Gut hastalığı; kesin tedavisi olmayan bir romatizmal hastalıktır. Ara ara ortaya çıkması ve atakların azaltılması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanda ve dokularda ürik asit yüksekliğinin azaltılması için ilaç takviyesi sağlanır.
Kiraz, çilek, yaban mersini gibi yiyecekler ve kabak, salatalık gibi bol su içeren sebzeler kandaki ürik asit dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Gut hastalığı olan kişi zeytinyağı ya da fındık yağı tüketmelidir. Kereviz yemenin de gut hastalığı belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir.
Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
Kesin olarak gut hastalığı tanısı konulan kişilerde tedavi yöntemi akut dönemlerine göre değişmektedir. Yeni başlayan ataklar için öncelikle ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar verilmektedir. Akut dönemi geçtikten sonra ise gut hastalığı ilaçları kullanılır.
Gut Hastalığı Tedavisi
Akut gut hastalığı tedavisinde; ağrı kesici ilaçlar, kolşisin denilen ilaç ve steroidler (kortizon) kullanılmaktadır. Kandaki ürik asit seviyeleri aşırı yüksek ise idrarla ürik asit atımını artıran ilaçlar kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Mide ve bağırsaklar tarafından sindirilen yiyeceklerden ortaya çıkan ürik asitlerin üçte biri gastrointestinal sistem tarafından sindirilerek, dışkı yoluyla vücut dışına atılırken; geriye kalan üçte ikilik büyük kısım, boşaltım sistemi yoluyla atılır.
Ürik asit seviyesini dengelemenin en basit yolu, bol su tüketiminden geçer. Düşük pürin değerine sahip; lifli gıdalar, yağ oranı düşük olan süt ve yoğurt tüketimi ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan önemli kaynaklardır.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Atak birkaç günle bir kaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bazen o eklemde daha azalmakla birkaç hafta daha rahatsızlık kalabilir. Gut, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Etkin bir tedavi ve diyetle gut ataklarının önüne geçmek mümkündür.
Özellikle fazla kilosu olan kişilerin insülin direncinin yüksek olmasıyla ürik asit seviyesinin yükselmesi arasında bulunan bağ kanıtlanmıştır. Bu yüzden düzenli egzersiz ve yürüyüşler ile kiloya dikkat etmek gut hastalığının tedavisi için tercih edilmelidir.
Hazırlanışı: Gut hastalığına limon iyi gelir mi diye merak ediyorsanız içinde limon da olan bu kürü deneyebilirsiniz. Gut hastalığından kurtulmanın yollarından biri de ürik asitleri temizleyen kür uygulamaktır.
Bazı insanlar hayatları boyunca bir tek atak geçirirler ve bundan başka hiçbir problem oluşmaz. Bazılarında ise zamanla eklemlerde hasara ve ağrıya yol açan şiddetli kronik ataklar görülür. Gutun kesin kür sağlanan bir tedavisi yoktur ancak iyi bir tedavi ile tamamen hastalık önlenebilir.
Profesör Dr. İbrahim Saraçoğlu gut hastaları için kereviz kürü önermektedir. 3 ay boyunca haftada 3 kez bir porsiyon kereviz tüketiminin gut ataklarını önemli ölçüde azalttığını belirten Saraçoğlu, kerevizin iyice haşlanarak tüketilmesini önermektedir.
*Potasyumdan zengin olması nedeniyle böbrek sağlığı için faydalıdır. Ürik asit seviyesini düşürür, sodyum atımını hızlandırır, böbreklerde taş oluşumunu önler.
C vitamini ve kandaki ürik asidi azaltan antosiyaninler açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca diyabet ve kolesterol kontrolü için tavsiye edilirler. Düzenli olarak yeşil çay içerek kanda aşırı ürik asit birikmesini önleyebilir, böylece gut gelişme riskini azaltabilirsiniz.
Gut hastalığında yiyecek ve içecek hastalığı tetikleyebildiği için, beslenme alışkanlığı ve dolayısı ile diyet oldukça önemli bir başlıktır. Kandaki ürik asit yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan gut hastalığı da etin kısıtlanmasını gerekir. Aşırı et tüketimine bağlı olarak hastalarda gut krizleri yaşanabilmektedir.
Gut Hastalığı Kimlerde Görülür? Bu hastalık kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülür. Genellikle 40 ila 65 yaş arasında ortaya çıkan gut hastalığı kadınlarda menopoz dönemi tamamlandıktan sonra görülmeye başlanır. 40 yaş altında gut hastalığı görülmesi, sadece dünyada birkaç vaka ile sınırlıdır.
Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler bol su içerenlerdir. Bunlara örnek olarak, çilek, kiraz, kabak, salatalık ve yaban mersini verilebilmektedir. İçeriğinde su oranı yüksek besinler kanda bulunan ürik asidi dengelemektedir.
Gut tanısı konulduğu zaman ilaç tedavisiyle beraber gut tedavisine uygun diyet verilmektedir. Pürinden fakir beslenme programı uygulanır. Pürinden zengin gıdalar tamamen çıkarılırken, orta ve az seviyede pürinden zengin olan gıdalar ise kontrollü bir şekilde beslenmeye eklenir.
-İyi bir C vitamini kaynağı olması bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra romatizma, artrit, gut, hiperkolesterolemi, aterosklerozis ve yüksek ürik asit seviyesi üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı.
İlaç tedavisi:Potasyum sitrat, idrar sitrat düzeyini arttırarak ve idrarı alkalileştirerek (pH > 6.5) taş oluşum riskini azaltır ve ürik asit taşlarını eritir.
Maydanoz suyu veya çayının düzenli olarak tüketilmesinin, artrit semptomlarına bağlı olan ürik asit giderim sürecini hızlandırdığına inanılmaktadır. Maydanozdaki bir flavon olan Apigenin, kanserin ilerlemesini önler ve tümör büyümesini durdurur.
Vitamin C veya C vitamininden zengin meyvelerin alımı; kan ürik asit seviyesini azaltabilir. Zencefil ve zerdeçalın da ürik aşıt seviyeleri üzerine olumlu etkileri var.
Zeytinyağı, E vitamini açısından çok zengin olduğu için, ürik asit oranını düşürerek iki katı fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri