Düşünce takıntısı sadece Psikanalitik Psikoterapi süreci ile geçer. Çünkü siz takıntını yenmek istesenizde onunla uğraştıkça zihninize yapışır. Düşünce takıntısının olmasının nedeni kişinin altta yatan bilinçdışı kaygılarının takıntılı düşünceler üstünden huzursuzluk vererek çıkmasıdır.
Başkaları tam olarak kendileri gibi düşünüp, hareket etmedikçe onlarla bir çalışma içine girmek istemezler, zorunda kalırlarsa agresifleşirler. Yanlış yapmamak için yaptıklarını defalarca kontrol ederler. Olayların olumlu olumsuz yönlerini sürekli tartmaya çalıştıkları için karar vermekte güçlük çekerler.
Obsesif Kompulsif Bozukluk kendi kendine geçen bir rahatsızlık değildir. Biraz inatçıdır , tedavisi uzun sürebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Obsesif Kompulsif Bozukluk doğru şekilde ilaçsız tedavi mümkündür. Doğrusu zaten OKB'den kurtulmak için tedavi ilaç değil analitik psikoterapidir.
Son yıllarda toplum içinde görülme oranı artış gösteren obsesif kompulsif bozukluk hastalığı her 100 kişiden iki ya da üçünde rastlanabilir. Genel olarak ergenlik dönemini ve 2-0-30'lu yaşları kapsayan hastalık çocukluk dönemi de dâhil her yaşta görülebilir.
Yapılan araştırmalar neredeyse her 100 insandan 3'nün takıntı hastası olduğunu ortaya koymuştur. Neredeyse her yaş grubunda görülebilmektedir. Bu da kadınlarda görüldüğü söylenebilir, fakat erkeklerde ise daha erken yaşta ortaya çıkabilmektedir. Takıntı hastalığı kendiliğinden geçmez ya da iyileşmez.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavi edilmediği takdirde kendiliğinden iyileşmeyebilir, bu nedenle tedavi almak son derece önemlidir. Kişi, zihinsel hastalıkların teşhisi ve tedavisi için özel olarak eğitilmiş bir sağlık uzmanına yönlendirilebilir.
Yaşam boyu görülme sıklığı %2-3 olan OKB, kadınlarda biraz daha fazla ortaya çıkar. Çoğu kez bir psikiyatriste gelip, tedavi olana kadar 5-10 yıl geçer. %80 vaka 25 yaşın altında başlamakta, kronik seyirli bir hastalık olmasına karşın, OKB belirtileri zaman zaman 6 aydan uzun süreler kaybolabilmektedir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Takıntı hastalığı uzman psikiyatrlar ve psikologlar tarafından teşhisi konulan ve tedavisi yapılan hastalıklar arasında yer alır.
Takıntı vesvesenin belirtileri aynen şu şekildedir;
Yoğun endişe ve devamlı güvenme gereksinimi. Hata yapmama isteği. Rahatsız eden, akılda olan ve uykuya engel olan görüntülere, cümlelere veya düşüncelere takılıp kalma. Toplum bakımından kabul edilmeyen bir hareket içine girmekten veya rezil olmaktan korkma dürtüsü
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Takıntı Hastalığı'nın nedenleri nelerdir? Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Olumsuz yaşam olayları ve stres hastalığı tetikleyebilir.
Takıntı (Obsesyon/Obsesif Kompülsif Bozukluk) kişinin kontrolü dışında ortaya çıkan tekrarlayıcı düşüncelerdir. Ortaya çıktıklarında kişilerde rahatsızlık hissi meydana getirirler. Sıklıkla kişiler düşüncenin doğurduğu rahatsızlık hissini zorlantı (kompülsiyon) adı verilen davranışlarla bastırmaya çalışırlar.
OKB'nin ilaçla tedavisinde serotonin geri alım engelleyici depresyon ilaçları (klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin; citalopram ve sertralin) birinci seçenektir.
Takıntılı düşüncelerin günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi durumunda OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir.
Takıntı hastalığının sebepleri net bir şekilde neden kaynaklandığı henüz çözülmese de bireysel özelliklerinin, çocukluk dönemine ait travmatik olayların, genetik faktörlerin, beyin işlevlerinde meydana gelen bozuklukların takıntı hastalığına sebep olabilecek faktörler arasında yer almaktadır.
Obsesif kompulsif bozukluk, halk deyimiyle vesvese olarak da adlandırılır. Gündelik hayatta herkes bazı durumlar karşısında endişe, panik ve takıntılı bir halde olabilir.
OKB bir kaygı bozukluğudur. Temelinde kaygı yatar.
OKB, çok boyutlu bir sorundur. İrili ufaklı olumsuz deneyimler işlenmediyse daha sonra bir yan etki olarak takıntılı düşünce ve davranışlara yöneltebiliyor. Bu takıntılar bir nevi başa çıkma yolu olarak sıkıntılı duygulardan uzaklaşma çabasıyla ilişkilidir. İşlenmemiş travmalar hatırladıkça acı verir.
Obsesif kompülsif bozukluğu bulunan kişilerin zeka düzeyleri bu hastalıktan etkilenmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri