Günümüzde en önemli sorun iletişimsizlik olarak kabul edilmektedir. Başkalarına kendimizi ifade edemiyor, kendimizi anlatamıyor, başkalarını dinleme tahammülümüzü git gide kaybediyoruz. Empatik tutum ve davranış geliştiremiyoruz.
Genel olarak bakıldığında insan ilişkilerinde en sık yaşanan problemler; mesajlarda ya da sözlü iletişimde uygun olmayan sözcüklerin tercihi, yanlış iletişim aracı kullanma, tarafların birbirine karşı saygısızlığı, farklı kültürler, alıcının dikkatsizliği, yanlış zaman ya da yetersiz sunum olarak ...
Küsmek: Küsmek, iletişimde kopuklukların oluşmasının en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Taraflar birbirlerine açıklama yapmadan küstüklerinde kendileri de karşılarındaki kişide sorunun ne olduğunu açıklamak ve çözümünü bulmak için bir fırsat bulamaz.
Etkili iletişimde en önemli unsur, çift yönlü bir süreç olması ve doğru mesajın karşı tarafa eksiksiz ve doğru şekilde ulaştırılmasıdır. İletişim sürecindeki hedef, mesajı alıcıya anlaşılır bir şekilde iletirken aynı zamanda alıcının mesajı doğru olarak anlamasını da sağlamaktır.
İletişim sorunları olarak; duygu ve düşüncelerini açıkça söyleyememek, rahat konuşamamak, yaş ve sosyal statü olarak daha büyüklerle rahat konuşamamak, bir arkadaş grubuna girememek, karşıt cinsle arkadaş olamamak belirtilmektedir(5).
İlgili 45 soru bulundu
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İLETİŞİMSİZLİK: Genel anlamda ifade edildiğinde “insanların duygu, düşünce ve bilgilerini diğer insanlarla paylaşmalarında kendilerinden, karşıdaki kişilerden yada çevresel koşullardan kaynaklı olumsuzluklar sonucunda iletişimin kurulamaması durumu diyebiliriz.” olarak ifade edebiliriz.
Bu iletişimi etkileyen, kopukluk yaratan birçok neden vardır; güvensizlik, tutarsızlık, farklılıklar, statü, yaş bunlar temel etkenlerdir. Günümüzün en büyük problemlerinden biridir iletişimsizlik. Zaman zaman kendimizi ifade edemez, karşı tarafı da anlamayız bazen sonuçları büyük yıkımlar olur.
Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
En çok kullanılan iletişim türleri; sözlü iletişim, yazılı iletişim, görsel iletişim, işaret dili, sosyal medya ve internet iletişimidir.
Kaliteli ve sağlıklı iletişim, bir kişinin duygularını, düşüncelerini ve ihtiyaçlarını anlama ve ifade etme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu tür bir iletişim, karşımızdaki kişiye saygı gösterme, empati yapma, açık ve dürüst olma, dilbilgisi kurallarına uygun konuşma ve iletişim engellerini aşma yeteneğini içerir.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir. Beş aşamada olduğu söylenebilir.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Sonuç olarak, iletişimsizlik sorunlarını çözmekte etkili yöntemler arasında iletişim becerilerinin geliştirilmesi, açık iletişim ve dürüstlük, aktif dinleme, nonverbal iletişim, duygusal zekâ ve empati, işbirliği ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi sayılabilir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri