Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
1. Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Geçerlik, belirli bir evrene veya örnekleme uygulanan bir test ya da ölçme aracından elde edilen ölçümlerin kullanımlarının ve önerilen yorumlarının uygunluğunun ve yeterliğinin, kuram ve kanıt ile desteklenme derecesidir.
Geçerlilik testinin tanımı ise; bir testin ölçmek istediği, ölçmeyi amaçladığı özelliği; başka bir özellik olmadan ölçen testtir. Bu testte ölçmek istenilen özellik doğru olmalı ve diğer özelliklerle karıştırılmadan ölçülmelidir. Eğer bunlar yapılabiliyorsa test geçerlidir.
Güvenirlik: Bir ölçme aracını aynı koşullar altında tekrar tekrar uyguladığımızda aynı ya da benzer sonuçları (en azından %70 oranında) vermesi demektir.
İlgili 20 soru bulundu
Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.
Geçerlilik bir ölçme aracının amaca hizmet etme derecesidir. Güvenirlik , geçerliliğin ön koşuludur.
Bir başka söyleyişle güvenirlik, sınava giren belirli bir gruba uygulanmış bir testten elde edilmiş ölçümlerin bir özelliğidir. Yani güvenirlik, test sonuçlarının bir özelliğidir (Livingston, 1988).
Bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığını ne dereceye kadar ölçebildiği. Geçerlik, genellikle, bir dizi ölçmenin bir ölçüt ile ilişkisini tems il eden bir korelasyon katsayısı ile gösterilir. Geçerlilik, bir testin veya ölçümün ölçtüğünü iddia ettiği şeyi gerçekten ölçme derecesini ifade eder.
Ölçüt geçerliği, ölçüt kabul edilebilen bir testle, aynı değişkeni ölçmek için hazırlanmış başka bir testten alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısının hesaplanmasıyla elde edilir.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
Güvenirliği Belirlemek İçin Kararlılık Yöntemleri
Test – Tekrar Yöntemi : Önce bir sınıfa sınav uygulanır ve bir süre beklenir ardından aynı sınav yani test tekrar uygulanır. Bu iki test sonucundaki puanların korelasyonu alınır.Eğer korelasyon +1 e yakın bir değer de ise güvenirli bir test demektir.
GEÇERLİLİK ÇEŞİTLERİ
Geçerlilik açısından içerik geçerliliği (Content vali- dity), tahmin ettirici geçerlilik (Predictive validity), yapı geçerliliği (Construct validity), eş zamanlı ge- çerlilik (Concurrent validity) ve Görünüm geçerlili- ğinden (Face validity) bahsedilebilir.
Bir test ölçmek istediği özelliği doğru ve diğer özelliklerle karıştırmadan ölçüyor ise bu testin geçerli olduğu söylenir. Geçerli bir testte bulunması gereken en önemli özellik testin güvenilir olmasıdır. Güvenilirlik; bir testin veya ölçeğin ölçmek istediği şeyi tutarlı ve istikrarlı bir biçimde ölçme derecesidir.
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Bir ölçme aracı güvenilir olsa bile geçerli olmayabilir ancak geçerli olması için güvenilir olması ön koşuldur. Güvenirlik sadece tesadüfî hatalardan etkilenir. Geçerlik sabit ve sistematik hatadan doğrudan etkilenirken tesadüfî hatadan dolaylı olarak etkilenir. Çünkü güvenirlik düştükçe geçerlik sınırlanır.
Güvenirlik, iç ve dış geçerlik olarak incelenir. Nitel araştırmada, iç güvenirliği artırmak için bulguların yorum yapılmadan sunulması ve kodlayıcılar arasında fikir birliğine varılması gerekir. Dış güvenirliği sağlamak için araştırma verilerinin analiz ve sonuçlarla uyumu uzman kontrolü ile sağlanmalıdır.
Güvenilirlik, geçerlik için bir ön koşuldur. Bir ölçme aracının güvenilir olması her zaman geçerli olduğu anlamına gelmez. Geçerlilik, güvenirliği kapsayan bir kavramdır. Geçerlilik ise ölçmek istenen, amaçlanan şeyin gerçekten ölçülüp ölçülmediği ile ilgilidir yani kesinlik (accuracy) ölçüsüdür.
Bu videoda, nitel araştırmalar için geçerlik ve güvenirlik kısmının nasıl yazılacağı tartışılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik kısmının dört başlık altında (iç geçerlik, dış geçerlik, iç güvenirlik, dış güvenirlik) olması gerektiği vurgulanmıştır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır. Testi oluşturan i ve j maddeleri paralel ise güvenirlik her iki maddeye ilişkin korelasyona eşittir.
Kubbealtı Lugatı i. (güven-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşması ile güven-i-r+lik) Güvenilir olma durumu: “Güvenirliğini kaybetmek.”
Güvenirlik, ölçme sonuçlarının hatasızlık derecesidir (Baykul, 2000) ve aynı zamanda, yapılan ölçmelerin tutarlılık derecesidir. Ölçme sonuçlarının güvenirliğinin belirlenmesinde Klasik Test Kuramı (KTK), Madde Tepki Kuramı (MTK) ve Genellenebilirlik Kuramı (G kuramı) olmak üzere üç kuramdan yararlanılabilir.
Geçerliğin klasik tanımı, bir testin ölçmek istediği değişkeni onu başka değişkenlerle karıştırmadan ölçebilme derecesidir (Thorndike ve Hagen, 1961; Turgut ve Baykul, 2013). Geçerlik, aynı zamanda test puanlarından çıkarılacak sonuçların doğruluk derecesini de gösterir.
Güvenirliğin genel tanımı, belirli bir zaman aralığında belirlenmiş durumlarda bir bileşenin istenen fonksiyonu yerine getirme ihtimalidir.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri