Taze balık seçimi yaparken ilk olarak balıkların gözlerine ve pullarına dikkat edilmesi gerekir. Balık tazeliği nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı balığın gözlerinde ve pullarındadır. İkinci adım ise balığın dik bir şekilde durmasıdır. Dik durmayan balıkların bayat olma olasılığı yüksektir.
Balığın tazeliğini anlamanız için parmağınızı etine bastırmanız gerekir. Parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa balık hala tazedir. Bayat balığa parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur aynı kalır, düzelmez.
Bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur. Pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir. Bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanıldığı görülür. Bayat balık keskin bir kokuya sahiptir.
Fiziksel metotla tazelik kontrolü
Balığın ölümünden itibaren kokuşmanın sonuna kadar balık vücudu sürekli ve dengeli bir şekilde sertlik kaybederek yumuşar. Bu değişimden yararlanılarak tazelik kontrolü yapılır.
İlgili 33 soru bulundu
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Balığı kağıt havluyla iyice kurulayın. Balıkları, aralarına kağıt havlu yerleştirerek Koroplast Büyük Boy Kilitli Poşetin içine koyun. Havasını alarak kapatın. Buzdolabının serin bölgesinde saklayın.
Balık zehirlenmesi de öteki besin zehirlenmeleri gibi mide bulantısı, kusma, ateşlenme, kramp ağrısı ve baygınlık gibi semptomlar ile kendini belli eder. Balık zehirlenmesi gerçekleştiğinde ani bir şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Balık zehirlenmesi, balık tüketiminden sonra oluşan bir zehirlenme çeşididir.
Zehirlenmenin ardından zehirli gıdayı vücuttan atmak gerekmektedir. Bu yüzden kusmak için kişi kendini zorlayabilir ve bu şekilde ilk adımda toksinler vücutta atılabilir. Ardından limonlu su ve su tüketimi arttırılır. Zehirlenme ile birlikte hastaneye başvurulara mide yıkaması yapılabilir ya da serum verilebilir.
Taze bir balıkta pullar deriye oldukça bağlıdır. Eğer elinizle pullara dokunduğunuzda dökülme meydana geliyorsa bu balık taze değildir. Parlak ve yapışık pullu balıklar tazedir. Balık alırken bu detaya dikkat edebilirsiniz.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze diyerek satılan balıkların, yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar ne kadar beklediklerini bilemezsiniz.
Gözü canlı ve dışa doğru bombeli olmalı.Pullarına dokunun: Pulları canlı ve parlak olmalı. Pulları dokunulduğunda düşmemeli. Yer çekimine karşı tutun: Balığı elinizle kaldırdığınızda kuyruğu sarkmadan dik bir şekilde duruyorsa, o balık tazedir.
Yanlış: Aslında taze balığın normalde hiç kokusu olmaz veya çok az deniz! kokar. Eğer balık gibi kokuyorsa veya buzdolabını her açtığınızda dışarı balık kokusu çıkıyorsa o balık bayat demektir. Bilindiği gibi taze balığın gözleri cam gibi berrak (donuk değil) ve derisi diridir (parmakla dokunarak anlaşılabilir.).
Donmuş balık herhangi bir renk kaybı olmadan, balığın tümümde buz kristalleri olmamalıdır. Eğer buz kristalleri varsa balık uzun süreden beri dondurulmuş olduğu anlaşılmalıdır. Paketlerin içinde hiçbir sıvı, donmuşluk belirtisi olmamalıdır. Filetolar ve bonfileler, pirzolalar, paketinde donmuş olmalıdır.
*Taze balığın pulları pürüzsüz ve parlak, sıkı olmalıdır.Karnında şişkinlik olmamalı, kuyruk ve yüzgeçleri kuru, yapışık olmamalıdır. Şeffaf bir sıvı ile kaplıdır fakat çok yapış yapış olmaz. *Kaliteli balığın solungaçları parlak kırmızı renk olur, beyazımsı olmamalıdır.
Balık piştikten sonra en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır. Lakin yine taze ve bayat balığın farkına dikkat çekiyor uzmanlar.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir. Az yağlı ve az tuzlu gıdalar ile birkaç gün geçirip eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
Ekim: Balık sezonunun en canlı olduğu aylardan biridir. Palamutun en lezzetli dönemidir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, orfoz, trança da çok lezzetlidir. Kasım: Palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın balıkları lezzetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri