Kolanın kafeinli olmasının yanında gazlı da olması hamilelik döneminde bir risk oluşturur. Dolayısıyla uzmanlar hamilelik döneminde kola içilmesini kesinlikle tavsiye etmezler.
Bebeğin gelişimi ve sağlığı için de, asitli içeceklerden uzak durmak önemlidir. Çünkü içerisinde ciddi bir şeker oranı ve zararlı gazlar bulundurur. Yetişkin bireylere bile zarar verebilecek olan asitli içecekler, bu yüzden bebek emziren anneler tarafından asla kullanılmamalıdır.
Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
İçerisinde karbondioksit barındıran bu içecekler, kandaki karbondioksiti artmasına ve kanda bulunan oksijen oranının düşmesine neden olur. Anne ve bebeğin aynı kanı paylaştığı gebelik döneminde; annenin bu içecekleri çok fazla miktarda tüketmesi, bebeğin beynine giden oksijen oranının düşmesine neden olabilir.
Hangi içeceklerden uzak durmalı ? Özellikle alkol ve kafein içeren içeceklerden ,suni tatlandırıcı içeren içececeklerden uzak durulmalıdır. Hazır meyve suları içmeyin.
İlgili 18 soru bulundu
Süt ve Süt Ürünlerinin Tüketimi Oldukça Önemli
Hamilelikte beslenme süreci günlük bir düzen gerektirir. Her gün en az 1 bardak süt, bir kase yoğurt ve peynir muhakkak tüketilmelidir. Yumurta protein açısından oldukça zengin bir gıda olduğundan haftanın en az 3 günü muhakkak beslenme ritüeline eklenmelidir.
Bazen kadınlar normalde yemedikleri ya da içmedikleri besinlere de aş erebilirler. Bunlar kola gibi kafeinli içecekler de olabilir. Kolanın kafeinli olmasının yanında gazlı da olması hamilelik döneminde bir risk oluşturur. Dolayısıyla uzmanlar hamilelik döneminde kola içilmesini kesinlikle tavsiye etmezler.
Hamilelik döneminde gün içerisinde bir veya iki bardak maden suyu tüketilmektedir. Fakat tüketilecek olan ürün içerisinde aroma ya da tatlandırıcı gibi katkı bileşenlerinin olmaması gereklidir. Gebelikte maden suyu tüketmek; ne bebeğe ne de anneye zarar vermez.
Hamilelik boyunca doktor onayından sonra ağız ve diş sağlığını korumak adına maden suyu tüketebilirsiniz. Bebeğin anne karnında daha rahat hareket etmesi için maden suyunu içmeniz önerilir.
Maden suyu hazmı kolaylaştıran sülfat adındaki bir madde içerir. Sülfatlar pankreastan sindirimde kullanılan enzimlerin salınımını uyararak sindirime yardım eder. Hamilelikte hazımsızlık sorunu yaşayanlarda bu sorunun çözümünde maden suları yardımcı olabilir.
Ananas. Ananas süper sağlıklı bir meyve olmasına rağmen, hamile kadınlardan uzak tutulmalıdır. Serviksin yumuşamasına neden olarak erken doğumu uyarabilecek zengin miktarda bromelain enzimi içerir.
Gebelik esnasında dondurma yemek abartılmadan yenildiği takdirde zarar yaratmaz. Gereğinden fazla tüketim ise anne adayında aşırı kilo olarak geri dönüş yapar. Aynı şekilde dondurma bebek için de zararlı bir durum teşkil etmez. Genelde dondurma tüketiminin haftada 1-2 defa olması önerilir.
Biraz tuz, limon ve maden suyu sayesinde mide bulantısından kurtulabilirsiniz. Özellikle de hamilelik döneminde churchill çok sık tüketilmektedir. Gebelik sürecinde ölçülü olacak şekilde, genel yolculuk öncesinde de tedbir almak için tüketilen churchill mide asitlerini dengeler ve bulantıyı önler.
magnezyum, demir, kalsiyum ve bakır gibi minerallerce. zengin harika bir sebzedir. 🔴Şalgam lif açısından zengin içeriği sayesinde. gebelikte kabız olmanızı önler.
Hamileliğin bir başka önemli sorunu da ödemdir. Limonlu su ödemin atılmasına da yardımcı olur. Özellikle el ve ayak şişkinlikleri bu sayede rahatlatılabilir. Limonlu böbrek fonksiyonlarının da doğru çalışmasını sağlayarak gebeliğin sağlıklı geçmesine yardımcı olur.
Günde 1 adet maden suyu bebekte gaz yapmaz. Daha fazla alınacak maden suyu ise anne ve bebekte gaz sorununa neden olabilir. Bu nedenle yoğun şekilde maden suyu tüketiminden kaçınılmalıdır.
Hamileliğin 13. haftası olan ikinci trimestrde kalsiyum zengini süt, yoğurt ve peynirin yanı sıra yenilecek meyve ve sebzelere de dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, bu dönemde portakal tüketmemesini, portakal yerine elma ya da armut tüketmesini öneriyor.
Enerji içecekleri kimlere önerilmez? Yüksek kafein içeren enerji içecekleri aşırı kafein tüketimi önerilmeyen gebe ve emziklilere, adolesan ve çocuklara, yaşlılara, diyabetiklere, metabolik hastalığı, böbrek yetmezliği, kalp ve tansiyon rahatsızlığı olanlara yüksek kan basıncı ile ilişkilendirildiği için önerilmez.
Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme. suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak. çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Hamburger, lahmacun, pizza, döner ve börek gibi besinler hamile biri için çok yağlı yemek çeşidi olduğundan çok fazla tüketimi zararlıdır. Fast food besinler gebe biri için oldukça dikkat çeker ancak doktor kontrolünde yenilir mi diye kontrol edilmeli ve hem anne adayının sağlığı hem de bebek sağlığı için önemlidir.
Hamilelikte önerilen yatış pozisyonu sola doğru olan pozisyondur. Bunun nedeni vücudun ortasının hafif sağından büyük toplardamarın geçmesidir. Eğer sağa doğru yatılırsa rahim bu toplardamara bası yapar ve böylece kalbe dönen kan miktarında azalma olabilir.
Pastörize edilmemiş süt, kabuklu deniz ürünleri, suşi gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Doğal olmayan beslenme: Hamilelik sürecinde mümkün olduğu ölçüde doğal beslenmeye özen gösterilmelidir. Mevsimine göre meyve-sebze tercih edilmeli ya da endüstriyel ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri