Gürcistan'ı birleştiren İberya Krallığı'nın efsanevi hükümdarı Vahtang Gorgasali, krallığın başkentini Mtsheta'dan kendi kurduğu Tiflis'e taşıdı.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'tir. Gürcistan'ın doğusunda yer alan ve başkent olmasının yanında, ülkenin en kalabalık şehri olarak da dikkat çeken Tiflis; tarihin en eski yerleşim bölgelerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir.
Batum (Gürcüce-Lazca: ბათუმი / Batumi), Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 169.100 (2020 sayımı) olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir.
Batum, Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 152.839 olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Gürcüstan'ın resmi dili Gürcüce'dir.
Gürcistan'ın en güzel şehirleri listesinin başında yer alan Tiflis, Kura Nehri'nin iki kıyısında konumlanmıştır. Aynı zamanda ülkenin turizm, kültür, sanat ve ticaret merkezi olan Tiflis her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır.
Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Böylece Batum'da son Türk idaresi tesis edilmeye başlandı. Ancak bu durum uzun sürmedi ve 16 Mart 1921 tarihinde Türkiye ile Sovyet Rusya arasında imzalanan Moskova Antlaşması'yla Batum bazı tavizler karşılığında Sovyet Gürcistanı'na bırakıldı.
Gürcistan, Transkafkasya SFSC'ye bağlandı. Bunun üzerine 1924'te geniş çaplı bir halk ayaklanması başladıysa da Sovyet yönetimince bastırıldı. 1936 Anayasası uyarınca Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu ve Gürcistan, Sovyetler Birliği'nin 15 cumhuriyetinden biri oldu.
Gürcistan 2 özerk 9 da idari bölgeye ayrılıyor. Bu bölgelerde toplam 69 eyalet bulunuyor.
Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı sınırdaki Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır.
Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusa 20. yüzyılın ikinci yarısında verilen addır.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Gürcistan Seferi, İkinci Vezir Kara Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı birliğinin 1549 yılında Samtshe Atabeyliği üzerine düzenlediği ve yaklaşık 20 kalenin fethi sonucunda Osmanlıların zaferiyle biten askerî harekât.
Gürcistan'ın en popüler yemeği hinkal, bizdeki mantıdan daha büyük olarak servis ediliyor. Türkiye'de mantı, İtalya'da ravioli, Çin'de wonton, Rusya'da pelmeni olarak adlandırılan bu lezzetin Gürcistan'daki adı hinkal. Genellikle sade, sarımsaklı yoğurt ve sosla hazırlanıyor.
Çok yaygın olmasa da Ermenice konuşan insanlara da rastlanmaktadır. Türkiye'den her yıl birçok kişi, Gürcistan'da seyahat etmektedir. Türkiye'den gelen kişiler Türkçe konuşan kişiler ile karşılaşmakta olup yabancılık çekmemektedir. Azerice ve Türkçe, Gürcistan'da konuşulan diğer dillere oranla daha az konuşulmaktadır.
Dünyanin En Ucuz Ülkesi Gürcistan
Dünya'nın geçim bakımından en ekonomik ülkelerinden bir tanesi Gürcistan'dır. Gürcistan yaşamış olduğu ekonomik krizin etkilerini uzun süre üzerinden atamamıştır ve bu durum kimi yerlerde kalıcı izler bırakmıştır.
Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული დამწერლობა / "kartuli damts'erloba" ya da ქართული ანბანი / "kartuli anbani"), Güney Kafkas dillerinin (Gürcüce, Megrelce, Svanca ve Lazca), özellikle Gürcücenin yazımında kullanılan alfabedir.
Günlük tümceler: გამარჯობა (gamarcoba) — Merhaba; Selam.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri