Kayıtlara göre Osmanlı'ya 17. Yüzyıl'da bir İtalyan seyyahla geliyor bu leziz yiyecek. İtalyan seyyah, İzmir'de bir 'seyde ağasına' çikolata ikram ediyor.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor.
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür. Çikolata sektörünün ana sağlayıcısı, %80'lik bir oranla Batı Afrika'dır.
İlgili 34 soru bulundu
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Dünyanın en pahalı çikolatası, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen bir çikolata fuarında görücüye çıktı. Tasarımcı Daniel Gomez tarafından hazırlanan çikolata 'Dünyanın en pahalı çikolatası' olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Çikolatanın fiyatı ise 9 bin 489 dolar olarak belirlendi.
Çikolata yapımı
Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'da üretilir.
Tropik kakao ağacının çekirdek tohumlarından yapılan ve tarihi milattan öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi.
1) Vakko Patisserie
Vakko Patisserie tarafından hazırlanan çikolataların bir numunesi İsviçre'ye onay için gönderilmektedir. Yani İsviçre çikolataları ile eş değer olan Vakko çikolata, lezzetin ve kalitenin adresidir. El yapımı çikolataları sütlü ve bitter olmak üzere İsviçre'nin en iyi firmalarından onay almıştır.
1930'larda, beyaz çikolata Milkybar, Avrupa'da İsviçre şirketi Nestlé tarafından piyasaya sürüldü. Kuzey Amerika'da, Kuno Baedeker 1945 yılında Merckens Çikolata Şirketi için çalışırken beyaz bir çikolata geliştirdi.
Çikolatayı Kim Yiyecek: Bir kutu çikolatayı adilane paylaşmak için teker teker yiyen iki kardeş, sona bir çikolata kalınca kimin yiyeceğini belirlemek üzere bir oyun bulmaya karar verirler... Yeni Kırmızı Topum: Emre, oyuncakçıdan yeni aldığı topu kirlenir, patlar diye korkarak arkadaşlarıyla oynamaya kıyamaz.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Dünyada milyonlarca insanı çikolatayla tanıştıran ve 1927 yılında Türkiye'nin ilk çikolata fabrikasını kuran Nestlé, Türkiye'de ürettiği ilk çikolatanın anısına geliştirdiği özel bir seriyi tüketicilerinin beğenisine sunuyor.
Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815'te Hollanda'da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın asıl gelişim yeri İsviçre'dir. 1819 yılında François-Louis Cailler'in Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış.
Frrrozen Haute Chocolate
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve değeri tam 25 bin dolar olan bu çikolata La Madeleine Au Truffe ve 24 ayar altından oluşan bir üründür. Serendipity 3 isimli restoranın spesiyali olarak satılmaktadır.
Pazar Araştırma şirketi Statista'nın verilerine göre, kişi başına yıllık çikolata tüketiminin 9 kilogram olduğu İsviçre, dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi.
Çikolata denilince akla ilk gelen ülkelerden biridir Belçika. Uzun yıllardan beridir kalitesi ve lezzetinden övgü ile söz ettiriyor. Yaklaşık 16 çikolata fabrikası bulunması ülkede çikolataya olan değeri gözler önüne seriyor. Belçika'da çikolata dükkanlarını gezerken adeta kendinizi kaybedeceksiniz.
Kakao bitkisinin büyümesi ve gelişmesi, bizler için lezzetli birer çikolata hâline dönüşmesi için gerekli iklim şartları ağırlıklı olarak Afrika ve Güney Amerika kıtalarında bulunuyor.
1875'te İsviçreli Daniel Peter sekiz yıllık bir çabanın ardından çikolatanın özüne yoğunlaştırılmış süt katmanın yolunu bularak bugünkü sütlü çikolatanın babası oldu.
Sıcak çikolatanın tarihi 1500'lü yıllara kadar dayanıyor. Ana vatanı Meksika olan bu içecek, soğuk olarak hazırlanabilse de bölgede daha çok sıcak olarak tüketiliyordu. Doğrudan kakao çekirdekleriyle hazırlandığında tadı oldukça acı olan bu içecek; vanilya, bal, çiçek özleri ve çili biberiyle lezzetlendiriliyordu.
İşte bu sorunun cevabını Almanya Stiftung Warentest 25 farklı çikolata ürününü farklı kriterlere göre inceledi ve şu sonuca vardı: Özellikle Lidl Marketlerinde satılan Fair Trade- Die güte Schokolade, hem fındıksı tadı, hemde hafif karamela ve vanilya tadıyla 1,9 derecesiyle en iyi çikolata seçildi.
Ermenİstan'da bir fabrika dünyanın en büyük tablet çikolatasını üreterek Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Grand Candy fabrikasının müdürü Karen Vardanyan, ürettikleri çikolatanın 5.60 metre uzunluğunda, 25 santimetre kalınlığında ve 4.41 ton ağırlığında olduğunu açıkladı.
Ürün ilk olarak 1967'de İngiltere'de üretildi, daha sonra 1979'da Amerika'da tanıtıldı. Twix, 1991 yılında uluslararası marka ismine uygun olarak değiştirilmeden önce, anakara Avrupa'da Raider olarak adlandırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri