Güvenilirlik testini tanımlarsak bir ölçümde ölçüm işleminin tekrarlanabileceğini gösteren ayrıca tekrarlarda olan tutarlılıkları da bize gösteren testtir diyebiliriz.
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Geçerlik, bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği araya başka özellikler katmadan, farklı özelliklerle karıştırmadan ölçebilme derecesidir. Yani, sadece amaçladığı ölçmeyi gerçekleştirebilme derecesidir.
Güvenirlik (Sonuç Tutarlılığı)
Örneğin, bir kitabın ağırlığını defalarca tarttığımız hâlde hep aynı sonuca ulaşıyorsak güvenilir bir ölçme aracı kullandığımızı Page 2 söyleyebiliriz. İnsanlara farklı zamanlarda aynı soruları sorduğumuzda, aynı cevapları alıyorsak sorularımız güvenilirdir (De Vaus, 1990, 54).
Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
İlgili 25 soru bulundu
Ölçme araçlarının ne kadar güvenli olduğunu veya ne kadar güvenli olmadığını göstermek için kullanılan yöntemlere güvenilirlik analizi denir. Güvenilirlik için kullanılan en basit model; Ölçüm aracında yer alan sorular arasında ölçme hatası yoksa güvenilirlik katsayısı birdir.
Güvenirliği Etkileyen Etmenler
Ölçme sonuçlarının güvenirliğini artırmada en etkili yol, soru sayısını artırmaktır. Sınavın yapıldığı ortam koşulları güvenirliği etkiler. Testin uygulandığı grubun heterojen olması güvenirliği artırır. Standart sapmanın yüksek olması güvenirliği artırır.
Güvenirliğin genel tanımı, belirli bir zaman aralığında belirlenmiş durumlarda bir bileşenin istenen fonksiyonu yerine getirme ihtimalidir. Güvenilirlik analizi, basit anlamda bir sistemin parçalarının ve birimlerinin bozulma oranlarının analizidir.
Güvenirlik ölçmenin hatasızlık derecesi veya gerçeği yansıtma derecesidir. Güvenirliğin bir anlamı hassasiyet ve duyarlılıktır.
bir birimin, belirlenen şartlar altında ve belirli bir zaman diliminde, istenilen fonksiyonları yerine getirebilme kabiliyetidir; aynı zamanda başarı ihtimalini veya başarı oranını gösteren güvenilirlik özelliği olarakta kullanılır. eğitim bilimlerinde "ölçme ve değerlendirme" dersinin kavramlarından.
3. Geçerliğin yüksek olabilmesi için güvenilir olması gerekir. Fakat güvenirliği yüksek olan bir testin geçerliği düşük olabilir.
Birinci uygulama ile ikinci uygulama puanları arasıdaki ilişki/korelasyon hesaplanır. Korelasyon katsayısı (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı “r”) -1.00 ile +1.00 arasında bir değerdir. Güvenirlik için katsayının +1.00'a yaklaşması gerekir.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Güvenilirlik, geçerlik için bir ön koşuldur. Bir ölçme aracının güvenilir olması her zaman geçerli olduğu anlamına gelmez. Geçerlilik, güvenirliği kapsayan bir kavramdır. Geçerlilik ise ölçmek istenen, amaçlanan şeyin gerçekten ölçülüp ölçülmediği ile ilgilidir yani kesinlik (accuracy) ölçüsüdür.
1-Güvenirlik: rx: (0 - 1) arasında olmalı. Ölçme aracından sınav elde edilen sonuçların değişkenlik göstermemesidir. Ölçme aracının tesadüfi hatalarından arındırılma derecesidir.
i. (güven-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşması ile güven-i-r+lik) Güvenilir olma durumu: “Güvenirliğini kaybetmek.”
Güvenilirlik, bir ürünün, görevini belirli süre ve koşullarda tam olarak yerine getirmesi olasılığıdır. Başarılı ve dayanıklı ürünler geliştirmek için güvenilirlik faaliyetleri proje teklif aşamasında başlar ve ürün tasarım çalışmaları boyunca devam eder. Amaç, başarısızlık ihtimalini yok etmek veya azaltmaktır.
Çoğunlukla dışsalcı bir yaklaşım olan güvenilirciliğin ön plana çıkardığı bir kavram olan güvenilirlik, epistemik öznenin herhangi bir inancını güvenilir nedenlere, mekanizmalara ya da süreçlere dayanarak oluşturmasını ifade etmektedir.
İş dünyasında güvenilirlik, işletmelerin müşterilerine, çalışanlarına, iş ortaklarına yaklaşımının bir sonucudur. İşletmeler verdiği sözleri yerine getirme oranına göre temas ettiği tüm paydaşlarında belirli bir güvenilirlik derecesi elde eder.
Güvenirlik sadece ölçme aracına ait bir özellik değil- dir, ölçme aracı ve aracın sonuçlarına ilişkin bir özel- liktir9. Güvenilir bir ölçek hatasız ölçme yapan ölçektir. Hatasız bir ölçme olması mümkün olmadığından, ölçmenin güvenirliğini arttırmak hatayı en aza indir- mekle mümkün olabilecektir.
Güvenilirlik analizi, anket çalışmalarında ölçek maddelerinin korelasyonları üzerinden ölçeğin içsel tutarlılığını değerlendirmek için kullanılan bir istatistiksel analiz tekniğidir. Güvenilirlik analizi kapsamında Cronbach Alfa katsayısı, Gutman katsayıları tekniği gibi birçok farklı yaklaşım kullanılmaktadır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır. Testi oluşturan i ve j maddeleri paralel ise güvenirlik her iki maddeye ilişkin korelasyona eşittir.
Şans başarısı vardır, fakat şans başarısı seçenek sayısıyla ters orantılıdır. Şans başarısını azaltmak için seçenekleri artırmak gerekir. Bu sayede güvenirliği artırılır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri