Ortalama güneş zamanı 12 saatlik ortalama Güneş'in saat açısıdır.
Dünya ve diğer gezegenlerin aksine kendi etrafında ters yöne (doğudan batıya) doğru döner. Uranüs'ün bir günü 17 saatten biraz fazladır. Tam olarak 17 saat 14 dakika sürer. Bir yılı ise Dünya'nın 84 yılına eşittir.Uranüs'ün bilinen 27 uydusu vardır.1781'de William Herschel tarafından Büyük Britanya'da keşfedilmiştir.
Güneş sistemindeki en uzun gün Venüs'te yaşanır. Kendi ekseni etrafındaki bir turunu 243 Dünya gününde tamamlar. Güneş etrafındaki bir turunu ise 225 Dünya gününde tamamlayan Venüs'ün bir günü bir yılından daha uzun sürer.
Bu yüzden bir gün Merkür'de daha uzun sürer. Merkür'ün bir günü Dünya'nın yaklaşık 59 gününe eşittir.
Dünya 1 yıl = 365 gün. Mars 1 yıl= 686 gün. Jüpiter 1 yıl = 4333 gün. Satürn 1 yıl = 10.755 gün.
İlgili 24 soru bulundu
Yani Venüs kendi ekseni etrafında bir tam turunu tamamlamadan Güneş etrafındaki bir turunu tamamlar. Venüs'ün bir yılı 225 Dünya gününe eşit iken, bir günü 243 Dünya günüdür. 243 gün Venüs'ün kendi ekseni etrafında 360 derecelik tam bir dönüş yapması için geçen süredir. Buna yıldızıl gün denir.
Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Yoğun bir atmosferi vardır.Satürn halkaları ile meşhurdur. Bu gezegen aralarında boşluklar olan 7 tane halkaya sahiptir.Satürn'de 1 gün, 10.7 saat sürer. 1 Satürn yılı, 29 Dünya yılına eşittir.
Neptün'ün kendi etrafındaki 1 turu (1 Neptün Günü) yaklaşık olarak 16 Dünya saati sürmektedir. 1 Neptün yılı ise yaklaşık 165 Dünya yılına (60.190 Dünya gününe) tekabül etmektedir.
Plüton'da gün uzunluğu 6 Dünya gününe, yani 153 saate eşittir.
Plüton'da gün dönümlerinde yüzeyin dörtte biri aydınlıkken kalan kısım karanlıktır; dörtte üçü aydınlıkken ise dörtte biri karanlıktır. Gezegendeki bir yıl 248,3 Dünya yılına karşılık gelir, yani Plüton'un Güneş'in etrafındaki dönüşü yaklaşık 248 Dünya yılı sürer.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Venüs gezegeni 465 derecelik yüzey sıcaklığı, 2 km okyanus suyuna denk 90 atmosfer basıncı ve sülfürik asit yağmurlarıyla kesinlikle bugün hayata elverişli değil.
Jüpiter'in ayrıca halkaları vardır fakat gözle görülemeyecek kadar solgundur. Jüpiter'in bir günü 10 saat sürmektedir ve Jüpiter'in bir yılı yaklaşık olarak 12 Dünya yılına eşittir.
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir.
Uranüs aşırı derece soğuk olmakla birlikte Güneş sistemindeki en soğuk gök cismi değildir.
Graham, NASA'nın Youtube kanalındaki kısa bir videoda, Mars'ta yaşamın geçmişte var olmuş olabileceğini, ancak gezegenin mevcut durumunun herhangi bir canlı organizma için neredeyse hiç şans bırakmadığını açıkladı.
20 Ağustos 1977'de fırlatılan Voyager 2, 5 Haziran 1989'da Neptün'ü gözlemlemeye başladı ancak 25 Ağustos 1989'da gezegene en yakın noktasına ulaştı. Yani görev uçuş süresi kabaca 12 yıl 5 gündü.
Mars'ta henüz sıvı hâlde su bulunamadı. Yüzeyde sıvı suyun olmadığından neredeyse eminiz.
JÜPİTER'DE YAŞAM İHTİMALİ
Güneş sisteminin en büyük gezegeninde yaşam mümkün demek için henüz erken. Ancak gezegenin bulutlarında yeterli su aktivitesi ve doğru atmosfer koşullarının olduğu belirtiliyor.
Neptün şimdiye kadar sadece Voyager 2 tarafından ziyaret edildi.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Jupiter'de saat 12:00 21 Kasım Salı iken Türkiye'de 20:00 dur. Jupiter Türkiye'nin 8 saat gerisindedir.
Satürn, etrafında yaşam olabilecek tek gezegen değil; amonyağın varlığı bazı araştırmacıların Venüs'ün de kendi kükürtlü atmosferinde "gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen" uzaylı yaşamına sahip olabileceğini öne sürmesine yol açıyor.
Gezegen halkası, gezegenlerin çevresinde bulunan halka biçimli katman. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün halkaları olan gezegenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri