Elma çekirdekleri sindirim sularına karşı dirençli olduğu için sindirim sırasında kırılmaları ve çözümleri zorlaşır. Elma tüketirken elma çekirdeklerini yutmamaya özen göstermelisiniz.
Oldukça faydalı olan elmanın çekirdeği asla yenilmemelidir. Çünkü elma çekirdeği asla yenilmemelidir. Bunun yanı sıra elma çekirdeğinden cilt bakım jeli de yapılabilir.
Elma,kiraz, erik, armut ve kayısının çekirdeğinde siyanojenik asit denilen bir tür zehirli asit bulunur. Az miktarlarda tüketildiğinde zarar vermeyen bu madde yüksek miktarlarda alınırsa sizi öldürebilecek potansiyele sahiptir. Bu çekirdekleri yutmak bile zararlıyken çiğnemek çok daha kötü sonuçlara yol açabilir.
Toksik olabilen bileşik amigdalin içerirler. Amygdalin, elma çekirdeğinin kimyasal savunmasının bir parçasını oluşturur ve kendi başına zararlı olmasa da çiğnendiğinde veya hasar gördüğünde hidrojen siyanüre dönüşebilir. Siyanür, yeterince tüketilirse oldukça tehlikeli hatta ölümcül olabilen bir şeydir.
Elma çekirdeğindeki zehirli etkinin ana kaynağı amigdalin molekülü. Amigdalinin tehlikesiyse onu içeren bir madde yedikten sonra sindirim enzimleriyle karışmasıyla ortaya çıkıyor. Amigdalin midemizde yerini aldıktan sonra yarattığı etkiyle siyanür salınımına sebep oluyor.
İlgili 17 soru bulundu
Yenildiğinde yanma hissi veren potasyum siyanürün tadı, keskin ve acı olarak tanımlanmıştır.
Elma çekirdeği: 18 adet elma yemek sizi öldürmez ama bu 18 elmanın çekirdeğini yerseniz, elma çekirdeğindeki siyanür sizi öldürür. Çikolata: Çikolata içeriğinde az da olsa teobromin bulundurur.
Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
Limon çekirdeği güçlü antibakteriyel özelliğe sahip olması nedeniyle tüketilmesi durumunda idrar yollarını temizleyerek idrar yolu enfeksiyonunu giderir. Geçmeyen idrar yolu enfeksiyonlarıyla da savaşabilir. Zehirli bitki ve hayvanların vücut üzerindeki etkilerini giderir.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Prof.Dr.Erkan Topuz on Instagram: “🔎Elma çekirdeğinin içerisinde %0.6 oranında siyanür bulunur.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor. Ülser ve gastrit gibi mide problemlerine iyi geliyor. Basur ve prostatı engelliyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltıyor.
Yemek borusu ve midede yanmalara yol açan kayısı çekirdeği mideden bağırsaklara geçerek alkali ortamda 10 dakika içinde çözünür.
Meyve tüketirken çekirdeklerini yutmamaya dikkat edin. Meyve çekirdeklerinde siyanür bileşiği açığa çıkaran 'amigdalin' maddesi olabileceğini belirten uzmanlar, çekirdeklerin zehirleyici ve ani ölümlere neden olabileceğini söylüyor. Meyve tüketirken çekirdeklerine dikkat edin.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz.
Birçok meyvenin olduğu gibi limonun da kabuğu genelde kullanılmaz ve ziyan edilir. Ancak limonun kabuğu da en az kendisi kadar faydalıdır. Limon kabuğu, limonun kendisinden daha fazla C vitamini içermesinin yanında kalsiyum, potasyum ve yüksek oranda lif içerir.
- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.
Bir elma çekirdeği 1 gramdan daha hafif, 0,7 gram kadar. Bir çekirdeğin siyanür ortaya çıkarmak için sahip olduğu potansiyel de çekirdeğin ağırlığına eşit.
Elmadaki vitaminden en iyi şekilde yararlanmak için elma çiğ olarak, kabuklu veya kabuğu soyulduktan hemen sonra tüketilmeli çünkü C vitamini havadaki ısı ve oksijenin etkisine karşı hassastır. Elma; potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir gibi mineraller içermektedir.
Çekirdekten yetişen fideleri aşılamanıza gerek yok. Bu şekilde yetişen ağaçların meyve vermeyeceği, verse de yenilmeyeceği vs gibi cümleler gerçeği yansıtmadığı gibi, tamamen yanlıştır. Çekirdekten yetişen fideler çok daha sağlıklı, hastalıklara karşı dirençli, sizden hiçbir şey istemeyen ve çok üretken olacaklardır.
Kiraz, badem, kayısı, şeftali ve erik çekirdekleri, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi bitkiler siyanürlü bileşikleri, otçul hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak doğal bir şekilde üretmektedir.
Kiraz Çekirdeği Ne İşe Yarar? Üşüdüğünüz anlarda kiraz çekirdeği ısıtıcı görevi üstlenerek, vücut sıcaklığınızı dengeler. Sıcak tutma özelliğinin yanında kiraz çekirdeği aynı zamanda ödem attırır. Bebeklere de iyi gelen kiraz çekirdeği gaz sancısı gidermek için kullanılacak bir yöntem olacaktır.
Siyanür, doğal yollarla oluşan, pek çok bitkide bulunan ve 2000 yıl boyunca nükleer silahların kullanılmadığı savaşlarda zehirleyici olarak kullanılan bir kimyasaldır. Gaz halinde solunması, katı halde yutulması veya topikal maruz kalmayla absorbe edilmesi son derece öldürücü bir etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri