İdari olarak 9 bölge ve 69 eyaletle yönetilen Gürcistan'da toplam 46 şehir bulunmaktadır. Bu şehirler arasında öne çıkanlar ise şu şekildedir: Tiflis.
Gürcistan'ın öne çıkan şehirleri; Tiflis, Batum, Kutaisi, Gori, Mtskheta, Stepantsminda, Telavi, Siğnaği, Borjomi ve Zugdidi'dir. Tiflis ve Batum, ülkenin, dünyaca ünlü iki şehridir. Batum, Gürcistan'ın en önemli turizm ve liman kentidir.
Gürcistan'ın en güzel şehirleri listesinin başında yer alan Tiflis, Kura Nehri'nin iki kıyısında konumlanmıştır. Aynı zamanda ülkenin turizm, kültür, sanat ve ticaret merkezi olan Tiflis her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır.
Gürcistan'ın idari yönetim birimleri, 9 bölge ve başkent Tiflis ile Abhazya Özerk Cumhuriyeti ve Acara Özerk Cumhuriyeti'nden oluşmaktadır.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir. Güney Kafkas dillerini konuşan nüfusun oranı % 83'8dir (Buna Gürcüce, Megrelce, Lazcave Svanca dahildir). Kalan nüfusun % 6,5'i Azerice, % 5,7'si Ermenice ve % 4,5'i başka dilleri konuşur.
İlgili 27 soru bulundu
Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Gürcistan, 12-13. yüzyıllar arasında Kurucu Davit (1089-1125) ve Kraliçe Tamar (1184-1213) dönemlerinde Şota Rustaveli'nin ünlü destanını yazdığı Altın Çağı'nı yaşadı ve bir imparatorluğa dönüştü.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'tir. Gürcistan'ın doğusunda yer alan ve başkent olmasının yanında, ülkenin en kalabalık şehri olarak da dikkat çeken Tiflis; tarihin en eski yerleşim bölgelerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir.
Dünyanin En Ucuz Ülkesi Gürcistan
Dünya'nın geçim bakımından en ekonomik ülkelerinden bir tanesi Gürcistan'dır. Gürcistan yaşamış olduğu ekonomik krizin etkilerini uzun süre üzerinden atamamıştır ve bu durum kimi yerlerde kalıcı izler bırakmıştır.
8. Gürcistan'a seyahat edecek vatandaşlarımızın yanlarında 30.000 Lari veya üzerindeki bir meblağa tekabül eden Türk Lirası/döviz bulundurmaları halinde, Gürcistan gümrük memurlarına önceden sözlü veya yazılı olarak paralarını beyan etmeleri önem taşımaktadır.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce olmasına rağmen Acara bölgesinde yaygın olarak Türkçe konuşuluyor. Bunda da en büyük katkı Başkonsolosluğumuzun 20 yıldır ücretsiz verdiği Türkçe kurslarıdır.
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Gürcistan para birimi olan Lari (GEL), ülkenin resmi para birimidir. Gürcistan'ın tarihinde önemli bir yere sahip olan Lari, Gürcistan Merkez Bankası tarafından çıkarılan banknotlar ve madeni paralar şeklinde temsil edilir.
türkiye'deki ve hatta gürcistan'da rastladığımız türklerin "türk lirasını gürcistan'da change officelerde * lariye çeviremeyeceğimizi" söylemelerine rağmen, tüm dövizcilerde tl to gel * çevrimi yapılmaktadır. an itibariyle 1 lari 0.8 tl ediyor. yani türk parası karşısında daha değersizdir.
Günümüzde Gürcistan'da meskûn olan Azerî / Karapapak Türkleri zengin halk edebiyatı ürünlerine sahiptirler. Bu halk edebiyatının özgünlüğü ve kendine has özellikleri dikkat çekicidir.
Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული დამწერლობა / "kartuli damts'erloba" ya da ქართული ანბანი / "kartuli anbani"), Güney Kafkas dillerinin (Gürcüce, Megrelce, Svanca ve Lazca), özellikle Gürcücenin yazımında kullanılan alfabedir.
Sahil şeridi
Svaneti bölgesi, kuzeybatı Gürcistan Ufukta Batum silüeti ile Batı Gürcistan'ın Karadeniz kıyısı. Gürcistan sahil şeridi 310 km uzunluğundadır. Gürcistan kıyı şeridinin dışında, 57 km Acara'nın, ve 200 km Abhazya'nın kıyı şerididir.
19. yüzyılın ilk yıllarında Çarlık Rusyasının hakimiyeti altına giren Gürcistan'da 1810 yılında İmereti Devleti'ne son verilmiştir. Buna karşın Poti ve Batum limanları ve Gürcistan'ın güneybatısı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'na kadar Osmanlı toprağı olarak kalmıştır.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Karadeniz Bölgesi: Başta Artvin, Ordu, Samsun, Giresun, Amasya, Sinop, Tokat olmak üzere Karadeniz bölgesinde yer alan iller ve ilçeler. Marmara Bölgesi: Çoğunluk Sakarya, Bursa, Kocaeli, Düzce, Balıkesir, Yalova olmak üzere Marmara bölgesi ve çevresindeki iller ve ilçeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri