneş tutulması, ülkemizden görülemeyecek.
Hakan Kırkoğlu D.F.Astrol S - ISAR CAP - 14 Ekim Güneş Tutulması ve Türkiye. 14 Ekim'de yeniayla birlikte kısmi Güneş Tutulması meydana gelmekte. Tutulma Terazi burcunun 21 06 derecesinde gerçekleşecek.
Terazi burcunun 21 derece, 07 dk'sında gerçekleşecek olan Güneş tutulmasına Chiron, Eris ve kuzey ile karşıt açıda olacak.
Güneş tutulmasını en güvenli izlenme yöntemi, projeksiyondur. Bu yöntem, Güneş görüntüsünün, dürbün, teleskop ya da dip kısmında yaklaşık 1 mm çapında bir delik açılmış bir karton kutu kullanılarak beyaz bir kağıda düşürülmesi ile gerçekleştirilebilir. Güneş'in bu şekilde yansıtılmış görüntüsü güvenle izlenebilir.
GÜNEŞ TUTULMASI NEYLE, HANGİ GÖZLÜKLE İZLENİR? Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır.
Neredeyse her iki yılda bir, dünya'nın bir köşesinde tam bir güneş tutulması gerçekleşiyor. Türkiye'de en son tam tutulma 1999'da gerçekleşmişti. Eğer The Washington Post'un aracına bakacak olursak, Türkiye'den izlenebilecek olan bir sonraki tam tutulma, 21 Nisan 2088'de gerçekleşecek.
Güneş tutulması sırasında güneşe bakmak bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi gözün üzerindeki "sarı benek" olarak bilinen bölgelerde yanıklara yol açıyor. Güneş'ten dünyamıza gelen utraviyole ışınları da bu bölgelerde kısa süreli su toplanmalarına yol açıyor.
Güneş tutulması, saat 12.40 - 15.05 arasında meydana gelecek ve Türkiye'nin birçok şehrinde güneşin yüzde 50'si ay tarafından örtünecek şekilde görülecek. Türkiye'den gözlenebilecek bir sonraki güneş tutulması 2 Ağustos 2027 tarihinde parçalı tutulma olarak gerçekleşecek ve güneşin yaklaşık %80'i örtülecek.
Bu şekilde ayın gölgesi dünyaya yansır ve heryer karanlık olur. Parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek. Tutulma, Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak; Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si, Ay tarafından örtülecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri