Veysî'nin dönemin yöneticilerini karamsarlıktan kurtarmak amacıyla rüya formunda kaleme aldığı mensur siyasi nasihat-nâmesi.
Hâbname, Rüya kitabı. Herhangi bir olayı, düşünceyi veya kişiyi sanki rüyada görmüş gibi anlatılarak yazılan eserlere Habname denmektedir. Örnek olarak Şeyhi'nin Habname, Veysî'nin Habnâme, Ziya Paşa ile Namık Kemal'in de Rüya isimli eserleri verilebilir.
Dürretü't-Tâc fî Sîreti Sâhibi'l-Mi'râc: Siyer-i Veysi adıyla da bilinir. Mekke ve Medine adıyla iki bölüme ayrılmıştır. İslam peygamberi Muhammed'in hayatını anlatan eseridir. Türkçe telif edilmiş ilk siyer kitabı olarak kabul edilir.
Habnâme, Veysî'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun inkirazı üzerine yazdığı tenkitli eseri. Rüya olarak tasvir edilmiş ve Büyük İskender'in ağzından yazılarak 1608'de I. Ahmed'e ithaf edilmiştir. 25 büyük peygamber ve devlet adamı döneminden örneklerle devletlerin nasıl ve hangi sebeplerle yıkıma uğrayacakları açıklanmıştır.
Türk Edebiyatı'nda Hâb-nâme ve Ömer Fu'adî'nin Hâbiyye risâlesi.
İlgili 27 soru bulundu
Fransız İhtilali'nin getirdiği düşüncelerden etkilenmiş ve şiirlerinde Divan şiir biçimleriyle hak, adalet, uygarlık, hürriyet gibi temaları işlemiştir. Ziya Paşa, yenilikçi düşüncelere sahip olsa da Divan şiir geleneğinden kopamaz ve şiirlerinde aruz ölçüsüyle ve ağır bir dille yazar.
Çarhnâme-i Ahmed Fakıh der Bîvefâî-i Rûzigâr (Kısa adı: Çarhnâme), 13. yüzyılın ilk yarısında Ahmed Fakih' in yazmış olduğu kaside şeklinde 83 beyitlik tasavvuf manzumesidir. Günümüze kadar gelmiş en eski Anadolu Türkçesi örneği olması bakımından büyük önem taşır.
HÂB-NÂME VE LÂHİKASI (PERTEV PAŞA)
Erzurumlu İbrahim Edhem Pertev Paşa'nın eseri. Hâb-nâme, Lâhikası ile birlikte kırk üç sayfadan oluşan mensur bir eserdir.
Şeyhî'nin eserleri şunlardır: Dîvân: Şeyhî'nin, 15 kaside, 2 terkib-bend, 4 terci-bend, 2 müstezad, 1 mesnevi, 202 gazeli içeren orta hacimde bir Dîvân'ı vardır (Biltekin 2003: XXXIII). Bunlardan 5 kaside, 1 terci-bend ve 26 gazel Hüsrev ü Şîrîn'de de yer alan şiirleridir (Timurtaş 1968: 83).
16. yüzyılın ikinci yarısında başlayan yeni siyâsetnâmecilik anlayışı eserlerinden biri olan Hâbnâme, 17. yüzyılın ilk padişahı olan Sultan 1. Ahmed'e sunulmuş ve bir Osmanlı kadısı olan Veysî tarafından kaleme alınmıştır.
Nâbî'nin sanatlı nesrin tanınmış isimlerinden olan Veysî'nin Siyer'ine yazdığı ilavedir. Nâbî'nin Zeylü's-Siyer-i Nebevî adını verdiği bu eser Zeyl-i Siyer-i Veysî namıyla şöhret kazanmıştır. Nâbî'nin 1095/1684'te İstanbul'da yazmaya başladığı eserini tam olarak hangi tarihte tamamladığı bilinmemektedir.
Veysi, muhtaç olan ve yoksul anlamına sahiptir.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
Arapça bir kelime olan siyer; hâl, tavır, davranış, gidiş, hayat tarzı gibi anlamlara gelen siret kelimesinin çoğuludur. İslâmî literatürde ise bu kelime, Hz. Muhammed'in hayatını, doğumundan ölümüne kadar bütün yönleriyle ele alan eserlere ve bununla ilgili ilim dalını ifade eder.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Harâbat, Ziya Paşa'nın 1874-1875'te yayınlanan, içerisinde Türk, Arap, İran ve Çağatay sahasında yazılmış şiirlerden seçmeler bulunan 3 ciltlik divan edebiyatı antolojisidir. Türk şiirinde Tanzimat'tan sonraki yılların en geniş kapsamlı antolojisidir.
Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip. Kendinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir. Harnâme adlı hiciv mesnevisi ve Fars edebiyatının ünlü şairi Nizami'nin aynı adlı eserinden Türkçeleştirdiği Hüsrev ü Şîrîn adlı aşk mesnevisi en ünlü eserleridir.
Şeyhî Divanı'nda3 15 kaside yer almaktadır. 1., 2. ve 3. kaside tevhit, 4. kasi- de münacat, 5. kaside, naat türündedir.
Sözlükte “yaşlı kimse” anlamındaki şeyh kelimesi (çoğulu şüyûh, meşâyih) tasavvufta velî, pîr ve mürşidle eş anlamlı olarak kullanılmıştır.
Har-nâme mesnevi nazım şekliyle, aruzun "fe'ilâtün mefâ'ilün fe'ilün" kalıbıyla kaleme alınmıştır. Toplam 126 beyitten ve dört bölümden oluşmaktadır.
Habname, habiye, vakıname gibi adlarla anılan eserler görülen ya da görüldüğü söylenen rüyaları hikâye eden ve belli bir amaca yönelik olarak yazılan metinlerdir. Türk edebiyatında Ömer Fuˇadî, Alaşehirli Veysî, Haşmet ve Pertev Paşa'nın bu konuda verdikleri eserlere 19. asırda yeni bir habname daha eklenmiştir.
Nesir biçiminde yazılmış olan edebiyat türlerinin başlıcaları ise şunlar olmaktadır: Öykü, roman, tiyatro, mektup, gezi, deneme, biyografi, eleştiri, günlük, anı, söylev. Nesir; kısaca serbest ve ölçüsüz düz yazıdır. Nazım genel olarak tüm şiir türlerini kapsamaktadır.
Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır. Eserde toplumun kötü yönlerini hicvetmekte; fakat bunu mizahi bir üslup ile yapmaktadır. Har eşek demektir ve eser, Türk edebiyatının ilk Fabl örneği olarak kabul edilir.
Garib-nâme, XIV. yüzyılda yazılmış Türk dili ve edebiyatının en önemli, temel eserlerinden biridir.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir. 15. yüzyılda yazılmasına rağmen eserin şöhreti günümüze kadar ulaşmıştır. Harnâme'nin beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri işlenilen konunun güncelliğini koruyabilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri