Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldız. Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geriye kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur.
Güneş'in 4.6 milyar yaşında olduğunu iyi bir kesinlikle biliyoruz, 3.8 olduğunu düşünen yok. Güneş sisteminin 4.5 milyar yıl yaşlarında olduğu birçok yöntemle doğrulandı.
Şu anki yaşı yaklaşık 4.6 milyar yıl olmasına rağmen, ancak en az bir o kadar daha ömrü vardır. Çapı 1.4 milyon km ile aslında dev bir plazma küre olan Güneş bizden ortalama 150 milyon km uzaklıkta bulunur.
5 ila 7 milyar yıl içinde güneşimiz ömrünün sonuna ulaşacak. Güneş'in yaşam kaynağı olan hidrojen son bulacak.
Uzmanlara göre güneş, tahmini 4,6 milyar yaşındadır. 4,6 milyar yıldır enerjiye sahip olan güneş, günümüzden 5 - 10 milyar sonra ölecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
Derinleşen ve pek çok etkene bağlı ilerleyen araştırmalar sonucunda ise NASA, en muhtemel yok olma sebebi ve tarihini açıkladı. NASA tarafından yapılan çalışmalara göre, dünyanın yok olma sebebi daha öncesinde herhangi bir farklı durum çıkmadığı takdirde, bunan tam 1 milyar yıl sonra olacak.
Bilim adamları Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in aynı zamanda en yaşlısı olduğunu tespit etti.
Güneş aniden patlasaydı, tüm güneş sistemi yok olurdu. Yine de endişelenmenize gerek yok. Çünkü sadece güneşimizin on katı büyüklüğünde veya daha büyük yıldızlar bu şekilde patlar. Bizim güneşimiz ömrünü farklı bir şekilde sonlandıracak.
Bütün bunların sonunda ise Dünya'daki yaşam son bulacaktır. Dünya'nın mevcut yörüngesinin genişlemesi ile 7 milyar yıldan biraz daha uzun bir süre sonra gezegenin Güneş tarafından yok edilmesi de olasılıklar arasında yer alıyor.
Evren'in yaşı, Büyük Patlama'dan günümüze dek geçen zamandır. Şu anki teori ve gözlemler, Evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar arası olduğunu önermektedir. Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir.
Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya'nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir.
Yıldızların çoğu 1 milyar ile 10 milyar yıl arasında yaşa sahiptir. Bazı yıldızlar gözlemlenen evrenin yaşı olan 13,7 milyar yaşına yakındır. Yıldız ne kadar büyük olursa yaşam süresi de o kadar kısa olur çünkü büyük yıldızların çekirdeklerinde daha büyük olan basınç hidrojenin daha hızlı yanmasına neden olur.
Güneş cildi erken yaşlandırır. Foto yaşlanma olarak adlandırılan bu durum, cilt kanserine de yol açabilir. Zararlı UV ışınlarına maruz kalma nedeniyle uzun süre foto hasar meydana gelir. UV radyasyonu ciltteki kollajen liflerini etkiler.
En yaygın olarak kabul edilen yöntem, Güneş'in yaşını Güneş'in kimyasal bileşimini ve özelliklerini analiz ederek tahmin etmektir. Güneş'in yaşı, özellikle Güneş'in içindeki nükleer füzyon süreçleri yoluyla üretilen enerjinin miktarına bağlıdır.
Güneş ismi son zamanlarda birçok kişi tarafından tercih edilmekte olan unisex bir ismidir. Ancak genel olarak kız çocuklarına verilmektedir.
Güneş ismi Kuran'da geçmez. Kuran'da güneş ile aynı anlama gelen Şems sözcüğü yer almaktadır.
Güneş isi Türkçe kökenli bir isim olmakla birlikte gezegenlere ışık ve ısı veren büyük gök cismi anlamına gelmektedir. Güneş İsminin Anlamı Nedir? Güneş Ne Demek? Türkiye'de Güneş ismine sahip kişi sayısı yaklaşık 250 binden fazladır.
Diğer adı kainat olan evren, aslında uzay boşluğunda yer alan her şeye verilen isimmiş. Evrendeki gezegen sayısını bilim insanları bile bilmiyor desek ne dersin? Bunun kesin bir cevabı yokmuş. Tahminlere göre 300 ile 500 milyar arasında bir rakam söyleniyor.
Uluslararası Astronomi Birliği'nin tanımına göre Güneş sisteminde sekiz gezegen bulunmaktadır. Güneş'e olan uzaklıklarına göre sıralandığında Merkür, Venüs, Dünya ve Mars olmak üzere dört karasal ve onların ardından Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere dört dev gezegen bulunmaktadır.
Dev Dünya veya süper Dünya, astronomide Dünya'dan daha fazla kütleye sahip, fakat Güneş Sistemi'nin buz devleri olan Uranüs ve Neptün'den çok daha az kütleye sahip olan bir tür ötegezegendir. Bu terim yalnızca gezegenin kütlesine işaret eder ve yüzey koşulları ya da yaşanabilirlik konusunda bir şey ima etmez.
Bilim insanları, dünyanın küresel çöküşü durumunda sığınabilecek en güvenli ülkeleri belirledi. Bu ülkeler arasında, Yeni Zelanda, İzlanda, İngiltere ve İrlanda ile Avustralya'nın Tazmanya eyaleti yer alıyor.
"Yeryüzünün bittiği nokta" olarak kabul edilen Nullarbor Uçurumları, Avustralya'nın güneyinde bulunuyor. Latincede, ağaçsız anlamına gelen Nullarbor, yaklaşık 200.000 km² lik bir alan kapsadığı söyleniyor.
İsrafil, elindeki Sûr'a birinci defa üfürünce dağlar parça parça olacak, denizler birbirine girecek, yıldızlar yerlere dökülecek, tüm canlılar ölecek ve kıyamet kopacaktır. İnanışa göre ölüler kıyametin koptuğunu başlarının mezarlarına çarpması ile anlayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri