7315 sayılı Araştırma Kanunu'na göre güvenlik soruşturması yapacak kişiler şunlardır: Kolluk kuvvetleri. Milli İstihbarat Teşkilatı Mahalli Mülki İdari Amirlikler.
İlgili kurumun değerlendirme komisyonu bu bilgi ve raporlar çerçevesinde bir karar verecektir. Memurluğa girişte güvenlik soruşturmasını kim yapar ? sorusunun cevabını üstte vermiş olsak da tekrar belirtmekte fayda var Güvenlik soruşturmasını Emniyet Müdürlüğü, MİT ve ilgili Bakanlık yapmaktadır.
Güvenlik soruşturması devlet kurumlarında memur olmak isteyenlerle kamuda çalışmak isteyenler hakkında yapılan araştırma sonuçlarını ihtiva eder. Bu kapsamda da kişinin adli sicil kaydı, hakkındaki mahkeme kararları, memurluktan çıkarılma cezası alıp almadığı gibi bilgiler incelenir.
Güvenlik soruşturması sonucu sorgulama yapabilmek için E-devlet veya benzer bir sorgu sistemi yoktur. Güvenlik soruşturması biten adaya başvurduğu kurum tebligat gönderir. İkinci ihtimal ise CİMER üzerinden veya kuruma dilekçe ile başvurarak güvenlik soruşturması sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Kişinin içinde bulunduğu ortamdan ne anlaşılması gerektiği konusunda ise kanunumuzda ya da yönetmeliğimizde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Güvenlik soruşturması kişinin içinde bulunduğu ortam incelenirken; anne, baba, kardeş, veli ve vasi gibi ilk derece yakınlar dikkate alınmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile ailenin araştırılması tamamen engellenmiştir. Artık aile bireylerine bakılamaz. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Nedir?
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması, devlet kurumlarında çalışmak isteyen kişiler hakkında yaptığı bir araştırmadır. Bu araştırma kişinin kamu hizmeti yapabilmesi için güvenilir olup olmadığının tespiti için yapılır.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan muhatap kişi kim ise onun dava açması gerekmektedir. Başka bir ifade ile atanamayan ya da ataması iptal edilen kişinin davayı açması gerekmektedir. Ataması yapılmayan kişinin eşi, anne-babası veya diğer yakınları bu davayı açamaz.
“Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.
Güvenlik soruşturması yapılırken; arşivlerdeki kayıtlardan, adli sicilden ve hakkında bilgi istenilen kişinin yaşamını sürdürdüğü çevrede yapacağı araştırmadan yararlanılmaktadır. Kişinin yaşadığı çevrede yapılacak araştırmada elde edinilen bilgiler tek başına olumsuz sonuçlanmasına neden olmayacaktır.
Öğretmen Atamalarında Güvenlik Soruşturması
Ataması gerçekleştiği halde güvenlik soruşturması sonuçlanmayan öğretmenler göreve başlatılmaz. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonunda olumlu değerlendirilen öğretmenler göreve başlar.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu başvuru yaptığınız kurumda evrakları teslim ettiğiniz birim tarafından onaylanacaktır.
Güvenlik ve Arşiv Araştırması olumlu sonuçlandıktan sonra 1 veya 2 hafta ya da en geç 1 ay içerisinde göreve başlama evrakı olan ATAMA EVRAKINIZ, kurumlarca hazırlanıp, size kurumlarca bildirilmesiyle göreve başlayışınız sağlanacak.
Fakat süreç çoğu zaman zorluğundan dolayı daha uzun sürede de tamamlanabilmektedir. Güvenlik Soruşturması Ne Zaman Başlar? Güvenlik soruşturması sürecinin başlaması ilgili kişinin kamu personeli olma zamanıyla ilgilidir. Yani ilgili kişi ne zaman kamu personeli olursa hemen güvenlik soruşturması başlamaktadır.
Telefonun dinlenmesi, kayda alınması veya teknik takip gibi konular Ceza Muhakemesi Hukukunda düzenlenmiştir. Şartları tek tek kanunda belirtilmiştir. Şartların gerçekleşmesi durumunda bu tedbire başvurulabilir. Güvenlik soruşturması bir idari işlem olup salt bu neden ile telefon dinlemesi yapılamaz.
8- Hakimler, savcılar, hakim yardımcıları, zabıt katipleri, kalemde çalışacak kişiler dahil olmak üzere tüm adli ve idari yargı çalışanları. 14- Dışişleri Bakanlığında çalışacak olan aday meslek memurları, aday konsolosluk ve ihtisas memurluğuna atanacaklar ve devletin yurtdışı teşkilatında çalışacaklar.
Emniyet veya İstihbarat birimleri tarafından yürütülen araştırma üzerinden gelen bilgiler değerlendirme komisyonuna sunulur. Değerlendirmek komisyonu var olan bilgileri göz önünde bulundurarak güvenlik soruşturmasının olumlu ya da olumsuz sonuçlanmasına karar verir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içinde yetkili idare mahkemesinde güvenlik soruşturması iptal davası açmaları gerekmektedir.
Arşiv araştırması 30 iş günü güvenlik soruşturması ise 60 iş günü içinde tamamlanır hükmü ilgili yasada mevcuttur. Ancak uygulamada talep edilen bilgi ve belgeler ile ilgili dosyaların gelmesi ve gerekli değerlendirilmelerin yapılması işlemi 6 ayı bulabilmekte hatta geçebilmektedir.
Güvenlik soruşturmasında araştırılan hususlar arasında kişilerin internet geçmişleri bulunmamaktadır.
Güvenlik Soruşturması Sosyal Medya
Sosyal medya paylaşımları yapılan bir sosyal medya hesabının bulunması durumunda güvenlik soruşturması esnasında sosyal medya hesapları incelenir.
Bunun üzerine ilgili madde tekliften çıkarılarak yeniden çalışma yapıldı. Bu düzenleme yasalaşırsa, özellikle ilgili hakkında 'babası FETÖ'cü, kardeşi FETÖ'den tutuklandı'gibi gerekçelerle kişilerin memuriyete giriş engellenmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri