Bir bardak süt, iki kase yoğurt, iki dilim peynir Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg'dır. Bu; 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile sağlanabilir.
Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg'dır. 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile günlük kalsiyum ihtiyacı karşılanabilir.
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Kalsiyum için günlük gerekli miktar 1000 mg'dır. Gün içerisinde 2 kase yoğurt, 1 bardak süt ve 1 parça yağsız peynir ile yeterli kalsiyum alabilirsiniz. Eğer süt veya peynir sevmiyorsanız, brokoli, badem, fasulye, sardalya gibi gıdalardan da kalsiyum alabilirsiniz.
Kalsiyumdan zengin besinlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Bir kase yoğurtta 300-400 mg civarında kalsiyum var. Süt de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Bir bardak süt 300 mg civarında kalsiyum ihtiva ediyor.
İlgili 45 soru bulundu
Erken yaşlarda kemik yapımı için, yetişkinlik döneminde ise kemik yıkımını en aza indirebilmek için yaklaşık 1000 mg kalsiyuma ihtiyaç duyulur. 1 bardak (200 ml) süt, 250 mg kalsiyum içerir. Sütün içerisinde bulunan kalsiyum aynı zamanda kas kasılmasının önlenmesinde de önemli bir görev üstlenir.
Ayran da benzer oranda vitamin ve mineral içeriyor. Bir bardak ayran, 200 miligramın üzerinde potasyum, 200 miligram civarında kalsiyum, sütle benzer oranlarda protein, fosfor, sodyum ve vitamin içeriyor. Ayran da sahip olduğu içerikle oldukça faydalı bir içecek.''
Kalsiyum ve magnezyum içeriği yönünden zengin olan süt, yoğurt, ayran, kefir, peyniri mutlaka tüketin. Sofranızda kuruyemiş ve kuru meyveler olsun. Kan yağlarınızda yükseklik varsa demir içeren yumurta ve kırmızı et tüketimini ölçülü yapın.
Kalsiyum bakımından en zengin besinler; haşhaş, susam ve chia gibi tohumlar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, mercimek, soya fasulyesi, somon, portakal, tatlı patates, lahana, balkabağı, ıspanak, badem ve incirdir.
D vitamini vücuttaki proteinlerin sentezini teşvik eder ve vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Magnezyum ayrıca kemiklerin güçlendirilmesinde de rol oynar ve kalsiyum takviyeleri ayrıca magnezyum içerebilir. Kalsiyumun ek türleri de vardır.
Süt ve yoğurt, peynir, kefir gibi süt ürünleri en çok kalsiyum içeren besinler arasındadır.
Bir bardak süt, iki kase yoğurt, iki dilim peynir
Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg'dır. Bu; 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile sağlanabilir.
Kalsiyum takviyeleri yemek yerken ya da yemekten sonra tok karnına kullanılabilir. Sindirim enzimleri kalsiyumun sindirilmesine destek olacaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle kapsül ve tablet formda olduğu için su ile tüketilmesi tavsiye edilir.
1 kibrit kutusu büyüklüğünde orta dilim (30 gr) süzme peynir besin değerleri: 3.39 gr protein, 204 mg kalsiyum, 71.7 iu A vitamini, 1.14 gr karbonhidrat, 6 gr yağ içerir.
Bunlara ek olarak, içerisinde başta A, D, E, K ve B12 vitamini olmak üzere pek çok vitamin bulunan tereyağı, yağda çözünen vitaminlerin vücut tarafından emilimine yardımcı olur. Tereyağının içinde aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, çinko ve fosfor gibi birçok mineral bulunur.
Özellikle Türk mutfağında çok sevilen peynirin 100 gr'ı günlük kalsiyum ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılıyor. Parmesan, lor ve kaşar peyniri ise çeşit çeşit peynirler arasında en çok kalsiyum içeriğine sahip olanlar.
Türkiye'de şişelenmiş maden sularının on iki tanesi 150 mg/L nin üzerinde ve bunlardan beş tanesi de 300 mg/L üzerinde kalsiyum içermektedirler.
Kalsiyum için seçenekler
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Kefirin içerisinde 250mg kalsiyum bulunur. Bu mineral, yaşamsal döngümüz için oldukça önemli bir mineraldir. Günde bir bardak kefir tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacımızın 4'te birini karşılayabiliriz. Kefir besin türleri içerisinde çok yaygın bulunmayan fosfor bileşenini içerir.
200 gr kadar sütte 300 mg. kalsiyum vardır ama vücudumuzda sadece 96 mg. emilebilir. Öte yandan 1 kase pişmiş brokolide 178 mg. kalsiyum bulunur.
Beyaz peynir örnekleri- nin Ca miktarları 960-1420 mg/100 g arasında değişmiş, ortalama değer 1150,1 mg/100 g, P miktarları ise 358-519 mg/100 g arasında de.
Doğru şekilde pastörize edilen sütler, sağlık için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Bu nedenle güvendiğiniz markaların pastörize sütlerini almayı tercih edin. Ayrıca sütte bulunan protein, kalsiyum ve doğal yağ, pastörizasyon uygulaması sırasında herhangi bir kayıp yaşamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri