Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir. Günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısı bir kase yoğurt, yüzde 40'ı bir bardak süt, yüzde 20'si ise bir yumurtadan alınabilir.
İyot, gıdalarda bulunan ve tiroid hormonlarının üretilmesi için önemli bir mineraldir. Vücut kendi kendine iyot üretemez, iyotu besinlerden alması gerekir. İyot, özellikle deniz suyunda doğal olarak bulunabilir. Karides, deniz yosunu ya da diğer deniz ürünlerinde iyot oranı yüksek olmaktadır.
Yumurta, özellikle de yumurta sarısı iyot içeren yiyecekler arasında önemli yere sahiptir. Bir büyük yumurta, yaklaşık 25 mcg iyot içerir. Yumurta, çinko içeren besinler arasında da öne çıkar.
Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur. Deniz yosunu: İyi bir antioksidan, mineral ve vitamin kaynağı olan deniz yosunu iyot bakımından da zengindir.
İyot gereksiniminin ne kadar olduğu, yaşa göre değişkenlik gösterir. 0-5 yaş arası çocuklarda 90 mcg/gün, 6-12 yaş arası çocuklarda 120 mcg/gün, gençlerde ve yetişkinlerde 150 mcg/gün, hamilelik ve emzirme döneminde ise 200-300 mcg/gün iyot gereksinimi söz konusudur.
İlgili 32 soru bulundu
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir. Günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısı bir kase yoğurt, yüzde 40'ı bir bardak süt, yüzde 20'si ise bir yumurtadan alınabilir.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur.
Maden suyu, bileşim özellikleriyle diğerlerinden ayrılan özel bir yer altı su formudur. Ayrılma kriterleri arasında; mineral içeriğinden fazla olması, artmış karbondioksit miktarı, artmış kaynak sıcaklığı, iyot, sülfür, florür, radon, demir gibi eser elementler bakımından zengin olması sayılabilir.
Sebzeler meyvelere göre içerisinde daha çok iyot tutabilmektedir. Meyve kategorisinin başında çilek ve muz gösterilmektedir. Sebzeler arasında ıspanak, pazı, kabak, soya fasulyesi, şalgam, kuru fasulye, patates ve sarımsağın iyot oranının yüksek olduğu bilinmektedir.
Ülkemiz iyot açısından zengin olmayan topraklara sahip olduğundan iyot ihtiyacı mutlaka takviyelerle desteklenmelidir. Muz ve çilek gibi meyveler ve ceviz gibi kuruyemişler de iyot deposu olarak beslenme listesine eklenmelidir.
Önceden gerekli hazırlıkları yapan hastalar hastaneye gelir ve hastanede de gerekli bazı tetkikler yapılır. Hastalar daha sonra kurşun kaplı radyoaktif tedavi odasına alınır. Radyoaktif iyot madde ağızdan kapsül şeklinde verilir. Alınan radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak hastalar odada 1 ila 3 gün boyunca kalmaktadır.
İyot Eksikliği Nedenleri Nelerdir? İyot eksikliğinin en temel nedeni beslenmedir. Çünkü iyotu vücut içerisinde üretemeyip dışardan temin ediyoruz. İyot oranı zenginleştirilmemiş tuz kullanan ya da başka sebepten ötürü tuz kısıtlaması yapan bireylerde eksiklik görülebilir.
Ispanak, kuru erik, soya fasulyesi, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı olmamakla beraber 10-12 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %15'ini sağlar.Süt ve süt ürünleri ile yumurta iyot bakımından zengindir.
-Kaya Tuzu
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir.
Özellikle iyot eksikliğinin yaygın bulunduğu ülkeler ki Türkiye de bu ülkelerden birisi, önlem olarak sofra tuzlarının iyotlanması uygulaması yapmaktadır. Sofra tuzundaki iyot dışında yine sıklıkla kullanılan kaya tuzu ve Himalaya Kaya Tuzu da iyot içeren kaynaklardır.
Bu nedenle yeni nesillerde iyot eksikliğine bağlı tiroid hastalıkları görülmesin diye anne karnından itibaren iyotlu tuz, gereken ölçülerde alınmalıdır. Ülkemizde gıdayla ilgili tek iyot kaynağı tuzdur.
Lugol Nedir?... İyot bir mineraldir. Lugol ise hem iyot hem de potasyum iyodürden oluşan bir bileşiktir. Takviye için %5 ve %2 lik lugol formları yaygın kullanılır.İkisi aynı ...
Özellikle dağlık bölgelerde ve denizden uzak bölgelerde görülür. Deniz kıyılarında çok ender rastlanır.
Çocuklar: (6-12 yaş): 120 mikrogram/gün. Çocuklar: (>12 yaş) : 150 mikrogram/gün. Ergenler ve yetişkinler: 150 mikrogram/gün. Gebe ve emziren kadınlar: 250 mikrogram/gün.
Tiroit dokusunun belirli seviyede iyot ihtiyacı vardır. İyot tableti bu ihtiyacı karşılar. Böylece radyoaktif iyot kullanımının engellenmesi amaçlanır. İyot hapı yeterli dozda alındığında tiroit bezini iyot ile doyurur.
Eczanelerde bulunan iyot damlaları, sağlık açısından çeşitli avantajları nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılan ürünler arasında yer almaktadır.
İyot, C vitamini ile etkileşir. O yüzden aralarında 2-3 saat olması iyi olur. Gündüz alınması daha iyi olur, akşam alındığında uykuyu olumsuz etkileyebilir. Aç karna almak yarım bardak suya damlatarak içmek ve 15 dakika içinde bir şey yememek emilimini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri