Gürültü ne ile ölçülür? Gürültü ölçümlerinde kullanılan başlıca sistemler ses ölçerler (sonometre), sürekli ölçüm/izleme sistemleri ve dozimetreler olarak sunulabilir. Çevresel gürültü ölçümlerinde genellikle ses ölçerler kullanılmaktadır.
Ortam gürültü ölçümü TS ISO 1996-2 referans alınarak yapılan ve Çevresel Gürültü kapsamında yapılan bir ölçümdür.
Bu standartlara göre gürültü ölçüm cihazları tip 0, tip 1, tip 2 ve tip 3 olarak 4 gruba ayrılmaktaydı. için kullanılmaktaydı. 2003 yılında yayımlanan IEC 61672 Standardı ile dört çeşit olan tolerans seviyeleri, sınıf 1 ve sınıf 2 olarak ikiye ayrılmıştır.
Ses düzeyi ölçen aletlere sonometre denmektedir.
Gürültü ölçümü ses seviyesi ölçüm cihazları ile yapılmaktadır. Gürültü seviyesi desibel bazından ölçülür. Örneğin standart bir ses seviyesine X dersek bu ölçümler DbX şeklinde hesaplanır. Bilmeliyiz ki 10 desibellik bir artış sesin 2 kat daha fazla olduğu anlamına gelmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Gürültü ölçüm cihazı PCE-MSL 1, basit bir ses ölçüm cihazıdır ve ortam ses seviyesini hızlı bir şekilde belirlemek için kullanılır. Gürültü ölçüm cihazı ile ses seviyesi ölçümünün yanı sıra ortam sıcaklığı da belirlenebilir. Günümüzde gürültü ölçümü neredeyse her durumda önemli bir hale gelmiştir.
Dozimetre (Etki İzleme Analizi)
Gürültülü ortamlarda çalışanların üzerlerine, kulağa yakın bir yerde olacak şekilde takılarak ilgili kişinin belirlenen süre zarfında ne kadar kişisel gürültüye maruz kaldığını ölçen aletlerdir.
Gürültü Ölçümü Nasıl Yapılır? Uzman kişiler tarafından kalibrasyonlu ses seviyesi ölçer cihazlarla yapılır. Gürültüye maruz kalan kişinin çalıştığı noktada gerçekleştirilir. Ölçüm sonrasında hazırlanan raporda aşılmaması gereken gürültü değeri ve ölçülen değer belirtilir.
Cevap: selam! fonograf sesin şiddetini arttırmaz. Aksine sesi kaydetmemizi sağlar.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
İnsan için 35-65 dB sesler normaldir. 65-90 dB arasındaki sesler ise gürültü olarak tanımlanabilir ve sürekli duyulduğunda zararlıdır. 90 dB üstü gürültü seviyesi ise az süre maruz kalınsa bile tehlikelidir. Sağlıklı bir uyku için bulunulan ortamdaki ses seviyesi 30 dB'den az olmalıdır.
Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak. Tekrarı ve gürültünün gece yapması halinde ceza iki katına çıkacak.
Gürültü ile mücadele etmede üç ana yaklaşıma gerek vardır [2-5]: 1. Gürültüyü kaynakta kontrol altına almak, 2. Gürültüyü kaynakla alıcı arasındaki alanda kontrol altına almak, 3. Gürültüyü alıcıda, gürültüye maruz kalan kişide kontrol altına almak.
Gürültü Emisyonu Nedir? Açık alanlarda gürültünün kaynağını oluşturan makinele ve araçların oluşturarak ortama yaydığı rahatsız edici sesler olarak nitelendirilebilir. İnsan sağlığı ve çevreye verdiği zararlardan dolayı gürültü ölçümleri yapılarak belirli sınırlar içerisinde tutulması gerekmektedir.
Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile eğlence yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültünun kontrol altına alınmasına ilişkin esas ve kriterler (Madde 24) belirtilmiştir. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi çevre ve Orman Bakanlığına aittir.
Ses kaydı için mikrofon, pikap, dikte makinesi, gramofon, grarofon gibi cihazlar kullanılır.
*Ses. her yöne yayılırken şiddeti azalacağından uzaktaki kişileri duymakta zorlanırız. Bu yüzden sesin şiddetini artıran bazı araçlar kullanırız. Örneğin, mikrofon, hoparlör ve megafon gibi. İşitme kaybı olan kişiler daha iyi işitebilmek için işit- me cihazları kulanırlar.
Stetoskop , genellikle doktorların kullandığı bir allettir. Stetoskop sesin şiddetini artırarak , küçük sesleri rahat bir şekilde duymanızı sağlar.
MADDE 8 – (1) Binaların dışındaki gürültü düzeylerinin ölçülmesi, hesaplanması ve değerlendirilmesinde Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği esas alınır. Ölçümler, TS 9315 ISO 1996-1 ve TS ISO 1996-2 standartlarına göre yapılır.
Ortam Gürültü Ölçümü; bir gürültü ölçüm cihazı ile ortamda belirli bir süre tutularak ölçüm sonuçlarının raporlanmasıdır. İşyerleri ya da fabrikaların çalışma alanlarının mevzuata uygun olarak gürültü düzeyleri ölçülür.
Gürültü kontrolü çalışmalarında TS, EN, IEC ve ISO standartları doğrultusunda gürültü kaynağı etrafında belirlenen aralıklarla ses ölçümü yapılır. Yapılan ölçümler doğrultusunda makinanın ve/veya ortamın gürültü haritası çıkartılarak toplam ses yükü hesaplanır.
Dozimetre, radyoaktif ışıma miktarını ölçmeye yarayan bir alettir. Doğrudan ya da dolaylı olarak radyoaktif ışımaya yani radyasyona maruz kalan kişilerin ya da cisimlerin maruz kaldıkları radyoaktif ışıma miktarını ölçmek için bu aletler kullanılır.
Dış doz miktarını ölçmek için dozimetre kullanılır veya diğer radyasyon cihazlarından elde edilen veriler değerlendirilir. Dozimetri, radyoaktif ortamlarda çalışan kişilerin, maruz kaldıkları radyasyon miktarını ölçmekte yaygın olarak kullanılır.
Çalışma sırasında kurşun önlük giyiliyorsa, dozimetre, önlüğün altına takılarak tüm vücut dozunun ölçülmesi sağlanır. Dozimetrenin kurşun önlük dışında taşınması durumunda ise kurşun önlük dışında kalan vücut kısımlarının (troid, göz lensi, eller) aldığı dozlar ölçülmüş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri