Euzu besmele “Euzubillahimişeşşeytanirracim ya da Bismillahirrarhmanirrahim” diyerek çekilir. Her işe başlarken, Kur-an ayetleri- sureleri okurken çekilir. Şeytanın şerrinden Tanrı'ya sığındığını ifade eder. Kur-an ayetleri ve namaz surelerine de besmele ile başlanmaktadır.
Sünnet olduğu yerler: Namazda her rekâtta Fatiha'dan önce, gusletmeye ve abdest almaya, yiyip içmeye, mektup yazmaya ve her faydalı işe başlarken Besmele çekmek sünnettir. Namaz dışında, Fatiha'dan başka bir sure okumaya başlarken de Besmele çekmek sünnettir.
Açıklama : Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla başlamak için. İşimizi hayırlı ve kolaylaştırmak için Allaha olan inancımızı ifade etmek için. Şeytanın şerrinden muhafaza olamak için besmele çekeriz. Başarılar.
İlgili 28 soru bulundu
Başka kılınacak yer bulunamazsa, zaruret halinde, tuvalette namaz bile kılınır. Sual: Kitaplarda, (Necaset bulunan yere girerken besmele çekmek mekruhtur, fakat tuvalete girerken besmele çekmelidir) deniyor. Tuvalette açıkta necaset yoksa, besmele çekmek mekruh olur mu? Hayır, mekruh olmaz.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Sureleri okumaya başlamadan önce, dua okumaya başlamadan önce veya genel olarak bir işe başlamadan önce İslam inancında besmele çekilmektedir.
Genellikle Bismillah şeklinde kısaltıldığı da görülmektedir. Bismillah anlamı ise Allah'ın adıyla demektir. Müslümanların herhangi bir işe başlarken ilk önce besmele çekmesi gerekmektedir. Bir Müslümanın işe başlamadan önce besmele çekmesi o işi Allah rızası ile yaptığı anlamına gelmektedir.
Hayız veya cünüp halindeyken;
Besmele dua mahiyetinde olduğu için ve bir Müslüman her işine Allah'ın (cc) adıyla yani besmeleyle başlaması gerektiği için hayız ve cünüp halindeki bir kimsenin besmele ve tesbih çekmesinde herhangi bir sakınca yoktur..
Cabir (r.a.) Peygamberimiz'den ilettiği bir hadisinde şöyle der: "Kişi yemeğe başladığında besmele çekmezse, şeytan o sofraya oturur.
Çekilirse iyi olur, müstehab olur. Çekilmezse mahzuru olmaz.
Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir.
“Rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla” anlamına gelen “Bismillâhirrahmânirrahîm” cümlesinin adı. Kötülüklerden Allah'a sığınıp O'ndan yardım isteme anlamında bir terim.
Dualar okunurken besmele çekilmesi sünnet olarak kabul edilir. Bu nedenden dolayı Ayetel Kürsi duası da okunmadan önce euzü besmele çekilmesi gerekir. Kişiler dua veya sure okuyacağı zaman besmeleyle başlar.
Buna göre Hanefiler ilk rekatta taavvüz (euzü) ve besmeleyi, diğer rekatlarda da sadece besmeleyi okumak sünnettir. Şafii ve Hanbeli mezhebine göre ise, her rekatta taavvüz (euzü) ve besmeleyi söylemek sünnettir.
Besmeleyi günde 1000 defa okuyanın hem dünyada, hemde ahirette Allah ihtiyaçlarını yerine getirir. Besmeleyi hergün sabah ve gece 1000 defa okumaya devam eden; sıkıntıdan, üzüntüden ve hatta hapisten bile kurtulur.
Besmeleyi, kişi yatmadan abdestli olarak 21 kere okursa, o gece; şeytan, cin, insan şerrinden, yangından, zelzeleden ve eceli gelmemişse ani ölümden emin bir şekilde uyur. Gece boyunca güven içinde olur.
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Besmele ilahi mazhariyetle yemeğe bereket katmakta, yiyenlerin doymalarına vesile olmaktadır. Besmele çekilmeyince yemeğe şeytan da ortak olmakta, yemeğin bereketini kaçırmaktadır. Şeytanın kusmasının manası, şeytanın lehine olan hissesi besmele ile elinden alınarak aleyhine bir vebale dönüşmüş olur.
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîler'e göre yenmez.
Cevap: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Allah Subhanehu ve Teâlâ'dan aldığı emirleri yerine getirmiştir. Rabbimiz Tebâreke ve Teâlâ böyle olmasını istediği için Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de, elbiseyi giyerken Allah'a hamd etmiştir, elbiseyi çıkartırken de, Bismillah demiştir.
Tuvalette bu alanlardan biridir. 1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur. 2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur'an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Bazı alimlere göre surelerde besmele okunmaz demişlerse de alimlerin önemli bir kısmı Fatiha'dan sonra (euzu çekmeden) besmele okunabilir, hatta okunması müstehaptır. Bu sebeple, İhlas suresinin tekrarında da besmelenin okunması daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri